Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γιώτα Ναζίρη: Ο εαυτός μας κρατάει τα κλειδιά της προσωπικής μας ευτυχίας
Γιώτα Ναζίρη: Ο εαυτός μας κρατάει τα κλειδιά της προσωπικής μας ευτυχίας

Γιώτα Ναζίρη: Ο εαυτός μας κρατάει τα κλειδιά της προσωπικής μας ευτυχίας

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Η Γιώτα Ναζίρη είναι NLP & Life Coach. Eίναι κάτοχος του NLP Practitioner Certification & Life Coach, του NLP Master Practitioner Certification και του Professional Diploma Master Coach

Γεννήθηκε στη Λευκωσία ενώ οι γονείς της είναι πρόσφυγες από την Κερύνεια και την Αμμόχωστο. Σπούδασε τουριστικά και γερμανικά στην Αυστρία και αμέσως μετά εργάστηκε ως αεροσυνοδός για 21 συναπτά έτη στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η εμπειρία της στον συγκεκριμένο χώρο την επέτρεψε μετά από το κλείσιμο Κυπριακών Αερογραμμών να είναι Συντονίστρια στα Σεμινάρια Αεροφοβίας που πραγματοποιεί το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ασφάλειας Πτήσεων ενώ διετέλεσε μέλος της ομάδας του ΕΑΤΕΟ στην πραγματοποίηση παγκόσμιων συνεδρίων.

Κατά την διάρκεια των Σεμιναρίων Αεροφοβίας ανακάλυψε τα συναισθήματα που κυριαρχούν σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αναφορικά με τις αεροπορικές πτήσεις και συνέβαλε στην ολοκληρωτική αντιμετώπιση της φοβίας που έχουν τα συγκεκριμένα άτομα αναφορικά με την προετοιμασία και την πραγματοποίηση μιας αεροπορικής πτήσης.

Ως προσωπικότητα η Γιώτα Ναζίρη από την νεαρή της ηλικία είναι εθελόντρια σε διάφορους συνδέσμους που έχουν σκοπό την στήριξη και καλύτερη ποιότητα ζωής  των παιδιών με ειδικές ικανότητες. Έχει διατελέσει HRAssistantσε μεγάλη γαλλική εταιρεία που είχε στο επίκεντρο την παροχή ασφάλειας καθώς και επαρχιακός λειτουργός σε πολιτικό κόμμα.

Η Γιώτα Ναζίρη είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

1/ Πέστε μας με τι ασχολείστε και τι ακριβώς κάνετε;

«Η ζωή είναι ωραία». Είναι το σλόγκαν μου. Αυτό που με αντιπροσωπεύει ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα. Με συνοδεύει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, από τότε που άρχισα να κατανοώ την κοινωνία, τους ανθρώπους. Αυτό το σλόγκαν έγινε τρόπος ζωής και ουσιαστικά με οδήγησε στον κόσμο του Life Coaching με master NLP. Ο Τίτλος μου; «NLP Life Coach». Αυτές οι τρεις λέξεις κρύβουν τόσα πολλά. Να τις γνωρίσουμε λοιπόν. NLP είναι ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός, με διάφορες ασκήσεις του μυαλού μπορούμε να προγραμματίσουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Το Life coaching είναι ένα ταξίδι—ένα ταξίδι που ξεκινά με την αυτο-ανακάλυψη.

Μέσα από τις συνεδρίες μου, οδηγώ τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια στην ψυχή και στο μυαλό, στον δρόμο της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης, να μπορούν να χειρίζονται καταστάσεις, φοβίες και στρες. Με αποτελεσματικές και παραγωγικές ερωτήσεις, ακολουθώντας μοντέλα και τεχνικές του coaching αλλά και μέσα από ενεργητική ακρόασηκαι χωρίς κριτική, προσπαθώ να εμβαθύνω στον άνθρωπο που κάθεται απέναντί μου, να τον καταλάβω, να ερμηνεύσω πίσω από τις λέξεις, ώστε να κατανοήσει τον εαυτό του. Οι σωστές ερωτήσεις οδηγούν σε σωστές απαντήσεις. Ερωτήσεις που θα βοηθούν να ξεμπλοκάρει, να δει από άλλη οπτική το θέμα που τον απασχολεί.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό σημαντικό ρόλο παίζει η οργάνωση του χρόνου για την οποία κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις Συνεδρίες μου. O σύγχρονος τρόπος ζωής, δημιουργεί στους περισσότερους πολύ άγχος και απαιτήσεις – γρήγοροι ρυθμοί όπου πρέπει να τα προλαβαίνουμε όλα. Συνήθως, αυτό που γίνεται είναι να αγχωνόμαστε για το αν θα προλάβουμε όλα όσα έχουμε προγραμματίσει.

Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Και αυτό το μεταφέρω στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται και μου ανοίγουν το σεντούκι των προβλημάτων που τους κρατάνε μακριά από το… σλόγκαν μου.  Γιορτάστε την μοναδικότητά σας με θετική σκέψη, με όραμα, χωρίς φοβίες και αυτοπεποίθηση.

2/ Πόσα χρόνια βρίσκεστε στο συγκεκριμένο χώρο;

Αν θέλουμε να μιλήσουμε καθαρά για την εργασία μου ως NLPLifeCoachως επαγγελματίας, διανύω τον τρίτο χρόνο επαγγελματικής πορείας. Όμως έφτασα εδώ μετά από μια σειρά ετών μέσα σε επαγγέλματά που έμμεσα οδηγούσα ανθρώπους στο να γράψουν θετικά την ιστορία της ζωής τους.

Για παράδειγμα θα αναφερθώ σε έναν πολύ ξεχωριστό τομέα που ασχολούμαι, την αεροφοβία. 21 χρόνια ήμουν αεροσυνοδός και σχεδόν πλέον 8 χρόνια συμμετέχω ενεργά σε σεμινάρια αεροφοβίας που διοργανώνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ασφάλειας Πτήσεων. Μίλησα με εκατοντάδες ανθρώπους που φοβούνται να πετάξουν. Δεν τους λέω τι πρέπει να κάνουν για να είναι ευτυχισμένοι. Εξερευνώ τα πράγματα που τους ελκύουν. Και επιδιώκω να κατανοήσω την φοβία τους, ώστε να τους «ξεκλειδώσω» και να τους βοηθήσω να ξεκολλήσουν.Θέλω να ξέρει το άτομο που σκέφτεται να με επισκεφθεί ότι μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον εμπιστοσύνης και εχεμύθειας, τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας στον οποίο δεσμεύομαι, θα μπορέσει να ξεπεράσει τους φόβους του, να μετατρέψει τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές και να βρει τον “καλύτερο εαυτό του”!

Κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα. Μην αφήνετε μια ευκαιρία να σας περάσει.Η ζωή δεν είναι να περιμένεις να περάσει η καταιγίδα πριν απολαύσεις τον ήλιο, αλλά να μάθεις να χορεύεις στη βροχή.

3/ Είναι έτοιμοι οι Κύπριοι για να κάνουν την αυτογνωσία τους;

Οι πρώτοι που δίδαξαν την αξία της αυτογνωσίας ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Όλοι μας ξέρουμε τη φράση του Σωκράτη «γνώθι σ’αυτόν». Ο εαυτός μας, αυτός ο «άγνωστος», είναι ο μόνος που κρατάει τα κλειδιά, τα οποία ξεκλειδώνουν την πόρτα της προσωπικής μας ευτυχίας και αυτοεκπλήρωσης. Και κάπου εδώ μπαίνει ο σύγχρονος Κύπριος. Το βέβαιο είναι ότι «μιλάμε για πολλά, που δεν τα ξέρουμε, δεν τα μάθαμε ποτέ».

Θα έλεγα ότι οι Κύπριοι είναι διχασμένοι. Σε αυτούς που θέλουν να αυτοβελτιωθούν και το προσπαθούν και σε αυτούς που τους αρέσει απλά να κρίνουν τους άλλους χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να αντέξουν να δουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη. Πολλές φορές είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι έχουμε κάτι στο μυαλό και στην ψυχή που μας ενοχλεί.

Όλα υπάρχουν μέσα μας και όλα ξεκινούν από τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Καθετί που συμβαίνει στη ζωή μας αποτελεί μια ευκαιρία για εξέλιξη. Στις συνεδρίες μου αναδεικνύουμε αυτό που πραγματικά αποτελεί μια ευκαιρία για εξέλιξη. Αυτή η εξέλιξη μας οδηγεί στην ευτυχία που είναι μια εσωτερική κατάσταση. Το Life Coaching είναι μια διαδικασία συνεργασίας που όχι μόνο δημιουργεί αποτελέσματα αλλά αυξάνει την ευημερία της ψυχής και του μυαλού.

4/ Πόσο σας εμπιστεύεται ο κόσμος;

Δεν υπάρχει μετρητής εμπιστοσύνης αλλά γεγονότα, που σου δείχνουντην επαγγελματική σου πορεία. Σίγουρα η εμπιστοσύνη αποτελεί για εμένα σημαντικό κριτήριο για την επαγγελματική καταξίωση. Θα σας έλεγα ρωτήστε τους ανθρώπους που έρχονται στις συνεδρίες μου να σας απαντήσουν στο ερώτημα… αλλά επειδή δεν είναι εδώ θα σας αναφέρω εγώ κάποια δεδομένα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτών που έρχονται στις συνεδρίες μου προέρχεται από πρόσωπα που ήδη είχαν ζητήσει την βοήθειά μου. Υπάρχει λοιπόν ένα γεγονός: Ο ένας μιλάει σε φίλους ή γνωστούς και σιγά σιγά δημιουργείται μια αλυσίδα νέων προσώπων, γεγονός που μάλλον δείχνει ότι κάτι γίνεται καλά. Επίσης με αρκετά άτομα πλέον νιώθουμε ότι είμαστε οικογένεια. Μάλιστα, ειδικά στο κομμάτι της αεροφοβίας, υπάρχουν άτομα που τα βοήθησα να πετάξουν χωρίς φόβο και πλέον μου φέρνουν σουβενίρ από ταξίδια τους. Αυτό για μένα είναι η απόδειξη της επιτυχίας.

5/ Πως βλέπετε τους Κύπριους του 21ου αιώνα;

Μπορεί οι Κύπριοι να είμαστε λίγοι, μπορεί το αρχαίο ελληνικό πνεύμα να μην κυριαρχεί στις μέρες μας, αλλά η αλήθεια είναι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να προσθέσει το δικό του γεγονός αποβάλλοντας τα αρνητικά συναισθήματα. και τον δικό του Κύπριο.

Εύχομαι εμείς οι Κύπριοι να αγαπήσουμε και πάλι τους εαυτούς μας και να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς.Μόνο αν αγαπήσουμε «εμάς» θα μπορέσουν να αγαπήσουμε και τους συνανθρώπους μας. Ο κάθε άνθρωπος που ξεπερνά τις φοβίες του και τα βρίσκει με τον εαυτό του, δημιουργήσει τον δικό του σταθμό στην κοινωνία. Εγώ προσπαθώ να τον οδηγήσω να κάνει τη δική του αποτίμηση γεγονότων και προσώπων. Να του προτείνω τα απαραίτητα βήματα ώστε να δημιουργήσει τη δική του δράση για το μέλλον.

Χαίρομαι που νεαρά παιδιά έρχονται με ευκολία κοντά μου και θέλουν να κάνουν την ζωή τους πιο όμορφη και πιο απλή. Καταπολεμούν τις φοβίες τους, την συστολή τους, βάζουν στόχους και με υπομονή και επιμονή πετυχαίνουν τους στόχους τους. Άλλωστε τα νεαρά παιδιά είναι οι Κύπριοι του 21ου αιώνα… του αύριο!

 

 

Send this to a friend