Home ΠΡΟΣΩΠΑ Δρ. Κούλλα Πάρπα: «Η άσκηση πρέπει να ενταχθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι στη καθημερινότητα μας, εγκαθιστώντας ισόβια σχέση μαζί της»
Δρ. Κούλλα Πάρπα: «Η άσκηση πρέπει να ενταχθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι στη καθημερινότητα μας, εγκαθιστώντας ισόβια σχέση μαζί της»

Δρ. Κούλλα Πάρπα: «Η άσκηση πρέπει να ενταχθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι στη καθημερινότητα μας, εγκαθιστώντας ισόβια σχέση μαζί της»

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

 

Τρυπώσαμε στις αίθουσες του Πανεπιστημίου UCLAN Cyprus και είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε με μια διακεκριμένη καθηγήτρια  την Δρ. Κούλα Πάρπα, για την μέχρι σήμερα πορεία της στο κλάδο στις Αθλητικές Επιστήμες και όχι μόνο.

Απλή και με ένα αληθινό πλατύ χαμόγελο μας δέχθηκε στο γραφείο της, στην τάξη της, λέγοντας μας χαριτολογώντας, «εδώ είναι το δεύτερο μου σπίτι».

Με μια μεγάλη πορεία στις αθλητικές επιστήμες η Δρ. Πάρπα, μας συστήνεται για το ποια είναι, τι είναι η αθλητική επιστήμη και τι προσφέρει στην καθημερινότητα, στο σώμα και στην υγεία γενικότερα.

 

Κυρία Πάρπα χαιρόμαστε που βρισκόμαστε μαζί σας γι’ αυτή τη συνομιλία. Για αρχή φυσικά θέλουμε να μας πείτε ποια είναι η Δρ. Πάρπα και την μέχρι σήμερα σταδιοδρομία σας, που από ότι γνωρίζουμε είναι πολύ μεγάλη με σημαντικές επιτυχίες.

«Γεννήθηκα το 1978 στη Λάρνακα και είμαι καθηγήτρια στο τμήμα Αθλητικής Επιστήμης του πανεπιστημίου UCLan Cyprus και επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος του κλάδου. Σπούδασα κινησιολογία με εξειδίκευση στη φυσικοθεραπεία στο πανεπιστήμιο Semmelveis της Ουγγαρίας ( από 1997 ως 2001) και ακολούθως με υποτροφίες που εξασφάλισα με την επίδοση μου έλαβα μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc στην Αθλητική Επιστήμη από το πανεπιστήμιο Arkansas των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το 2008 αναγορεύτηκα διδάκτωρ (PhD) με βαθμό άριστα από το ίδιο πανεπιστήμιο και με θέμα διατριβής την επίδραση της διαλειμματικής άσκησης στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ( μη ινσουλινοεξαρτώμενο).

Στις ΗΠΑ διετέλεσα καθηγήτρια σε δημόσια σχολεία και κατά τα έτη 2003-2009 ήμουν  συντονίστρια χρηματοδοτούμενου προγράμματος υγείας των υπαλλήλων της πόλης ( πυροσβεστών και υπαλλήλων των δημόσιων εκπαιδευτηρίων). Εργάστηκα επίσης, ως ειδικός επιστήμονας με ομάδες καρκινοπαθών, διαβητικών και ατόμων με ινομυαλγίες για την προαγωγή της υγείας και ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στις ΗΠΑ, μου προσφέρθηκαν κατόπιν διαγωνισμών και αξιολόγησης, επτά υποτροφίες και μου απονεμήθηκε δύο φορές η τιμητική χρηματική υποτροφία Donald R. Miller. Το 2003 επιλέγηκα και βραβεύτηκα ως η καλύτερη φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος ως έχουσα την ψηλότερη επίδοση όλων. Επιπρόσθετα είμαι κάτοχος διπλώματος στη μεθοδολογία έρευνας και στατιστική επιστήμη από το πανεπιστήμιο Αρκάνσας.

Με την επιστροφή μου στη Κύπρο το 2010 προσλήφθηκα άμεσα στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπου και διετέλεσα ευδόκιμα καθηγήτρια στους κλάδους της φυσικοθεραπείας, της προ-ιατρικής, της φαρμακευτικής και της αθλητικής επιστήμης μέχρι το 2014 οπότε και εντάχθηκα στο ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου UCLan Cyprus.

Στο εν λόγω ίδρυμα, με τη συνεργασία του συζύγου μου Δρ. Μάρκου Μιχαηλίδη, επίσης καθηγητή Αθλητικής επιστήμης και του αδελφικού πανεπιστημίου Ηνωμένου Βασιλείου, αναλάβαμε και λειτουργήσαμε το πρόγραμμα σπουδών Αθλητικής επιστήμης, το οποίο και διεξήλθε επιτυχώς των νενομισμένων ελέγχων και αξιολόγησης για την αναγνώριση του.

Από το 2014 μέχρι το 2020, ήμουν υπεύθυνη για το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και στη συνέχεια ανέλαβα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που επίσης εγώ δημιούργησα σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό ιατρό Δρ. Μάριο Τρυφωνίδη, τον Δρ. Μάρκο Μιχαηλίδη και εκλεκτούς συναδέλφους του UCLan UK.

Από το 2020 είμαι ενεργό μέλος της Ακαδημίας ανώτατης εκπαίδευσης Ηνωμένου Βασιλείου (Fellow of higher education Academy), ενώ το 2017 επιλέγηκα απο επιτροπή του εξωτερικού ως η μοναδική εκπρόσωπος της Κύπρου στο επιχορηγημένο ερευνητικό πρόγραμμα, για τον Ψευδάργυρο (Ζn) και είχα την ευκαιρία σε συνεργασία με την προϊστάμενη Βρετανή καθηγήτρια να διοργανώσω στη Κύπρο με μεγάλη επιτυχία, ένα απο τα πιο αξιόλογα και μεγαλύτερα σε συμμετοχή συνέδρια με την παρουσία διακεκριμένων ερευνητών από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα με τα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα, ήμουν διευθύντρια στο δικό μου Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρνακα, που για τη λειτουργία του προσφέρθηκε ως χορηγός και το κράτος».

Παράλληλα η Δρ. Πάρπα έχει πλούσιο ερευνητικό έργο με ανάλογες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πολλές συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια ως προσκεκλημένη ομιλήτρια. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά ως κριτής (σύστημα κριτών).

Όπως μας ανέφερε “Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, εκπόνησε δέκα ερευνητικές μελέτες , τέσσερις απο τις οποίες και απέστειλε σε περιοδικά εγνωσμένου κύρους και εμβέλειας και έγιναν αποδεκτές για δημοσίευση.

Στη διεθνή βιβλιογραφία συναντώνται 193 αναφορές (citations) στο ερευνητικό της έργο απο έγκριτους συγγραφείς.

Οι έρευνες της εστιάζονται αφενός στα οφέλη της άσκησης για τη συνολική υγεία, σωματική και ψυχική, και αφετέρου στη μεθοδολογία και τους τρόπους βελτιστοποίησης και μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης, την πρόβλεψη, την πρόληψη και αποφυγή των τραυματισμών αθλητών και ειδικότερα ποδοσφαιριστών.

Θεωρεί ως σημαντική ευκαιρία και πρόκληση για προσφορά τη συνεργασία της με τις ακαδημίες γυναικείου ποδοσφαίρου της ΑΕΚ Λάρνακας, στα πλαίσια της οποίας και θα παρέχει επιστημονικές συμβουλές, καθοδήγηση και την εμπειρία της για τη σωστή προετοιμασία των παικτριών και την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων”.

 

 Δρ. Πάρπα θέλουμε να μας εξηγήσετε τι είναι η αθλητική επιστήμη;

«Η αθλητική επιστήμη δεν επικεντρώνεται μόνο στον αγωνιστικό αθλητισμό, αλλά και στον αθλητισμό για υγεία, ευεξία και αναψυχή. Είναι αναντίλεκτο γεγονός πως οι ραγδαίες αλλαγές που επήλθαν στο τρόπο και τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και ψυχαγωγίας καθώς και η απουσία άσκησης, επέφεραν αύξηση στο ποσοστό εμφάνισης ασθενειών και γενικά δυσάρεστων για την υγεία καταστάσεων. Είναι γι’ αυτό που προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για απεγκλωβισμό από τη νοσηρή συνήθεια της απουσίας άσκησης και  η υιοθέτηση ενός φυσικά πιο δραστήριου τρόπου ζωής που σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή θα προασπίζει, διασφαλίζει και θα προάγει τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία και τη κοινωνική ευεξία γενικότερα. Προς τη κατεύθυνση αύτη κινείται και ένα μέρος της αθλητικής επιστήμης εστιάζοντας μάλιστα ειδικότερα στο παιδί. Και αυτό γιατί είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η παθογένεια πολλών χρόνιων ασθενειών άπτεται χρονολογικά της παιδικής ηλικίας.

Επιδίωξη μας ως αθλητικοί επιστήμονες είναι μέσα από τη γνώση, τη καθοδήγηση και τα επιστημονικά συμπεράσματα που καταγράφονται καθημερινά να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η άσκηση, πρέπει να καταστεί βιωματική ανάγκη και μια καλή συνήθεια. Να ενταχθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι στη καθημερινότητα μας, εγκαθιστώντας ισόβια σχέση μαζί της».

 

Και τέλος από όλη αυτή τη μεγάλη μέχρι τώρα πορεία που μας έχετε αναφέρει τι θεωρείται ποιο σημαντικό για σας;

«Κορυφαία μέχρι τώρα διάκριση στην ακαδημαϊκή μου πορεία θεωρώ τον πρόσφατο διορισμό μου ως εξωτερική εξετάστρια ( external examiner), του προγράμματος Αθλητικής επιστήμης του πανεπιστημίου Βοlton του Ηνωμένου Βασιλείου».

 

 

Send this to a friend