Home ΠΡΟΣΩΠΑ Συνέντευξη με τον ζωγράφο Παύλο Μιτσιγιώρκη: «Όταν δημιουργώ απλά νοιώθω ζωντανός»
Συνέντευξη με τον ζωγράφο Παύλο Μιτσιγιώρκη: «Όταν δημιουργώ απλά νοιώθω ζωντανός»

Συνέντευξη με τον ζωγράφο Παύλο Μιτσιγιώρκη: «Όταν δημιουργώ απλά νοιώθω ζωντανός»

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

Αδράξαμε την ευκαιρία για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον γνωστό ζωγράφο Παύλο Μιτσιγιώρκη, με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια της ατομικής του έκθεσης στην Αραδίππου. Ο ζωγράφος μας μίλησε για το ποιος είναι για τα έργα του, την αγάπη του για τη δουλειά του και από που εμπνέετε για να ζωγραφίζει.

 

Ποιος είναι ο Παύλος Μητσιγιώρκης για να μάθουν και οι αναγνώστες μας που δεν σας γνωρίζουν

Γεννήθηκα στις 5 /3/1974 και κατάγομαι από την Αραδίππου.

Το 1992 αποφοίτησα από την Αμερικανική Ακαδημία της Λάρνακας. Το 1993/4 σπούδαζα γραφικές τέχνες στο Intercollege στην Λάρνακα. Μετά συνέχισα το 1996-1998  σε δύο κολλέγια στην Αθήνα. Στο  “Campus Arts and Sciences ” με καθηγητές τον Γιάννη Ζωγια και την Έφη Χαληβοπουλου.  Το ένα εξάμηνο σπούδαζα στην σχολή καλών Τεχνών  “Βακαλό”.

Το καλοκαίρι του 1998 γνώρισα τον Στας Παράσκο, με την βοήθεια του μετέβηκα  στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Τ0 1999 γράφτηκα στο 2ον εξάμηνο του πρώτου έτους για τον κλάδο Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Χαλλ, (University of Hull). Το Σεπτέμβριο του 2001 αποφοίτησα με το πτυχίο “BA HONOURS IN FINE ARTS “.

 

 

 Πρόσφατα πραγματοποιήσατε τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής σας. Μιλήστε μας γι’  αυτό;

«Ναι πρόσφατα έχει εγκαινιασθεί η 8 ατομική μου έκθεση. Θεωρώ πως ήταν μια πετυχημένη εκδήλωση.

Η έκθεση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κυρίου Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Τα εγκαίνια τέλεσε ο αξιότιμος δήμαρχος Αραδίππου κύριος Ευάγγελος Ευαγγελίδης, με  παρουσία  της κυρίας Χέρω Χατζηπαντέλα,  τους βουλευτές  Λάρνακας Αντρέα Αποστόλου και Πρόδρομο Αλαμπρίτη. Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους ο κύριος Χριστόδουλος Πάρτου,  αντιδήμαρχος Αραδίππου και ο κύριος Παύλος Δημητριάδης,  πρόεδρος σχολικής εφορίας Αραδίππου».

 

Είναι η πρώτη σας έκθεση ή στο παρελθόν πραγματοποιήσατε και άλλες;

«Έχω πραγματοποιήσει και άλλες στο παρελθόν. Συγκεκριμένα:

Ατομικές Εκθέσεις

2000, Πλατεία Αγιάς Ναπας.

2002, Μουσείο Κώστα Καϊμάκλιωτη στην Αραδίππου.

2006, καφενείο Εν Τάχει, Διατηρείταιο Κτίριο Νικολαΐδη στην Λάρνακα.

2007, Δημαρχείο Αγιάς Ναπας.

2010, Εκθεσιακός χώρος Ακαμαντις στην Λευκωσία.

2013, πολιτικό Μουσείο Δήμου Αραδίππου.

2017, Εκθεσιακός χώρος Ακαμαντις στην Λευκωσία.

Παράλληλα έχω λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις με Εκατε,  σύνδεσμο Κεραμιστών Κύπρου,  πολιτιστικό φορέα Ακαμαντις.  Εκδηλώσεις όπως Λάρνακα 4000 χρόνια, Ενάντια στο ρατσισμό και άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις».

 

Έχετε διακριθεί σε κάποιο διαγωνισμό ή έχετε πάρει κάποια βραβεία από έργα σας;

«Ναι βέβαια το 2001 φωτογραφία μού διακρίθηκε  σε διαγωνισμό Φωτογραφίας και εκτέθηκε σε  αρκετές πόλεις τού Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2007 πήρα το 1ο βραβείο σε διαγωνισμό που αφορούσε την Διακόσμηση του Ταχυδρομείου Αγιάς Ναπας. Το έργο αυτό  ” ο Ερμής ” ανήκει στην συλλογή του Μουσείου Μιχαλάκη και Λουκίας Ζαμπέλα. Το 2011 πήρα το 2ο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής για τα 50 χρόνια της Γιορτής του Κρασιού. Το 2012 πήρα το 2ο βραβείο σε διαγωνισμό πού αφορούσε την Διακόσμηση του σιντριβανιού έξω από την κεντρική είσοδο του Διεθνές Συνεδριακού Κέντρου,  το οποίο θα φιλοξενούσε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

 Ποια τέχνη ακολουθείτε στη δουλειά σας;

«Η δουλειά μου είναι εξπρεσιονιστική.  Έχει κοινά στοιχεία με το κίνημα Γερμανικού εξπρεσιονισμού  “Ο  Μπλε Καβαλάρης”.

Συνήθως τα έργα μου είναι συμβολικά και σχεδόν πάντα μεταφέρουν μήνυμα αισιοδοξίας. Μεγάλο χαρακτηριστικό της δουλειά μού είναι το έντονο χρώμα που κυριαρχεί.  Δημιουργώ με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.  Για κάθε κακή εμπειρία,  για κάθε αρνητικό συναίσθημα,  η τέχνη γίνεται το αντίδοτο. Τα αγνά και λαμπερά χρώματα πού γεμίζουν την μπαλέτα μου, διώχνουν κάθε αρνητικό συναίσθημα και σκέψη δημιουργώντας έργα με έντομα χρώματα   φορτισμένα από συναίσθημα και αισιοδοξία. Θεωρώ πως τα  έντονα χρώματά πού χρησιμοποιώ χαρακτηρίζουν την καταγωγή μού σαν Κύπριος και την κουλτούρα του τόπου μας. Έντονα και καθαρά χρώματα υπάρχουν στην Κύπρο όπου γυρίσεις το μάτι σου, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας. Έντονα χρώματα υπάρχουν στην παράδοση μάς από πολύ παλιά. Επίσης μεγάλοι Κύπριοι καλλιτέχνες , όπως το Στας Παράσκο και τον Τηλέμαχο Κάνθο χρησιμοποιούσαν έντονα και καθαρά χρώματα.  ΣΚΕΦΤΌΜΑΙ ΘΕΤΙΚΆ,  ΔΗΜΙΟΥΡΓΏ ΘΕΤΙΚΆ,  ΝΟΙΏΘΩ ΘΕΤΙΚΆ».

 

Το περιεχόμενο από τους πίνακες σας τι περιλαμβάνει;

«Συνήθως το περιεχόμενο τούς πίνακες μού περιλαμβάνει έντονα καθαρά χρώματα με στοιχεία Εξπρεσιονισμού και αισιόδοξα μηνύματα».

 

Από που εμπνέεστε για να ζωγραφίσετε;

«Η έμπνευση μού προέρχεται κυρίως  από τα δημιουργήματα του θεού, όπως το νερό, την θάλασσα, τον ήλιο, το φως και άλλες λεπτομέρειες από την φύση. Επίσης από  κοινωνικά, θρησκευτικά  και πολιτικά γεγονότα».

 

Όταν κρατάτε στα χέρια σας το πινέλο και δημιουργείτε πως αισθάνεστε;

«Όταν δημιουργώ  απλά νοιώθω ζωντανός. Νοιώθω ότι υπάρχω και με κάνει να αισθάνομαι χρήσιμος και ευτυχισμένος».

 

Η ζωγραφική τι είναι για σας;

«Η ζωγραφική για εμένα είναι ένα παγκόσμιο λεξιλόγιο, το οποίο χρησιμοποιώ για να μεταφέρω θετικά και αισιόδοξα μηνύματα.

Επίσης η τέχνη για εμένα είναι μια λωρίδα διαφυγής. Από εκεί προέρχεται και το όνομα του εργαστηρίου μού, EL 22 Art Lab. Τα αρχικά E και L  στα Αγγλικά προέρχονται από την οδική σήμανση που βλέπουμε στους δρόμους κυρίως κατεβαίνοντας από τα βουνά,  η οποία είναι  το Escape Lane».

 

Και κάτι τελευταίο. Σκοπεύετε στο μέλλον να κάνετε κάποια άλλη έκθεση με τα έργα σας;

«Εφόσον συνεχίζω να αγωνίζομαι και να δημιουργώ,  τότες θα συνεχίσω να εκθέτω τα έργα μου».

 

 

 

 

Send this to a friend