Home ΠΡΟΣΩΠΑ Νίκος Αυξεντίου: “Η Λάρνακα θα πρέπει να εξαναγκάσει την πολιτεία να της αποδώσει την πρέπουσα σημασία που της έχει στερήσει ανέκαθεν”
Νίκος Αυξεντίου: “Η Λάρνακα θα πρέπει να εξαναγκάσει την πολιτεία να της αποδώσει την πρέπουσα σημασία που της έχει στερήσει ανέκαθεν”

Νίκος Αυξεντίου: “Η Λάρνακα θα πρέπει να εξαναγκάσει την πολιτεία να της αποδώσει την πρέπουσα σημασία που της έχει στερήσει ανέκαθεν”

Ειρήνη Αντωνίου

Την εκλογή του στη Βουλή διεκδικεί με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών στη Λάρνακα, ο Νίκος Αυξεντίου, πιστεύοντας ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να φέρει την ανατροπή. Πρόκειται για ένα πετυχημένο επαγγελματία στον τομέα του, με ένα ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό και σημαντική προσφορά στα κοινά, αλλά και συνάμα για έναν άνθρωπο απλό, ανθρώπινο.

Ο Νίκος Αυξεντίου μίλησε στο LarnakaOnline και την Ειρήνη Αντωνίου, για το ποιος είναι, γιατί είναι υποψήφιος και τι υπόσχεται στους Λαρνακείς αν εκλεγεί βουλευτής.

 

Πείτε μας για αρχή ποιος είναι ο Νίκος Αυξεντίου;

«Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο το 1966 και λόγω του πολέμου ήρθα με την οικογένειά μου στην Λάρνακα, όπου έκτοτε διαμένω. Είμαι πρωτότοκος γιος τυφλού πατέρα και από μικρός είχα σαν πρώτο μέλημα την βοήθεια και την προστασία του πατέρα μου. Με ώθησε στην μόρφωση, να μάθω μουσική, μια ξένη γλώσσα, να διαβάζω, να μαθαίνω, να μορφώνομαι. Σε ηλικία 12 χρόνων αρίστευσα μεταξύ αρίστων και κέρδισα την μοναδική πλήρες υποτροφία για το Κολλέγιο Αθηνών. Ήταν ένα πολύ δύσκολο σχολείο όπου φοιτούσε η Ελίτ της Ελλάδος και έμενα σώκλειστος και οικότροφος.

Σαν παρένθεση, αναφέρω ότι ο νυν πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Δένδιας, τυγχάνει να ήταν συνοικοτρόφος μου, απλά για να γίνει κατανοητό γιά τι επιπέδου σχολείο μιλάμε. Ως μικρός όμως σε ηλικία και μόνος, σώκλειστος σε ένα οικοτροφείο σε ξένο τόπο, δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω ψυχολογικά και εγκατέλειψα την υποτροφία μετά από ένα χρόνο. Είχα ήδη αρχίσει να γράφω ποιήματα και ως εργασία για το κολλέγιο, να παίρνω συνεντεύξεις από χήρες και ορφανά του πολέμου και να παρουσιάζω την εικόνα του τότε, στην μαθητική ελίτ της Ελλάδος. Αργότερα, μετά το στρατιωτικό μου και εφόσον ταξίδεψα στην Ευρώπη, δημιούργησα εκ του μηδενός μια σοβαρή εταιρεία καθαρισμού με πολυμελές προσωπικό και κέρδη.

Επτά χρόνια αργότερα είχα την έντονη επιθυμία να ταξιδέψω στην Άπω Ανατολή μόνος, με ένα σαξόφωνο, χωρίς χρήματα, να μην με ξέρει κανείς και όπου με βγάλει ο δρόμος. Πήρα λοιπόν την μεγάλη απόφαση να αλλάξω την ζωή μου και με ελάχιστα χρήματα και εφόσον κάλυψα τις κυρίως υποχρεώσεις, άφησα τα πάντα και έφυγα ακολουθώντας το όνειρο μου.

Επιβίωνα παίζοντας σαξόφωνο σε πολυσύχναστους δρόμους και έτσι περίπου έζησα ταξιδεύοντας για επτά χρόνια. Κατά την περίοδο εκείνη είχα πλήθος εμπειριών, που με άλλαξαν ολοκληρωτικά προς το πολύ καλύτερο. Είχα ταξιδέψει σχεδόν την μισή Ασία μόνος επιβιώνοντας και εκεί ενεπλάκην θα έλεγα σαν φυσική εξέλιξη της πορείας μου, στον εθελοντισμό.

Εργάστηκα σε ορφανοτροφεία, οίκους φιλοξενίας ψυχοπαθών, λεπρών, αναπήρων και ήταν κάτι που το απολάμβανα, με έκανε ευτυχή και έδινε στην ζωή μου ένα άλλο ιδιαίτερο νόημα. Εργάστηκα στην ουσιαστικότερη ιεραποστολή στον κόσμο, που είναι αυτή της μητέρας Τερέζας στην Καλκούτα της Ινδίας, όπως και στην Ελληνορθόδοξη ιεραποστολή εξίσου, που βρίσκεται δίπλα εκεί.

Με πρωτοβουλία μου, έξοδα δικά μου και φίλων που ήξεραν και βοηθούσαν τον σκοπό, χειρίστηκα προβλήματα ακραίων περιπτώσεων αναπήρων , έδωσα λύση που την υλοποίησα ο ίδιος με απόλυτη επιτυχία ως προς τον σκοπό. Τις ιδέες μου αργότερα μιμήθηκαν άνθρωποι που το όνομα τους είναι ευρέως γνωστό στον κόσμο της φιλανθρωπίας.

Προσωπικά δεν μιλώ για αυτά τα πράγματα, παρά σπανίως και σε πολύ δικούς μου ανθρώπους. Τώρα εφόσον θέτω υποψηφιότητα για μια τόσο σημαντική θέση θεωρώ ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ποιόν ψηφίζει η όχι και έτσι αφήνω απλά να γνωστοποιηθούν.

Από το 2002 έχω σταματήσει τα ταξίδια, ξαναμπήκα τυχαία στις επιχειρήσεις (πάλιν εκ του μηδενός) και σήμερα διατηρώ τουριστικό κατάστημα στην περιοχή Αγ. Λαζάρου, εδώ στην Λάρνακα.

Συνεχίζω να ασχολούμαι με την μουσική παίζοντας σαξόφωνο, έχω εκδώσει σειρά ποιημάτων προσφέροντας όλες τις εισπράξεις σε αυτά που ανέφερα πιό πάνω εν σχέση με τα περί προσφοράς.

Είμαι παντρεμένος και χωρίς παιδιά. Σημειώστε ότι από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα έχω επίσης εμπλακή σε προσπάθειες επανένωσης του τόπου, συμμετείχα ενεργά σε προσπάθειες εξεύρεσης αγνοουμένων και μέχρι σήμερα συνεχίζω να το κάνω.

 

Το πλήρες βιογραφικό μου είναι στην σελίδα μου στο Facebook (Νικόλας Δ Αυξεντίου)».

 

Αν και ασχολείστε με τα κοινά εδώ και χρονιά, είστε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής. Τι σας οδήγησε στην επιλογή να θέσετε τον εαυτό σας στην κρίση των συμπολιτών μας και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο;

«Βασικά δεν ήταν δική μου ιδέα. Είχα συνηθίσει ότι κάνω να γίνεται απλά γιατί το θεωρώ σωστό και δίκαιο και καλό για όλους. Κάποιοι που έβλεπαν αυτό που κάνω μου πρότειναν να εμπλακώ στην πολιτική. Οι Οικολόγοι, πρώτοι με πλησίασαν και με κάλεσαν να γνωριστούμε. Αργότερα μου πρότειναν να είμαι υποψήφιος, αρχικά αρνήθηκα, αλλά μετά από δεύτερες σκέψεις, αγάπη και ζήλο για τον τόπο είπα ας είναι. Θεώρησα ότι μπορώ να προσφέρω πολύ περισσότερα στην Λάρνακα παρά την Αμμόχωστο και επέλεξα υποψηφιότητα υπέρ Λάρνακας και Επαρχίας».

 

Ποια είναι τα σχέδια σας για τη Λάρνακα και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι, αν οι Λαρνακείς σας επιλέξουν;

«Γενικολογώντας, πιστεύω ότι η Λάρνακα θα πρέπει να εξαναγκάσει την πολιτεία να της αποδώσει την πρέπουσα σημασία που της έχει στερήσει ανέκαθεν. Δυστυχώς και χωρίς να αντιδρούμε ως κοινωνία του τόπου και αυτο σε συνδυασμό με τους πανίσχυρους κομματικούς μηχανισμούς που προτιμούν να εξυπηρετούν οχι τα συμφέροντα της Λάρνακας αλλα τα ίδια τα συμφέροντα με θύμα την Λάρνακα, θάλεγα και την Επαρχία της, έχουμε καταστεί δεδομενο και θύμα διαχρονικό, που κατά τρόπο περίεργο δεν προβάλλει καν αντίσταση.

Η Λάρνακα έχει ανάγκη τον άνθρωπο που θα ανατρέψει αυτό το κακό διαχρονικό φαινόμενο που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Η Διαφάνεια μεσω της προβολής όχι μόνο των κακών αλλά και τον καλώς έχων, μπορεί να αφυπνίσει την κοινωνία και να δώσει την νέα πνοή πού έχουμε ανάγκη.

Η αξιοποίηση των περιβαλλοντικών χώρων και η καλύτερη σχέση της κοινωνίας με αυτούς, είναι επίσης μιά σημαντική παράμετρος που μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των πολιτών και μέσω του εναλλακτικού τουρισμού να προκαλέσει ανάπτυξη και οικονομία.

Επίσης η οικολογική ιδέα του ΣΒΑΚ (σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας) που σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται στην πόλη μας και μπορεί να την καταστήσει πρότυπο, ειδικά στην χρήση ποδηλάτου, θα μπορεί εκτός απο τον κόσμο που μπορεί να προσελκύσει, να αποτελέσει ευκαιρία, έτσι που να αρχίσουμε να αξιοποιούμε τους περιβαλλοντικούς θησαυρούς, αν μη τι άλλο να τους απολαμβάνουμε και βέβαια αυτό θα μας εισάξει σε μιά νέα νοοτροπία που επίσης θα μας αλλάξει και θα μας κάνει καλυτερους και ευτυχέστερους.

Πέραν απο τα της Πόλης μας, πιστευώ ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο και με την Επαρχία, που είναι πιά πολύ κοντά μας και μιά καλύτερη σχέση μεταξύ Πόλης και Επαρχίας, αισθάνομαι ότι θα συμβάλει επίσης κατά πολύ στο καλύτερο. Η παράδοση, ο χώρος της υπαίθρου, ο κόσμος της, μπορούν να προσφέρουν πολλά.

Εχουμε ανάγκη την Επαρχία και τον κόσμο της, όπως και η Επαρχία έχει ανάγκη εμάς, την πόλη και την κοινωνία της για να την στηριξει. Απτό παράδειγμα η παρουσία της βαριάς βιομηχανίας με ρύπανση, απόβλητα, ασφαλτικά, που απειλεί πρώτα τις κοινότητες της Επαρχίας, που ως αδύνατες δεν μπορούν να αντισταθούν απο μόνες τους και που όμως ο εχθρός έγινε πιά κοινός όλων και μόνο μαζί μπορούμε και οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε. Αρα οι καιροί επιβάλλουν την καλύτερη σχέση μεταξύ μας.

Γνωρίζετε ότι η Επαρχία Λάρνακας αποτελείται απο 59 κοινότητες ? Η ότι ο Άγιος Θεόδωρος έχει μια παραλία σχεδόν 9 χιλιομέτρων και μόνο λίγα μέτρα προσβάσιμη σε λουόμενους ? Ξέρετε πόσο ωραία είναι τα Λεύκαρα, η Βάβλα, ο Κατω Δρυς ? Τι νοικοκυριό βγαζουν και πόσα προιόντα παράγουν ? Είναι απίστευτος ο πλούτος της Επαρχίας και κατά πολύ άγνωστος στην κοινωνία της πόλης.

Το ότι οι σχεδόν 60 αυτές κοινότητες παραμένουν μόνες και σε απόσταση, είναι κάτι που την ίδια ώρα τις αφήνει εκτεθειμένες στην αδυναμία να προβάλουν την παρουσία τους, να διεκδικήσουν, να έχουν ρόλο, να τους δίδεται η πρέπουσα σημασία. Αυτό είναι κάτι που ομολογώ ότι πρόσφατα έχω επισημάνει και θεωρώ ότι πρέπει να προβληθεί προς τα έξω. Η κοινή γνώμη να αρχίσει να αποκτά μιά καλύτερη πληροφόρηση και μέσα από αυτό να εκμαιεύσουμε το καλύτερο προς όφελος όλων.

Συνοψίζοντας, η καλύτερη σχέση μεταξύ κοινωνίας, πολιτείας και περιβάλλοντος, κατα προτεραιότητα μέσα απο τα της Λάρνακας και της Επαρχίας της θα έλεγα ότι είναι σε γενικές γραμμές η απάντηση που θέλω να δώσω στην ερώτηση σας».

 

Το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων αποτελείται από αξιόλογους υποψηφίους, ενώ αξιόλογες υποψηφιότητες υπάρχουν και σε άλλα κόμματα. Γιατί τελικά ο Λαρνακέας πολίτης να επιλέξει εσάς;

«Εξαρτάται τι εννοείτε ως αξιόλογη υποψηφιότητα. Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει ο πολίτης είναι ότι οι πλείστες υποψηφιότητες ομοιάζουν κατά πολύ μεταξύ τους. Μπορεί μάλιστα να αντιπροσωπεύονται από ανθρώπους με πτυχία, επιστήμονες, διαπρεπής, αλλά με μια ματιά γύρο μας ο καθένας μπορεί να δει κατά πόσο τα έχουν καταφέρει και που έχει οδηγηθεί ο τόπος και η κοινωνία.

Ως άτομο και εξωσυστηματικός, ανελάμβανα ανέκαθεν την ευθύνη απέναντι σε διάφορα, που λογικά θα ήταν δουλειά πολιτικών να τα κάνουν και τα έφερνα εις πέρας χωρίς να έχω καμμια θέση εξουσίας, ενώ άλλοι, ως πολιτικοί που είχαν όλα τα εργαλεία και ήταν και ευθύνη δική τους απλά δεν τα κατάφεραν.

Η ανέκαθεν εμπειρία μου ως ενεργός πολίτης, με διαμόρφωσε έτσι που να εχω την κατάλληλη πολιτική ζύμη, ώστε να μπορώ ευκολα να γίνομαι η λύση στο πρόβλημα.

Από όσα ανέφερα πιο πάνω πιστεύω μπορείτε να δείτε ότι είμαι ο χαρακτήρας, που εύκολα κάνει στάση και τρόπο ζωής αυτό με το οποίο ασχολειται, όποιο και νάναι το κόστος. Έχω την εντύπωση ότι ναι, είμαι η ιδανικότερη περίπτωση υποψηφίου, εν σχέση με το τι έχει ανάγκη η Λάρνακα».

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λάρνακα σήμερα και ποιες ενέργειες θα κάνατε για την επίλυση τους σε περίπτωση εκλογής σας;

«Η Λάρνακα ζει τις συνέπειες μιας απαξίωσης και αδιαφορίας εις βάρος της εκ μέρους της πολιτείας, αλλά και ως συνέπεια κακών, δικών μας του κόσμου της επιλογών.

Η Λάρνακα είναι μια μικρή, ευγενής κοινωνία, με αρχοντιά και αξιοπρέπεια που δεν αρέσκεται στο να θορυβεί διεκδικώντας, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν ποτέ να αφεθεί  τόσο πολύ στο περιθώριο. Και όμως τηρήσαμε την λάθος στάση, η πολιτεία θεώρησε την Λάρνακα το εύκολο θυμα και σήμερα τα προβλήματα της πόλης είναι πολλά και ποικίλα.  Ας πούμε ότι τα πολλά και ποικίλα αποτελούν ένα ενιαίο μέγα πρόβλημα.

Η ανάπτυξη και η οικονομία αργούν, το Λιμάνι και η Μαρίνα αργούν, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας εν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση αργεί, έχουμε πέραν από πέντε βιομηχανικές ζώνες δίπλα μας, όλη η βαριά βιομηχανία είναι εδώ, κτηνοτροφικές μονάδες δίπλα πια στις οικιστικές ζώνες και γύρο από την πόλη, το ΧΥΤΥ που δέχεται τα σκουπίδια ακόμη και της επαρχίας Λευκωσίας χωρίς να μπορεί να ανταπεξέλθει, το ασφαλτικό που έρχεται και αποτελεί απειλή, η κακή σχέση με την επαρχία που και αυτή μένει ξεκομμένη από τον κορμό, η μη αξιοποίηση των περιβαλλοντικών χώρων, η υπέρ ρύπανση παντού, η υποστελέχωση υπηρεσιών και ένα σωρό άλλα. Μην ξεχνάμε και την μεγάλη ζημιά που υπέστη από πολιτειακούς άρχοντες εν σχέση με την Διαφθορά, ακόμα και στον χώρο της εκκλησίας ! Η Λάρνακα θα έλεγα ότι αδικείται ανέκαθεν και με τρόπο απαράδεκτο.

Για να αντιμετωπίσει κάποιος μια τέτοια, ημιχαώδες κατάσταση , θα πρέπει να ξεκινήσει μια καλά δομημένη και οργανωμένη πολυδιάστατη προσπάθεια, αρχίζοντας από τα μικρά κακώς έχοντα και αφυπνίζοντας παράλληλα την κοινωνία της πόλης και της επαρχίας. Οι πολίτες στερούνται της παρουσίας αξιόπιστου ακτιβιστού πολιτικού που να μπορεί να τους ενώνει, στα πλαίσια μιας ευγενούς “επανάστασης” τύπου “δεν πάει άλλο” !

Η αφύπνιση της κοινωνίας μπορεί να πυροδοτήσει την αλλαγή και μέσα από την δική μου πολιτική ιδιοσυγκρασία, το όραμα περί αλλαγής, το βλέπω να είναι εφικτό.

Εδώ καταλυτικό ρόλο έχει και ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκω ως υποψήφιος. Τα κυρίως θέματα περί πόλης και Επαρχίας, έχουν χαρακτήρα Οικολογικό και βέβαια αυτοί που μπορούν να έχουν λύσεις στα πλείστα από όσα ανέφερα, είναι απλά οι Οικολόγοι και μόνον.

Επομένως, εν σχέση με όσα προανέφερα, νομίζω μπορώ να θεωρώ την υποψηφιότητα μου την ιδανική, στον ιδανικότερο γιά την περίπτωση πολιτικό χώρο».

Πρόσφατα υποβάλατε επίσημα την υποψηφιότητα σας πως νιώθετε;

«Είναι ένα απλό συναίσθημα που με θέλει να σκέφτομαι βαθύτερα, και ωριμότερα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ, είναι το ότι γνωρίζω οτι μπορώ να προσφέρω. Θα έλεγα γνωρίζω οτι είμαι ο κατάλληλος για την περίπτωση, είναι όμως θέμα επιλογής της κοινωνίας και του συστήματος και αυτό μου είναι απόλυτα σεβαστό. Έχω πίστη στον Θεό και πρόσφατα έπεισα τον εαυτό μου να λέει, ότι ειναι να γίνει ας γίνει και θα είναι για καλό ! Θέλω να προσφέρω».

Και κάτι τελευταίο που θέλετε να πείτε στον κόσμο της Λάρνακας;

«Ο κόσμος της Λάρνακας έχει δικαίωμα να ευημερεί και να είναι ευτυχέστερος. Φτάνει να το επιλέξει και βέβαια επίσης να εργαστεί γι’ αυτό. Η ψήφος φέρει συνέπειες και εάν ευημερούμε ως κοινωνία η αν δεν πάμε καλά, είναι κατά πολύ συνέπεια των επιλογών μας. Μέχρι στιγμής έχουμε δει τις επιλογές μας να ήταν λανθασμένες. Οι πολίτες θα πρέπει να εργαστούν την υπέρβαση, διότι μόνο αυτό μπορεί να τους ελευθερώσει από τα δεσμά που τους έχουν υποβάλει. Να κοιτάξουν με πεποίθηση ποιος τους έβλαψε, ποιος ήταν πολιτικά ασυνεπής και πόσο αυτό έπαιξε ρόλο στις ζωές τους και να μην επιτρέψουν σε κανέναν πια να τους θεωρεί δεδομένο.

Ψηφίζουμε όχι απλά για μας αλλά και για όλους τους άλλους. Η δική μας ψήφος έχει αντίκτυπο στους νεώτερους, στα παιδιά, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Το πάνω χέρι σήμερα και μέχρι και την ώρα της ψήφου το έχει ο Πολίτης.Την επόμενη θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες της επιλογής όλων, οποίες και ναναι αυτές. Ας σκεφτεί ο καθένας πολύ καλά που να δώσει την ψήφο του διότι ένα τυχόν τέτοιο λάθος όχι απλά δεν μπορεί να διορθωθεί αλλά θα σημάνει την επανάληψη όσων δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε».

 

Send this to a friend