Home ΠΡΟΣΩΠΑ Συνέντευξη Ανδρέα Βύρα: Τα μεγάλα στοιχήματα της Λάρνακας για το 2022
Συνέντευξη Ανδρέα Βύρα: Τα μεγάλα στοιχήματα της Λάρνακας για το 2022

Συνέντευξη Ανδρέα Βύρα: Τα μεγάλα στοιχήματα της Λάρνακας για το 2022

Γράφει ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Λάρνακας που αναμένεται να τροχιοδρομηθούν ή να ολοκληρωθούν εντός του 2022 μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Όπως τόνισε, από την στιγμή που «το νερό μπήκε στο αυλάκι» σε σχέση με το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας και παράλληλα έχει τροχιοδρομηθεί η μεταστέγαση των εταιρειών υγραερίου και πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, πλέον αυτό που «καίει» το Δήμο Λάρνακας, μεταξύ άλλων, είναι να καταφέρει να πετύχει την μεταφορά μιας πανεπιστημιακής σχολής, που θα σχετίζεται με τα επαγγέλματα της θάλασσας.

 

  • Καταρχάς, κ. Δήμαρχε να μιλήσουμε για το μεγαλόπνοο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας. Ποια είναι η τελευταία ενημέρωση που έχετε από την κοινοπραξία και τι ν’ αναμένουμε μέσα στον καινούργιο χρόνο;

«Τον ερχόμενο Απρίλιο αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings. Ήδη το Master Plan για το έργο έχει κατατεθεί στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για έγκριση. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την κοινοπραξία είναι πως μόλις εγκριθεί το Master Plan, οι προετοιμασίες θα μπουν στο τελικό στάδιο, προκειμένου να ξεκινήσουν τα πρώτα κατασκευαστικά έργα.

Το πρώτο έργο που θα ξεκινήσει είναι η ανάπλαση της ξύλινης αποβάθρας της μαρίνας. Πρόθεση των επενδυτών είναι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες στο πλαίσιο της Α΄ φάσης του έργου. Η φάση αυτή θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη νέα αίθουσα επιβατών στο λιμάνι, το yacht club της μαρίνας, την επέκταση της χωρητικότητας της μαρίνας (για χωρητικότητα 600 σκαφών) και πιθανόν την ανέγερση ενός μεγάλου ξενοδοχείου στην είσοδο της μαρίνας. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα προκύψουν νέες καθυστερήσεις για τις οποίες θα ευθύνονται οι επενδυτές. Είναι θέμα των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων και μετέπειτα του δήμου η έγκριση των απαραίτητων αδειών».

  • Εξ’ ίσου σημαντικό έργο για τη Λάρνακα είναι η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων υγραερίου από τα παράλια της πόλης. Τι να περιμένουμε το νέο χρόνο;

«Έχει ήδη ξεκινήσει η κατεδάφιση των δεξαμενών της Exxon Mobil από την εταιρεία Πετρολίνα. Είναι οι μοναδικές δεξαμενές υγρών καυσίμων που έχουν απομείνει στην περιοχή. Οι δεξαμενές των υπολοίπων εταιρειών έχουν όλες κατεδαφιστεί. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι μέχρι τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο θα έχουν κατεδαφιστεί όλες οι δεξαμενές της Exxon Mobil. Το ίδιο ισχύει και για τις δεξαμενές που βρίσκονται στο χώρο του πρώην διυλιστηρίου. Απομένουν μόνο οι εγκαταστάσεις των εταιρειών υγραερίου.

Η επίσημη ενημέρωση που έχουμε από την κοινοπραξία των εταιρειών υγραερίου είναι πως μέχρι τον Μάρτιο θα είναι όλα έτοιμα για την μεταφορά του υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό και ότι από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά στον νέο τερματικό σταθμό. Είναι θέμα χρόνου πλέον.

Ο Δήμος Λάρνακας ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στο Σχέδιο Περιοχής, με στόχο την αποκατάσταση της παραλίας που φιλοξενούσε για τόσες δεκαετίες τις οχληρές αυτές εγκαταστάσεις. Πρώτιστος στόχος μας θα είναι η ανάκτηση της παραλίας με την κατάλληλη επιχωμάτωση μετά την τεράστια διάβρωση που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, προγραμματίζονται και άλλα εξωραϊστικά έργα στην περιοχή».

 

Τα έργα στο κέντρο

—————————-

  • Δημοτική Αγορά, σύμπλεγμα Ζουχουρί, νέος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης στο πρώην κοινοτικό κέντρο. Πότε παραδίδονται αυτά τα έργα;

«Ο νέος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, δηλαδή το πρώην κοινοτικό κέντρο, έχει ολοκληρωθεί, έστω και καθυστερημένα. Αυτό που απομένει είναι η μεταφορά όλων των οργανισμών και των τμημάτων του δήμου που θα στεγαστούν στον χώρο αυτό. Όσον αφορά το Ζουχουρί, δεν παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Ο εργολάβος και οι μηχανικοί του έργου είναι συνεπείς και αναμένουμε ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα είναι τελειωμένη η ανάπλαση του χώρου αυτού. Για τη νέα δημοτική αγορά, στόχος είναι να παραδοθεί στους καταστηματάρχες μέχρι τον Ιανουάριο, ώστε να ετοιμάσουν τα υποστατικά τους. Έχει ολοκληρωθεί και η Α΄ φάση ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο για διευκόλυνση των ΑμεΑ».

  • Ποια έργα θα προχωρήσουν τον νέο χρόνο, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη Β΄ φάση χρηματοδότησης από τον νέο κύκλο των διαθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.;

«Εντός του 2022 θέλουμε να προκηρυχθούν για κατασκευαστικές εργασίες τουλάχιστον τέσσερα έργα. Αυτά είναι το Πάρκο Σαλίνα, το Παττίχειο Πάρκο, η Γειτονιά των Καλλιτεχνών στην τουρκοκυπριακή συνοικία και ο νέος πολυχώρος που προγραμματίζεται στον συνοικισμό Τσιακκιλερού. Επίσης, αναμένεται να τροχιοδρομηθεί και η ανάπλαση της πρώην οικίας του αστυνομικού διευθυντή. Τα έργα αυτά είναι σε αρκετά ώριμη μορφή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα βγούμε σε προσφορές για όλα. Όσον αφορά το έργο ανάπλασης των πλατειών Ακρόπολης και Αλκής, αυτό πιστεύεται ότι θα προκηρυχθεί μέχρι την άνοιξη του 2023».

 

Ασφαλτοστρώσεις

————————– 

  • Ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Λάρνακα είναι οι ασφαλτοστρώσεις που πρέπει να γίνουν στο προβληματικό οδικό δίκτυο. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι αναμένεται να γίνει τον νέο χρόνο;
  • «Είναι όντως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει ως δημοτικό συμβούλιο. Το πρόβλημα ήταν τεράστιο εξαιτίας των έργων για το αποχετευτικό, αλλά κι επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει βελτιωτικά έργα στους δρόμους. Οι πρώτες μας εκτιμήσεις ήταν ότι για να επανέλθει το οδικό δίκτυο της πόλης σε ικανοποιητικά επίπεδα απαιτείτο ένα κονδύλι γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, ο Δήμος Λάρνακας έχει δαπανήσει περίπου πέντε εκατομμύρια για ασφαλτοστρώσεις σε διάφορες περιοχές. Αυτό το διάστημα είμαστε στην 4η προσφορά που ετοίμασε το δημοτικό συμβούλιο και βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι εργασίες στην ενορία Προδρόμου, ενώ ξεκίνησαν και τα έργα σε γειτονιές πλησίον του λιμανιού (πίσω από το ξενοδοχείο Radisson Blu).
  • Επίσης, στον προϋπολογισμό του 2022 έχουμε συμπεριλάβει ποσό 600 χιλιάδων ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στην ενορία Σωτήρος, όπου το πρόβλημα είναι επίσης πολύ σοβαρό λόγω των έργων του αποχετευτικού. Εντός του νέου χρόνου υπολογίζουμε να ασφαλτοστρωθεί πέραν του 80% των δρόμων στην συγκεκριμένη ενορία. Αρχές Ιανουαρίου βγαίνουμε προσφορές για τις βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής Σωτήρος. Με αυτή την προσφορά, το συνολικό ποσό για ασφαλτοστρώσεις θα ξεπεράσει τα πεντέμισι εκατομμύρια».
  • Με τα έργα του αποχετευτικού στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, τι θα γίνει κ. Δήμαρχε;

«Με τις διάφορες εργασίες που έχουμε κάνει, θα καταφέρουμε να συνδέσουμε με το αποχετευτικό σύστημα το 85%-90% των περιοχών που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο C12A, δηλαδή Μητρόπολη, Σωτήρος, Χρυσοπολίτισσα. Υπάρχει έντονος προβληματισμός ως προς τον τρόπο που θα προχωρήσουμε στην περιοχή γύρω από την εκκλησία της Χρυσοπολίτισσας. Και τούτο, διότι εκεί πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλές αρχαιότητες στο υπέδαφος. Έχει καταρτιστεί μία ομάδα από μηχανικούς του συμβουλίου αποχετεύσεων και αναμένουμε την εισήγησή τους, για τη λύση με την οποία θα προχωρήσουμε τους πρώτους μήνες του 2022. Το πιο πιθανόν είναι να προχωρήσουμε με την παραδοσιακή μέθοδο, δηλαδή πρώτα με τη διερεύνηση των αυλακιών για ανεύρεση αρχαίων και μετέπειτα με τις εργασίες για το αποχετευτικό».

Πανεπιστημιακή Σχολή 

———————————- 

  • Ένα μεγάλο στοίχημα για το Δήμο Λάρνακας αποτελεί η δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θα καταφέρετε να κερδίσετε αυτό το στοίχημα;

«Η Λάρνακα δικαιούται και απαιτεί την ύπαρξη μιας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής. Έχουμε ξεκινήσει έντονες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση και όταν έχουμε νεότερα θα ενημερώσουμε τους δημότες της Λάρνακας. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, προκειμένου η Λάρνακα να πετύχει αυτό τον στόχο. Είναι πλέον το πρώτιστο αίτημα της πόλης, μετά την τροχιοδρόμηση της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας και την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου. Ένα θέμα που θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επόμενη επίσκεψή του στη Λάρνακα».

Send this to a friend