Home ΠΡΟΣΩΠΑ Άντρη Αντρέου: «Οφείλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες, αλλά και να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο κόσμος»
Άντρη Αντρέου: «Οφείλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες, αλλά και να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο κόσμος»

Άντρη Αντρέου: «Οφείλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες, αλλά και να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο κόσμος»

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

 

Η κ. Άντρη Αντρέου Πρόεδρος της Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων του Δήμου Λάρνακας και Δημοτική Σύμβουλος, μας μιλά για το ρόλο της και το έργο που επιτελείται στην Επιτροπή.

 

κ. Αντρέου πείτε μας ποιος είναι ο βασικός σας στόχος στην Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων

«Η Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων ως βασικό της στόχο έχει την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας των δημοτών καθώς και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Η βοήθεια αυτή μεταφράζεται διαμέσου διάφορων ενεργειών και δράσεων που εφαρμόζουμε».

Τι προβλήματα αντιμετωπίζεται εκεί;

«Τα προβλήματα που φτάνουν σε εμάς είναι ποικίλης μορφής και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε, ανταποκρινόμενοι όσο το δυνατό περισσότερο και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Σίγουρα υπάρχουν θέματα τα οποία είναι προτεραιότητας και άλλα τα οποία χρίζουν άλλης διαχείρισης. Έτσι, γίνεται μια ιεράρχηση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης όμως γενικότερα, προσπαθούμε να επιλύουμε όλα τα θέματα όσο πιο άμεσα γίνεται.»

 

Πως δουλεύεται εκεί, πότε συνεδριάζεται;

«Η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας συνεδριάζει σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Τα τελευταία 5 χρόνια, με την ανάληψη της Προεδρίας της Επιτροπής από εμένα, έχουμε αναθεωρήσει κάποια από τα δεδομένα που είχαμε στα χέρια μας και έχουμε θέσει κάποιες βασικές αρχές στη λειτουργία και εφαρμογή των αποφάσεων μας.

Το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι αρκετό και σίγουρα έπεται και συνέχειας Το έργο που επιτελεί η Επιτροπή, γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνεργασία τόσο με το Δήμαρχο όσο και με τα υπόλοιπα Μέλη είναι άριστη. Εξάλλου οι αποφάσεις της Επιτροπής εγκρίνονται από την Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου και ακριβώς εκεί είναι που επικρατεί πνεύμα συνεργασίας. Εννοείται ότι υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις και προσεγγίσεις σε κάποια θέματα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει κατάληξη και αποτέλεσμα».

 

Σας έχει επηρεάσει καθόλου η πανδημία που περνάμε;

 

«Οι εποχές που ζούμε είναι ομολογουμένως δύσκολες και οι απαιτήσεις πολλές ειδικότερα με τις σκληρές καταστάσεις που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, τόσο σε προσωπικά όσο και σε κοινωνικά επίπεδα. Παρόλα αυτά η ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση για βοήθεια και συμπαράσταση είναι καμία φορά εκπληκτικά απρόσμενη.

Ο κόσμος, με τη δύναμη της αλληλεγγύης αποδεικνύει κάθε φορά ότι υπάρχει ανθρωπιά και ότι μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει τους δυσπραγούντες συμπολίτες μας, προσφέροντας από τα αποθέματα της αγάπης του. Εξάλλου, χωρίς τη βοήθεια του κόσμου, ιδιωτικών πρωτοβουλιών, Φορέων αλλά και των εθελοντών δεν θα είχαμε αυτό το καλό αποτέλεσμα».

 

Τι είναι εθελοντισμός;

«Ο εθελοντισμός είναι η αξιοσύνη της κοινωνίας. Εθελοντισμός θεωρείται η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας και αλληλοβοήθειας, που ο καθένας μας προσφέρει χωρίς να ζητά αμοιβή. Είναι προσφορά σε κάτι που αγαπάς, που πιστεύεις, που σε ευχαριστεί και μπορεί να βοηθήσει, να ψυχαγωγήσει, να απαλύνει τον πόνο, να χαροποιήσει».

 

Πότε δημιουργήθηκε η ομάδα των εθελοντών του Δήμου Λάρνακας;

 

«Η ομάδα Εθελοντών Δήμου Λάρνακας δημιουργήθηκε το 2012 και σήμερα αριθμεί γύρω στους 500 εθελοντές, ένα μητρώο το οποίο ανανεώνεται και αυξάνεται συνεχώς. Αποτελείται από άτομα ηλικίας από 10 μέχρι και 75 χρόνων. Οι περισσότεροι από τους οποίους συμμετείχαν σε πολλές αθλητικές, πολιτιστικές και φιλανθρωπικές δράσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λάρνακας όπως ο Larnaka Radisson Blu International Marathon, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Beach Volleyball, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και κυρίως το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου και άλλα. Η συμμετοχή εθελοντών σε οποιαδήποτε δράση έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στην κοινωνία όσο και στους ίδιους τους εθελοντές».

 

 

Πείτε μας μερικές από τις δράσεις και ενέργειες της Επιτροπής;

 

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λάρνακας: Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2012 και στεγάζεται στο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας. Βασικός σκοπός αυτής της προσπάθειας, είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών οικονομικά ευπαθών ατόμων και οικογενειών, με την παροχή προϊόντων – διανομή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης- και υπηρεσιών (υποστηρικτική βοήθεια). Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζεται κυρίως στη βοήθεια των εθελοντών.

 

  • Το ετήσιο Φιλανθρωπικό Gala Dinner το οποίο έχει σκοπό την ενίσχυση κάποιου Ιδρύματος ή άλλου φορές ο οποίο επιτελεί κοινωνικό έργο και προσφέρει στον συνάνθρωπο μας.

 

  • Εκδρομή ατόμων 3ης ηλικίας: Η εκδρομή διεξάγεται επί σειρά ετών και συμμετέχουν πέραν των 800 ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων κάθε φορά. Η εκδρομή γίνεται σε μοναστήρια εκτός Επαρχίας Λάρνακας και στη συνέχεια προσφέρεται γεύμα σε αίθουσα

δεξιώσεων. Στην εν λόγω δράση τα τελευταία χρόνια συμμετέχει και η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών.

 

  • Πάγια και συνεχής συνεργασία με τον Ανάκυκλο, όπου παραχωρείται χώρος στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για συλλογή ρούχων τα οποία διατίθενται σε άπορες οικογένειες.

 

  • Πραγματοποίηση εκδηλώσεων υπέρ στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου αλλά και άλλων ιδρυμάτων της Λάρνακας.

 

  • Ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται τους συνοικισμούς και άλλες γειτονιές της πόλης: Την περίοδο των Χριστουγέννων ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται συνοικισμούς της Λάρνακας και άλλες γειτονιές της πόλης με το κόκκινο λεωφορείο και παραδίδει δώρα στα παιδιά.

 

  • Δίπλα στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για την εφαρμογή του προγράμματος Αντεξάρτηση Λάρνακας και Περιοδεύουσα Συμβουλευτική.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Λάρνακας με στόχο και αποστολή να ενισχυθεί η προληπτική δυνατότητα ευάλωτων στις

εξαρτήσεις οικογενειών με ανήλικα παιδιά που ζουν στους δήμους της Επαρχίας Λάρνακας και να προωθηθεί σε κοινοτικό επίπεδο δράσεις με υψηλή προληπτική αξία απέναντι στην εξάρτηση.

 

  • Χώρο καλοκαιρινής επίσκεψης ηλικιωμένων: Με τη δημιουργία του Πολυχώρου Κοινωνικής Προνοίας και Απασχόλησης του Δήμου, θα υπάρχει πλέον και ο απαραίτητος χώρος για επίσκεψη ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά σε περιόδους καύσωνα.

 

  • Διοργάνωση Ομάδων Συμβουλευτικής Γονέων για ενίσχυση, στήριξη και ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου.

 

  • Χορηγίες στα Ειδικά Σχολεία της Πόλης μας: «Άγιος Σπυρίδωνας», «Άγιος Λάζαρος» και «Άγιος Γεώργιος – Χριστάκης Χασάπης».

 

  • Ο Ετήσιος Θεσμός των Ζηνώνειων Υποτροφιών: Παραχώρηση υποτροφιών σε Δημότες της Λάρνακας, σε συνεργασία με ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια της Κύπρου.

 

Και κλείνοντας κάτι τελευταίο που θέλετε να πείτε, ή που παραλείψαμε να αναφέρουμε;

«Καθήκον μου, τόσο ως Μέλος του Δημοτικού Σύμβουλός Λάρνακας όσο και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων, οφείλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες αλλά και να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο κόσμος.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων θα συνεχίσω να καταβάλλω τα μέγιστα για το καλό των συνδημοτών μας».

 

 

Send this to a friend