Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η παγίδα των τοξικών- δυσλειτουργικών σχέσεων
Η παγίδα των τοξικών- δυσλειτουργικών σχέσεων

Η παγίδα των τοξικών- δυσλειτουργικών σχέσεων

Tης Κατερίνας Μιχαήλ

Χωρίς να ψάχνουμε τους λόγους γιατί μπορεί οι λόγοι να γραφτούν σε ένα απέραντο κατάλογο σελίδων που ακόμη μπορεί να μην είναι αρκετός, η διαπίστωση είναι ότι πολλές σχέσεις καταλήγουν να είναι δυσλειτουργικές, ή όπως αλλιώς θα τις ονομάζαμε τοξικές. Όμως παρά την διαπίστωση αυτή συνεχίζουν οι άνθρωποι να παραγνωρίζουν τα συναισθήματα απογοήτευσης, στεναχώριας, άγχους, θυμού που νιώθουν και να παραμένουν εκεί. Πως λοιπόν συμβαίνει ένας άνθρωπος να αντέχει να ζει σε μια τοξική σχέση;

Ένας από τους λόγους που ένας άνθρωπος παραμένει σε μια τοξική σχέση είναι γιατί ενώ έχει αναζωπυρώσεις των συναισθημάτων εντούτοις με την πάροδο του χρόνου ξεχνά πόσο άσχημα τον κάνει η σχέση να αισθάνεται. Είναι, θα τολμούσα να πω, κάπως παραδομένος στη μοίρα του αφήνοντας ανεπεξέργαστα τα όσα νιώθει. Επίσης ένα ακόμη δύσκολο στάδιο σε αυτές τις μη λειτουργικές σχέσεις είναι ότι το πέρασμα του χρόνου οδηγεί έναν άνθρωπο να συνηθίζει να αισθάνεται άνετα με τη συμπεριφορά του συντρόφου του, ξεχνώντας τις δικές του προσωπικές ανάγκες καθώς και το τι σημαίνει για τον ίδιο η ανάγκη της συντροφικότητας.

Παράλληλα η μοναξιά αποτελεί έναν φόβο πολλών ανθρώπων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν μόνοι, ειδικά σε κοινωνίες που ο γάμος θεωρείται επίδοση. Η αλλαγή από την σχέση στη μοναξιά φοβίζει κι έτσι προτιμούν να κρατούν τη σχέση γιατί δίπλα τους τουλάχιστον έχουν έναν άνθρωπο.

Η μεγαλύτερη παγίδα των τοξικών σχέσεων είναι τα σενάρια ότι ο απέναντι μας θα αλλάξει. Η σχέση παρομοιάζεται με έναν χορό που το ζευγάρι το ίδιο χορεύει. Έτσι σε μια σχέση χρειάζεται συντονισμός από το ζευγάρι. Με αυτόν τον τρόπο οι αλλαγές θα ήταν καλό να γίνουν και από τα δύο μέρη. Περιμένοντας να αλλάξει ο άλλος σε μια σχέση αφήνεσαι στα χέρια και στη μοίρα του συντρόφου κι έτσι ως θύμα δεν μπορείς και πολλά να κάνεις.

Οι άνθρωποι, οι οποίοι εντοπίζουν ότι βιώνουν σε μια τοξική σχέση συχνά σκέφτονται ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο ως άνθρωποι. Παρατηρείται να αντιμετωπίζουν ενοχικά τη δυσλειτουργία στη σχέση τους ενώ είναι διατιθέμενοι να ικανοποιούν τον σύντροφο τους, ακόμη και με την παρουσία τους στη ζωή τους.

Οι σχέσεις παρομοιάζονται με ζυμάρι, το οποίο χρειάζεται συνεχώς πλάσιμο. Οι δυσλειτουργικές σχέσεις οδηγούνται σε φαύλους κύκλους συμπεριφορών και συναισθημάτων που οδηγούν σε αδιέξοδα. Αδιαμφισβήτητα η συμβουλευτική ζευγαριών αποτελεί μια από τις καλύτερες λύσεις αλλά παρόλα αυτά χρειάζεται ένας άνθρωπος που βιώνει μια τέτοια σχέση (ακόμη κι αν ο σύντροφος αρνείται) να ακολουθεί μια συμβουλευτική έτσι ώστε να μπορεί να αναπτύξει μια σφαιρική εικόνα και να αποφασίσει το καλύτερο για τη δική του της ζωή.

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Κοινωνιολόγος, EFTA / ECP / ΠΣΨΘΠΣΨΘ

Λάρνακα – Λευκωσία

Τηλ.96409488 Facebook Page: Katerina Michael

Send this to a friend