Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ To σύνδρομο του βατράχου και η συναισθηματική κόπωση. Πόσο αντέχεις;
To σύνδρομο του βατράχου και η συναισθηματική κόπωση. Πόσο αντέχεις;

To σύνδρομο του βατράχου και η συναισθηματική κόπωση. Πόσο αντέχεις;

Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ

Ο βατραχος όταν βρεθεί στο καυτό νερό μιας κατσαρόλας θα πεταχτεί έξω. Αν όμως το νερό είναι χλιαρό και βραζεται σιγα σιγα τότε ο βατραχος προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού.

Τη στιγμή που θα νιώσει ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί πλέον δεν μπορεί να πηδήξει έξω γιατί έχει ήδη εξαντληθεί από την προσπαθεια του να προσαρμοστεί κι έτσι πεθαίνει.

Τι τελικα σκότωσε τον βατραχο; Δεν ήταν τόσο το καυτό νερό όσο η προσπαθεια του να παραμείνει μέχρι να προσαρμοστεί. Με τον ίδιο τρόπο πολλοί ανθρωποι συναντούν προβλήματα ή καταστασεις που δεν τους ευχαριστούν και σκέφτονται σιγα το πραγμα. Γιατί να οριοθετηθώ; Ή ακόμη γιατί να ασχοληθώ; Ή ακόμη γιατί να στενοχωραθώ, να απογοητευτώ ή να αγχωθώ; Χασιμο χρόνου.

Γιατί να αγχωθώ αν συνεχώς φορτώνομαι πραγματα; Έτσι κι αλλιώς για να με φορτώνουν παει να πει με εμπιστεύονται. Άρα πρεπει να αντέξω.

Γιατί να στενοχωρηθώ αν ο/η σύτντροφος μου μιλα ασχημα; Έτσι κι αλλιως μου λέει ότι με αγαπα.
Πόλλα παραδείγματα μπορώ να πω….

Πότε έρχεται το φτανει; Πόσο προσπαθείς να προσαρμοστείς με τα θέλω και τα πρέπει των αλλων αφήνοντας πίσω εσένα;; Ποιες φορές σε υπερσπίζεσαι;;;

Να θυμασαι τον βατραχο για να σε φροντίζεις.

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Οικογενειακή Σύμβουλος
Θεραπεύτρια Ζευγαριών
Σύμβουλος Γονέων

Send this to a friend