Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Ευαισθητοποίηση για τον ανδρικό καρκίνο από ΠΑΣΥΚΑΦ
Ευαισθητοποίηση για τον ανδρικό καρκίνο από ΠΑΣΥΚΑΦ

Ευαισθητοποίηση για τον ανδρικό καρκίνο από ΠΑΣΥΚΑΦ

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ με την ευκαιρία της εβδομάδας για την υγεία των ανδρών (13-19 Ιουνίου), συνεχίζει την αφύπνιση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του ανδρικού καρκίνου, η οποία επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία του Covid-19.   

Σε ανακοίνωση σημειώνε ότι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες στην Κύπρο είναι ο καρκίνος του προστάτη.  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, το 2018 καταγράφηκαν 464 περιστατικά σε άνδρες ηλικίας 65 με 74 ετών ενώ το 2019, καταγράφηκαν 513 νέα περιστατικά.  Είναι νόσος που αναπτύσσεται αργά και πολλοί άνδρες που διαγιγνώσκονται με αυτό το είδος του καρκίνου ζουν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς αυτός να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, τo 2019, καταγράφηκαν στην Κύπρο 40 νέα περιστατικά καρκίνο των όρχεων ενώ το 2018 καταγράφηκαν 37 νέα περιστατικά. Αυτός ο καρκίνος εμφανίζεται σε αγόρια και άνδρες συνήθως 15 – 44 ετών με κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώδυνη διόγκωση, δυσφορία ή αίσθημα μουδιάσματος, μικρό ψηλαφητό ογκίδιο μεγέθους κόκκου ρυζιού ή μπιζελιού, ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο, ευαισθησία ή πόνος στους μαστούς. Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την εμφάνιση αυτού του καρκίνου είναι το ιστορικό κρυψορχίας, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των όρχεων  και το σύνδρομο Klinefelter, αναφέρει περαιτέρω.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται στην εκστρατεία για ευαισθητοποίηση των ανδρών προς έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των όρχεων, τον καρκίνο του προστάτη και την πρόληψη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV’.

Η διάγνωση γίνεται με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για μέτρηση της ποσότητας του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου στο αίμα (PSA) και τη δακτυλική εξέταση. Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι προβλήματα κατά την ούρηση όπως αργή ή αδύναμη ροή των ούρων, συχνοουρία ή νυκτουρία, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στους μηρούς, στους γοφούς και στο στήθος, αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια και απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.  Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη είναι η μεγάλη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Στους άνδρες, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV, ενοχοποιείται για καρκινογένεση στις περιοχές των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, του στόματος, του φάρυγγα και λάρυγγα.  Ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτελεί την ασπίδα προστασίας για τους ιούς HPV στα αγόρια. Το εμβόλιο για τον HPV παραχωρείται δωρεάν σε κορίτσια που γεννήθηκαν από την 01/01/2004 και έπειτα, και σε αγόρια τα οποία γεννήθηκαν από την 01/01/2008 και έπειτα, μέσω ΓεΣΥ, συμπληρώνει.

Send this to a friend