Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Δημήτρης Μάλλιος: Ο βοηθός μπογιατζή που κατέκτησε τον κόσμο των επιχειρήσεων
Δημήτρης Μάλλιος: Ο βοηθός μπογιατζή που κατέκτησε τον κόσμο των επιχειρήσεων

Δημήτρης Μάλλιος: Ο βοηθός μπογιατζή που κατέκτησε τον κόσμο των επιχειρήσεων

Μπορεί ο Δημήτρης Μάλλιος να αποτελεί την χαρακτηριστική περίπτωση ενσάρκωσης του λεγόμενου «αμερικανικού ονείρου», ο ίδιος όμως θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η επόμενη Silicon Valley.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας και επενδυτής γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϋ, από Έλληνα μπαμπά και Κύπρια μαμά, μέσα σε μία οικογένεια πολύ αγαπημένη που όμως δύσκολα τα έβγαζε πέρα. Γι’ αυτό ίσως από μικρός έμαθε να εστιάζει σε αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή, ενώ κατάλαβε ότι μόνο μέσα από σκληρή δουλειά οι στόχοι του μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Κάπως έτσι, σε ηλικία μόλις 8 ετών, δεν δίσταζε να ακολουθεί τον πατέρα του στη δουλειά -ήταν ελαιοχρωματιστής- και να τον βοηθάει στις καθημερινές εργασίες που αναλάμβανε. Όσο περνούσε ο καιρός αναλάμβανε πιο ενεργό ρόλο και, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, στις αρχές της εφηβείας του, η επιχείρηση του πατέρα του εξαρτιόταν από εκείνον. Συγκεκριμένα, μέσα στα καθήκοντά του ήταν το να επικοινωνεί με πελάτες, να διαπραγματεύεται, να συνάπτει συμβάσεις και να χειρίζεται άλλα επιχειρηματικά ζητήματα, όπως οι τράπεζες και η φορολογία.

Από DJ, εργαζόμενος στην Lehman Brothers

Ανήσυχο πνεύμα από νεαρή ηλικία, θέλοντας να έχει δικά του χρήματα, ξεκίνησε από τα 16 του να εργάζεται ως DJ σε μαγαζιά, γάμους κτλ. Εκεί έκανε την γνωριμία που του άλλαξε τη ζωή αφού ένας από τους πελάτες του τού πρότεινε να τον βάλει να εργαστεί στην Lehman Brothers, ενώ ήταν μόλις 19 ετών.

Εκεί, όπως λέει ο ίδιος, είχε την τιμή να εργαστεί δίπλα στον κορυφαίο τραπεζίτη της εταιρείας, όταν ο τελευταίος τον άκουσε να μιλάει ελληνικά και τον έβαλε να παίρνει τηλέφωνο τους Έλληνες εφοπλιστές για να κλείνει συμφωνίες. Με τον τρόπο αυτό εκπλήρωσε και το πεπρωμένο του, όπως έλεγε, να εμπλακεί με Έλληνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως γεννήθηκε στις ΗΠΑ, μέχρι τα 6 του χρόνια μιλούσε μόνο ελληνικά, ενώ αγγλικά τού έμαθαν οι γονείς του!

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, το πρώτο διάστημα έχανε λεφτά για να πηγαίνει στη δουλειά. Για την ακρίβεια, έπαιρνε ως μισθό 160 δολάρια, ενώ το κόστος για τις μετακινήσεις του έφτανε στα 220 δολάρια. Ποτέ του όμως δεν απογοητεύτηκε, ούτε σκέφτηκε να τα παρατήσει. Αντιθέτως, έδειχνε το πείσμα του και το πόσο αποφασισμένος ήταν να τα καταφέρει.

Η πορεία προς την κορυφή

Πράγματι, η πορεία που ακολούθησε τον δικαίωσε. Το 2010 αποκτά το πρώτο του μεγάλο κέρδος από μία biotech επένδυση και το 2012 προχωρά στην ίδρυση της Aeon Group. Έτσι, συμμετείχε ως άμεσος ή έμμεσος επενδυτής σε «άγνωστες» τότε Startups που στη συνέχεια ανέβηκαν πολύ ψηλά (για παράδειγμα οι μετοχές του Twitter και του AirBnB τότε κόστιζαν διψήφιο αριθμό δολαρίων) αλλά και σε πιο μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες στα χρηματιστήρια ΗΠΑ και Κίνας, διαχειριζόμενος κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων και με τριψήφιες αποδόσεις επενδυμένων κεφαλαίων.

Συνολικά συμμετείχε και ως κύριος επενδυτής ή/και αντιπρόσωπος σε επενδύσεις συναλλακτικής αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών παγκοσμίως. Σήμερα, συνεργάζεται με 2000 πελάτες, που του εμπιστεύονται τα χρήματά τους προκειμένου να τα επενδύσει, ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά, ο μέσος όρος κέρδους τους είναι στο 460% μέσα σε μια πενταετία (αν και, όπως προσθέτει, μπορεί κάποιος να τα χάσει όλα).

Συνολικά, ο Δημήτρης Μάλλιος είναι ιδρυτής του Ομίλου AEON, της μητρικής εταιρείας της Aeon Family of Funds και της εφαρμογής AeonX Investment Marketplace, καθώς και άλλων θυγατρικών τεχνολογικών επενδύσεων στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Όποιος αποφασίσει να ζητήσει τις υπηρεσίες του θα πρέπει να πληρώσει 2% τον χρόνο επί του κεφαλαίου που επενδύει και 20% από το κέρδος.

Μάλιστα η Aeon κατάφερε να καινοτομήσει, καθώς προχώρησε στη δημιουργία μίας δευτερογενούς αγοράς για κατόχους μετοχών μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που αναζητούσαν άμεση ρευστοποίηση, με την Aeon να τους συνδέει με τους κατάλληλους και ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η επιστροφή στην Ελλάδα και οι επενδυτικές συμβουλές

Παρά την μεγάλη επιτυχία του, αποφάσισε να επιστρέψει μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει η χώρα μας μία νέα Silicon Valley προσελκύοντας ταλέντα, κεφάλαια και εταιρείες από το εξωτερικό.

Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που λαμβάνει μέρος και στην εκπομπή Dragons Denστην οποία εμφανίζεται ως υποψήφιος επενδυτής. «Μπήκα στο Dragons Den επειδή πιστεύω ότι απέχουμε λιγότερο από μια 5ετια μέχρι να δούμε τα καλύτερα πράγματα από τις Startup εταιρείες στην Ελλάδα. Μετά όλοι θα έρθουν εδώ. Η Ελλάδα είναι το επόμενο Silicon Valley. Είναι μία πόρτα στην Ευρώπη, είναι η καλή ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα, ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά που έχει ένας καλός επενδυτής, απαντά ότι πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπομονή, από απουσία φόβου (να ρισκάρει δηλαδή) και από απουσία συναισθημάτων όταν επενδύει.

Ο ίδιος πάντως είναι ιδιαιτέρως συναισθηματικός. Αν και παραδέχεται ότι το χρήμα δίνει δύναμη, τονίζει ότι για εκείνον το πραγματικό χρήμα είναι η αγάπη, η οικογένεια, η υγεία, τα παιδιά και το μέλλον. Ζει στην Κηφισιά, μαζί με την σύζυγο και τα 4 παιδιά τους, ενώ συχνά επισκέπτονται και την Κύμη Ευβοίας, στην οποία μάλιστα έχει και ένα ξενοδοχείο. Τέλος, σε όποιον ενδιαφέρεται για μια… δωρεάν επενδυτική συμβουλή, ο ίδιος είναι ξεκάθαρος: «Αν διαθέτετε μέχρι 100.000 ευρώ, επενδύστε στο Real Estate. Αν έχετε παραπάνω, σε Startups».

Dragons' Den: Ποιοι είναι οι δύο νέοι επενδυτές | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για  την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική

Send this to a friend