Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο του Δ.Δ. Λιβαδιών: «Ο δρόμος πρωταρχικής σημασίας έγινε το γεφύρι της Άρτας» Στις αρχές Οκτωβρίου η πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία: Μάριος Αρμένης: «Δεν ζητούμε κάτι παράλογο – ζητούμε ένα ασφαλές οδικό δίκτυο για τα Λιβάδια» (φώτο)
Της Ειρήνης Αντωνίου
Σε τροχιά δυναμικής κινητοποίησης μπαίνουν τα Λιβάδια, με επίκεντρο ένα έργο που χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια ως «δρόμος πρωταρχικής σημασίας», αλλά παραμένει ανολοκλήρωτο. Η συνέχιση του δρόμου από την περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Σάββα προς τους Αγίους Αναργύρους εξελίσσεται πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, καθώς η κυκλοφορία έχει διοχετευθεί στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των Λιβαδιών, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες για την οδική ασφάλεια.
Η αγανάκτηση φαίνεται να έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της απλής διαμαρτυρίας και να μετατρέπεται σε οργανωμένη κινητοποίηση. Ο Αντιδήμαρχος του Δημοτικού Διαμερίσματος Λιβαδιών κ. Μάριος Αρμένης, προαναγγέλλει εκδήλωση διαμαρτυρίας στις αρχές Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων του Περιφερειακού Λυκείου, του Περιφερειακού Γυμνασίου και του Νηπιαγωγείου.
Το αίτημα είναι σαφές να προχωρήσει επιτέλους ο δρόμος και να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αρμένης, έχει τεθεί κατ’ επανάληψη ενώπιον των αρμοδίων. Επιστολές, επαφές, συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους και παρεμβάσεις του Δήμου Λάρνακας έχουν προηγηθεί, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί οριστική απάντηση.
Ο ίδιος μιλά χωρίς περιστροφές για την κατάσταση, χαρακτηρίζοντας τον δρόμο «το γεφύρι της Άρτας», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η επικείμενη κινητοποίηση δεν θα έχει ως στόχο να ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο τους πολίτες.
Την ίδια ώρα, τα Λιβάδια βρίσκονται σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών. Έργα ανάπλασης, πάρκα, πεζόδρομοι, αθλητικές εγκαταστάσεις, αποχετευτικό, περιβαλλοντικό πάρκο, σχολικές υποδομές και άλλες παρεμβάσεις βρίσκονται στον σχεδιασμό ή στην πορεία υλοποίησης.
Ο Αντιδήμαρχος, ωστόσο, επιμένει ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν μπορεί να προχωρεί χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. «Δεν μπορούμε να χαιρόμαστε για την ανάπτυξη και την ίδια ώρα να μην έχουμε το οδικό δίκτυο που χρειάζεται», είναι το μήνυμα που στέλνει.
– Κύριε Αρμένη, πριν πάμε στον δρόμο που φαίνεται να αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα Λιβάδια, να ξεκινήσουμε από τη γενικότερη εικόνα. Πώς αλλάζουν τα Λιβάδια;
«Τα Λιβάδια αλλάζουν και αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Είναι κάτι που το βλέπουμε όλοι. Υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχουν νέες ανάγκες και υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά την περιοχή.
Εμείς ως Δημοτικό Διαμέρισμα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες με έργα ουσίας.
Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εξωραϊσμού των αντιπλημμυρικών καναλιών και ο πεζόδρομος που ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Σάββα και καταλήγει στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας–Δεκέλειας χρησιμοποιείται καθημερινά από πολλούς δημότες, είτε για περίπατο είτε για άθληση.
Είναι ένα πολύ όμορφο έργο και θέλουμε να το ολοκληρώσουμε ακόμη περισσότερο. Έχει προγραμματιστεί φωτισμός, φύτευση νέων δέντρων και η συμπλήρωση ενός μικρού τμήματος ώστε να ενωθεί με τον παραλιακό πεζόδρομο».
– Έχουν γίνει και σημαντικές παρεμβάσεις στα πάρκα.
«Βεβαίως. Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή 12 πάρκων στα Λιβάδια. Έχουν τοποθετηθεί νέα όργανα γυμναστικής, παιδότοποι, πλαστικά δάπεδα και όργανα εξωτερικής γυμναστικής, ενώ στα μεγαλύτερα πάρκα έχουν δημιουργηθεί γήπεδα καλαθόσφαιρας και αντισφαίρισης.
Παράλληλα, προχωρούμε στην εγκατάσταση φωτισμού σε 15 πάρκα που έχουν ανακατασκευαστεί. Θα φωτιστούν επίσης τα γήπεδα και οι παιδότοποι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Έγινε επίσης σημαντική βελτίωση στο πάρκο «Μιχαλόπουλος», στην παραλιακή περιοχή, το οποίο σήμερα είναι πραγματικά ένα στολίδι».
– Προχωρούν και άλλα έργα υποδομής;
«Ναι. Προχωρήσαμε σε βελτιώσεις και επιστρώσεις δρόμων, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα συνεχίζουμε με άλλες επιστρώσεις κεντρικών δρόμων.
Παράλληλα, προχωρούμε στην εγκατάσταση νέων στεγάστρων επιβατών λεωφορείων σε 20 εγκεκριμένα σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια του Δημοτικού Διαμερίσματος.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που μπορεί να φαίνονται μικρές, όμως για την καθημερινότητα των δημοτών είναι σημαντικές».
– Πάμε τώρα στο μεγάλο ζήτημα. Ο δρόμος πρωταρχικής σημασίας. Γιατί έχει γίνει τόσο μεγάλο πρόβλημα;
«Το πρόβλημά μας, το μεγάλο πρόβλημα, είναι η συνέχιση του δρόμου πρωταρχικής σημασίας.
Ο δρόμος σταμάτησε έξω από την εκκλησία του Αγίου Σάββα προς τους Αγίους Αναργύρους. Οι αρμόδιοι των διαφόρων Υπουργείων τον έχουν ονομάσει «δρόμο πρωταρχικής σημασίας».
Πρωταρχικής σημασίας, το λέει και η ίδια η λέξη δυστυχώς, όμως, άφησαν το έργο να αιωρείται. Περνούν τα χρόνια και δεν υπάρχει λύση. Κατάντησε ο δρόμος αυτός το γεφύρι της Άρτας».
– Και η κατάσταση αυτή έχει άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα των κατοίκων;
«Βεβαίως. Όλη η κίνηση έχει διοχετευθεί στον εσωτερικό δρόμο των Λιβαδιών.
Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα σε σχέση με την οδική ασφάλεια. Δεν μιλούμε απλώς για ένα έργο που καθυστερεί. Μιλούμε για έναν δρόμο που θα έπρεπε να υπάρχει και να εξυπηρετεί την κυκλοφορία και σήμερα η κίνηση περνά από δρόμους που δεν είναι σχεδιασμένοι για να δέχονται όλο αυτό το φορτίο.
Και υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία επειδή μιλάμε για μια περιοχή όπου υπάρχουν σχολεία και καθημερινά διακινούνται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί».
– Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρείτε σε διαμαρτυρία;
Ακριβώς.
Στις αρχές Οκτωβρίου έχουμε συνεννοηθεί και με τον Δήμαρχό μας να κάνουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας μαζί με τους Συνδέσμους Γονέων του Περιφερειακού Λυκείου, του Περιφερειακού Γυμνασίου και του Νηπιαγωγείου.
Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Το έχουμε πει πολλές φορές. Έχουν σταλεί πολλές επιστολές. Έχουν γίνει πολλές ενέργειες από τον Δήμο Λάρνακας. Ζητήσαμε και συναντήσαμε τον Υπουργό Εσωτερικών.
Πρέπει να βρεθεί λύση».
– Θα είναι μια δυναμική διαμαρτυρία;
Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την πρώτη μας εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Ο κόσμος ήδη ταλαιπωρείται καθημερινά και είναι κρίμα να τον ταλαιπωρήσουμε κι εμείς, ενώ δεν φταίει σε τίποτε.
Το αίτημά μας απευθύνεται στους αρμοδίους. Θέλουμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα».
– Έχετε λάβει απάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών;
Όχι, απάντηση δεν έχουμε.
Το θέμα βρίσκεται, όπως μας λένε, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και προχωρά σιγά-σιγά.
Ελπίζουμε ότι με την εκδήλωση διαμαρτυρίας θα έχουμε κάποια απάντηση. Ελπίζουμε επίσης να έχουμε και συνάντηση με τον Υπουργό».
– Θεωρείτε ότι η διαμαρτυρία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης;
«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά το πρόβλημα.
Καλούμε τους αρμοδίους να δουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά. Ακόμη και ο αστυνομικός σταθμός Ορόκλινης γνωρίζει την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στον δρόμο.
Δεν είναι κάτι θεωρητικό. Είναι μια καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι».
– Είχατε πρόσφατα συνάντηση και με εκπροσώπους από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Τι ακριβώς συζητήθηκε;
Μετά από πρόσκληση που είχαμε από την Αστυνομία, συναντηθήκαμε στον Αστυνομικό Σταθμό Ορόκλινης με τους Αντιδημάρχους των τεσσάρων Δημοτικών Διαμερισμάτων Βορόκληνης Κελλιών και Πύλων, ενώ από πλευράς Αστυνομίας παρευρέθηκαν ο ΒΑΔΕ(Ε) Λάρνακας, Ανώτερος Υπαστυνόμος Γ. Φουκκάρης, ο Υπεύθυνος Αξιωματικός Υπαίθρου, Ανώτερος Υπαστυνόμος Κ. Κώστα, ο Υπεύθυνος του Αστυνομικού Σταθμού Βορόκληνης, Υπαστυνόμος Χρ. Κονσόλος, καθώς και μέλος της Κοινοτικής Αστυνόμευσης Βορόκληνης Γ. Βλαδίμηρου.
Συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Λιβάδια, η Ορόκλινη, τα Κελλιά και η Πύλα.
Δόθηκε μεγάλη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στον συγκεκριμένο δρόμο.
Η Αστυνομία γνωρίζει την κατάσταση. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες ο ίδιος ο Σταθμάρχης ήταν εκεί για να διευκολύνει τον κόσμο που περνούσε από την περιοχή».
– Άρα μιλάμε για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τα Λιβάδια;
«Ακριβώς. Η κατάσταση επηρεάζει ευρύτερα την περιοχή.
Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι χρειάζεται να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση και να προχωρήσει επιτέλους ο δρόμος.
«Τα Λιβάδια αναπτύσσονται, αλλά πρέπει να έχουν και το ανάλογο οδικό δίκτυο»
– Μέσα σε όλα αυτά, τα Λιβάδια αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Μήπως η ανάπτυξη τελικά δημιουργεί περισσότερες ανάγκες από όσες μπορούν να καλυφθούν;
«Αυτό ακριβώς είναι που μας προβληματίζει.
Η ανάπτυξη που συντελείται στα Λιβάδια είναι άνευ προηγουμένου. Εμείς τη βλέπουμε και τη χαιρετίζουμε. Όμως μια τέτοια ανάπτυξη πρέπει να έχει και το ανάλογο οδικό δίκτυο.
Δεν μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι, και το κράτος, ότι γίνεται αυτή η ανάπτυξη στην Κύπρο και από την άλλη να μην έχουμε οδικό δίκτυο που να μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την ανάπτυξη και όλους αυτούς τους κατοίκους που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια να κατοικήσουν στα Λιβάδια.
Και το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία.
Στα περιφερειακά σχολεία τοποθετούνται λυόμενες αίθουσες. Πρέπει να προβληματιστεί το κράτος».
– Τι φοβάστε περισσότερο από αυτή την ανάπτυξη;
«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι σιγά-σιγά χάνουμε τον χαρακτήρα και την ταυτότητά μας.
Γι’ αυτό και τα έργα που κάνουμε προσπαθούμε να κρατήσουν τα χαρακτηριστικά των Λιβαδιών και να δώσουν κάτι ουσιαστικό στους δημότες.
Θέλει πολλή δουλειά και ελπίζουμε να σταθεί και το κράτος δίπλα μας.
Εμείς ποτέ μας δεν δημιουργήσαμε προβλήματα στο κράτος. Ζητούμε τα αυτονόητα: σωστό οδικό δίκτυο, σχολεία και υποδομές».
«Δεν θέλουμε ψηλά κτίρια μέσα στον πυρήνα»
– Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί την περιοχή είναι η ανάπτυξη ψηλών κτιρίων. Ποια είναι η θέση σας;
«Εμείς είμαστε ενάντια στα ψηλά κτίρια στον πυρήνα των Λιβαδιών και το έχουμε τονίσει.
Ψηλά κτίρια μπορούν να γίνουν σε περιοχές που έχουν καθοριστεί, όπως σε κάποια περιοχή πίσω από τα διυλιστήρια.
Όμως το να έρθουν ψηλά κτίρια δίπλα από κατοικίες, δίπλα από τον πυρήνα ή μέσα στον πυρήνα των Λιβαδιών, είναι κάτι που μας βρίσκει αντίθετους.
Θέλουμε ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη που να σέβεται την περιοχή και την ταυτότητά της».
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τα Λιβάδια
– Πέρα από τον δρόμο, ποια είναι τα έργα που θεωρείτε ότι θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής;
«Η ανάπλαση του πυρήνα είναι ένα σημαντικό έργο. Έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση και αναμένουμε την ολοκλήρωσή της, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει η δεύτερη φάση.
Παράλληλα, προχωρά η ανάπλαση της Μακαρίου. Η πρώτη φάση αναμένεται να φτάσει μέχρι το μουσείο και στη συνέχεια θα συνεχιστεί μέχρι το αντιπλημμυρικό κανάλι.
Ξέρουμε ότι τα έργα προκαλούν ταλαιπωρία στον κόσμο και απολογούμαστε γι’ αυτό. Όσοι έχουν δουλειές στη Μακαρίου ταλαιπωρούνται αυτή την περίοδο.
Όμως δυστυχώς, ή ευτυχώς, το έργο πρέπει να γίνει. Όταν ολοκληρωθεί, θα δώσει μια άλλη όψη στα Λιβάδια».
– Υπάρχουν και σχέδια για το περιβαλλοντικό πάρκο;
«Έχουν υποβληθεί τα σχέδια για το περιβαλλοντικό πάρκο και ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες να εξασφαλίσουμε την κατά παρέκκλιση άδεια.
Το προϋπολογιζόμενο κόστος είναι περίπου 3 με 3,4 εκατομμύρια ευρώ.
Το πάρκο θα γίνει δίπλα από το νέο δημοτικό και νηπιαγωγείο Λιβαδιών. Θεωρούμε ότι θα είναι ένα στολίδι όχι μόνο για τα Λιβάδια αλλά για ολόκληρη την επαρχία Λάρνακας».
– Και τι γίνεται με την περιοχή της Αγίας Παρασκευής;
«Προχωρούμε σε σχεδιασμό για το πάρκο Αγίας Παρασκευής και την πλατεία Αγίας Παρασκευής Αγνοουμένων.
Θα επανακατασκευαστεί το πάρκο και η πλατεία, καθώς και άλλα έξι πάρκα σε διάφορες περιοχές των Λιβαδιών.
Είναι ένας χώρος που έχει δημιουργηθεί πριν από περίπου 40 χρόνια και πλέον χρειάζεται αναβάθμιση. Θα μεγαλώσει ο χώρος των εκδηλώσεων και θα μεγαλώσει και ο παιδότοπος».
Αποχετευτικό, γήπεδο και Δραματική Σχολή
– Υπάρχουν και έργα που λύνουν χρόνια προβλήματα;
«Βεβαίως. Συνεχίζεται η κατασκευή του αποχετευτικού στην περιοχή του συνοικισμού αυτοστέγασης Λιβαδιών.
Μιλάμε για 170 κατοικίες. Με την υλοποίηση του έργου επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι.
Ευελπιστούμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε».
– Υπάρχει και το θέμα του Δημοτικού Γηπέδου.
Είμαστε σε συνεννόηση με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για να φιλοξενήσουμε στο δημοτικό μας γήπεδο την ομάδα του ΑΣΙΛ.
Ο ΚΟΑ θα αναλάβει να βελτιώσει το γήπεδο με έργα που θα το καταστήσουν ικανό να φιλοξενεί αγώνες Β’ Κατηγορίας.
Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε ένα προσφυγικό σωματείο και ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε το δημοτικό μας γήπεδο».
– Έχετε αναφερθεί και στη δημιουργία Δραματικής Σχολής στα Λιβάδια. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Έχουμε κάνει τις απαραίτητες καταθέσεις και η Δραματική Σχολή έχει εγκριθεί και από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.
Μένει να υπογραφεί το σχετικό συμφωνητικό. Η υπογραφή αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς μας εξηγήθηκε ότι πρόκειται για θέμα διαδικασιών.
Θεωρούμε ότι εάν γίνει αυτό το πράγμα στα Λιβάδια, θα αναβαθμιστεί η περιοχή. Μια περιοχή αναβαθμίζεται με τα σχολεία και ακόμη περισσότερο όταν υπάρχει μια εκπαιδευτική δομή τέτοιου επιπέδου.
Ένα μουσείο προσβάσιμο σε όλους
– Υπάρχει και μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το μουσείο των Λιβαδιών.
«Ναι. Με τη βοήθεια και την εισήγηση του Τοπικού Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών Λιβαδιών, Βορόκληνης, Τρούλλων, Κελλιών και Πύλας, την οικονομική στήριξη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και μαζί με τον Δήμο Λάρνακας, το μουσείο μας έγινε προσβάσιμο σε άτομα με οπτική αναπηρία και σε άτομα με αυτισμό.
Είναι κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό.
Σχεδιάζουμε μέσα στον Νοέμβριο μια μικρή εκδήλωση, με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων, ώστε να παρουσιαστεί αυτή η νέα προσβασιμότητα του μουσείου».
«Τα Λιβάδια δεν ζητούν κάτι παράλογο»
– Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς το κράτος, ενόψει και της διαμαρτυρίας;
«Θέλουμε το κράτος να σταθεί δίπλα μας.
Τα Λιβάδια αναπτύσσονται. Η περιοχή μεγαλώνει, οι ανάγκες μεγαλώνουν και πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές που απαιτούνται.
Εμείς δεν ζητούμε κάτι παράλογο.
Ζητούμε τα αυτονόητα: σωστό και ασφαλές οδικό δίκτυο, σχολεία και υποδομές που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σημερινούς αλλά και τους αυριανούς κατοίκους.
Ο δρόμος πρωταρχικής σημασίας πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορεί να παραμένει ένα έργο που συζητούμε για χρόνια.
Και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε λύσεις, με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών μας και να μπορέσουμε να υποδεχθούμε την ανάπτυξη χωρίς να χάσουμε την ταυτότητα των Λιβαδιών».
– Και η πρώτη κίνηση θα είναι η διαμαρτυρία στις αρχές Οκτωβρίου;
«Ναι. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την πρώτη μας εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Ελπίζουμε να έχουμε απάντηση. Ελπίζουμε να έχουμε και συνάντηση με τον Υπουργό.
Το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα. Το ζητούμενο είναι να λυθεί ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.
Τα Λιβάδια ζητούν τον δρόμο τους. Και αυτή τη φορά θέλουν να ακουστούν».


















