Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η Κυριαρχία των Αρνητικών Ειδήσεων: “Πώς η Αρνητική Παρουσίαση Διαμορφώνει την Αντίληψή μας”
Η Κυριαρχία των Αρνητικών Ειδήσεων: “Πώς η Αρνητική Παρουσίαση Διαμορφώνει την Αντίληψή μας”

Η Κυριαρχία των Αρνητικών Ειδήσεων: “Πώς η Αρνητική Παρουσίαση Διαμορφώνει την Αντίληψή μας”

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Μικελλίδης

Στη σύγχρονη κοινωνία, η πληροφόρηση κυκλοφορεί με έναν ασυναγώνιστο ρυθμό. Οι ειδήσεις, οι πληροφορίες και οι ανακοινώσεις αναμετρώνται σε δισεκατομμύρια καθημερινά. Ωστόσο, παρατηρείται μια ανησυχητική τάση: η ανάδειξη και η προβολή των αρνητικών γεγονότων φαίνεται να κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό το φαινόμενο αξίζει προσοχής και ανάλυσης.

Η συνεχής επικέντρωση σε αρνητικά γεγονότα επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία και την αντίληψή μας για τον κόσμο γύρω μας. Όταν οι αρνητικές ειδήσεις υπερισχύουν στα μέσα ενημέρωσης, τίθεται σε κίνδυνο η ισορροπία μεταξύ των θετικών και αρνητικών πτυχών της κοινωνίας μας.

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από το φίλτρο των μέσων ενημέρωσης και, συνεπώς, η υπερβολική έκθεση σε αρνητικά γεγονότα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως άγχος και απαισιοδοξία.

Επιπλέον, η συνεχής προβολή αρνητικών ειδήσεων μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι άνθρωποι. Η υπερβολική εστίαση σε αρνητικά θέματα μπορεί να ενισχύσει τις προκαταλήψεις και τον φόβο, παραμερίζοντας τη λογική σκέψη και την αντικειμενικότητα.

Μια ακόμα πτυχή που αξίζει προσοχής είναι η επίδραση που έχουν οι αρνητικές ειδήσεις στην υγεία μας. Τα αυξημένα επίπεδα στρες που προκαλούνται από την έκθεση σε αρνητικά γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές και σωματικές παθήσεις.

Η κοινωνία μας έχει καταντήσει να είναι σχεδόν εξαρτημένη από τη ροή αρνητικών ειδήσεων. Οι πολίτες παρακολουθούν συνεχώς τις αναφορές για εγκλήματα, καταστροφές, πολέμους και ανθρώπινες τραγωδίες, σε μια καθημερινή βάση.

Ωστόσο, αυτή η εμμονή με την αρνητικότητα έχει οδηγήσει σε μια κοινωνία που είναι περισσότερο υποκειμενική στο φόβο και λιγότερο προσανατολισμένη προς την αισιοδοξία και την ανάπτυξη.

Είναι σαφές ότι η αρνητική παρουσίαση των ειδήσεων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας. Ενώ οι αρνητικές ειδήσεις είναι αναμφισβήτητα σημαντικές για την ενημέρωση του κοινού, είναι επίσης σημαντικό να βρίσκουν ισορροπία με θετικές και εμψυχωτικές ειδήσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναδείξουμε μια πιο πλήρη εικόνα του κόσμου και να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη και υγιή κοινωνία.

Δρ. Γιώργος Μικελλίδης MD, Phd, FRCPsych,
CCT (UK) Ψυχίατρος
Διευθυντής στο Κέντρο Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης ,Cyprus rTMS
Kλινικός Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Send this to a friend