Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Εγκαίνια Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας
Εγκαίνια Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας

Εγκαίνια Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας
Την Κυριακή 16 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας  στον υπαίθριο χώρο του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, στον Άγιο Θεόδωρο. Τα εγκαίνια τέλεσε ο έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής ενώ απηύθυνε χαιρετισμό και η κα. Άννα Κοσμά, ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους Κοινοτάρχες και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων της επαρχίας Λάρνακας, η βουλεύτρια Λάρνακας κα. Αννίτα Δημητρίου, η Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού κα. Ουρανία Σχίζα, η Πρόεδρος της Γ.Ο. ΔΗ. ΣΥ Λάρνακας κα. Τούλα Αργυρίδου, ο εκπρόσωπος της επαρχιακής γραμματείας ΔΗ.ΣΥ Λάρνακας, εκπρόσωποι του επαρχιακού Γραφείου Γεωργίας, υποψήφιοι βουλευτές και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Στον χαιρετισμό της η κα. Άννα Κοσμά, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας ανέφερε  «Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Επαρχίας Λάρνακας είναι τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν συνδετικούς κρίκους με την διατροφική κουλτούρα της περιοχής μας, η οποία μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά και συνεχίζει να διατηρείται είτε διαμέσου του τρόπου παραγωγής είτε μέσω των υλικών που χρησιμοποιούνται. Τα τοπικά προϊόντα έχουν συμβάλει διαχρονικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Επαρχίας και υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μεγαλύτερης αξιοποίησης τους. Με την στήριξη των τοπικών προϊόντων μπορούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες στην περιοχή μας, όχι μόνο για τις ομορφιές της αλλά και για τους γαστρονομικούς της θησαυρούς. Τα τοπικά προϊόντα σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων μιας περιοχής μπορούν να λειτουργούν ως μέσο τουριστικής ανάπτυξης.


Ευχαριστώ τους φορείς που συνέβαλαν ώστε η προσπάθεια αυτή του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας να πάρει σάρκα και οστά και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγίου Θεοδώρου κ. Ιάκωβο Στεφάνου που στηρίζει όλες τις δράσεις του Συλλόγου μας.

Ο  κ. Κώστας Καδής, Υπουργός  Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε χαρακτηριστικά «Το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε 15 μόλις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης από τον Σύλλογο, θεωρείται πολύ σημαντικό για την περιοχή, αφού στηρίζει τους παραγωγούς μας από τη μια και από την άλλη δίνει την ευκαιρία στον καταναλωτή να αγοράζει φρέσκα ποιοτικά κυπριακά προϊόντα, απευθείας από τον παραγωγό. Μάλιστα, η απόφαση του Συλλόγου για μια τοπική αγορά «ελεύθερη από πλαστικά», συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, αφού εδώ οι καταναλωτές, για τη μεταφορά των προϊόντων που αγοράζουν, χρησιμοποιούν μόνο επαναχρησιμοποιούμενες, και όχι πλαστικές τσάντες.

Έργα όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, συμβάλλουν στην ενίσχυση των πολιτικών της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για συνεχή στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας, για περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των κατοίκων της υπαίθρου και για προώθηση των ποιοτικών κυπριακών αγροτικών προϊόντων.»

Το πρόγραμμα των εγκαινίων περιλάμβανε ανάμεσα σε άλλα ξενάγηση στον χώρο της αγοράς, επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών («Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» και «Τερτζιελλούθκια») από μέλη του Συλλόγου και επιδείξεις μαγειρικής τέχνης με την δημοσιογράφο – μαγείρισσα κα. Χρύσω Λέφου. Παράλληλα στον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας, με τον τίτλο «Φως & Γράφω» μετά από σεμινάρια φωτογραφίας τα οποία διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ είναι μια όμορφη υπαίθρια αγορά γεμάτη προϊόντα που καλλιεργούνται, εκτρέφονται και πωλούνται από τους ίδιους τους παραγωγούς μας.  Λαχανικά και  φρούτα από τους γεωργούς μας, κυπριακά κοτόπουλα από τους κτηνοτρόφους μας, προϊόντα Μέλισσας των δικών μας μελισσοκόμων, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, βότανα, τσάγια και αιθέρια έλαια από τα χέρια των ίδιων των γεωργών μας! Λειτουργεί κάθε Κυριακή από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ. στον εξωτερικό χώρο του οικήματος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, στον Άγιο Θεόδωρο. Πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης των ίδιων προϊόντων, όπου το κοινό θα μπορεί να παραγγείλει τα προϊόντα της αρεσκείας του ηλεκτρονικά από την άνεση του σπιτιού του και να επιλέξει είτε να παραλάβει την παραγγελία του Κυριακή από την Τοπική Αγορά είτε να του αποσταλούν στο σπίτι με μεταφορική εταιρεία.

Σεβόμενοι το περιβάλλον, οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην Τοπική Αγορά Παραγωγών Λάρνακας αποφεύγουν τη χρήση πλαστικού σε συσκευασίες και σακούλες, γι΄αυτό μην ξεχνάτε, να φέρετε μαζί σας τις επαναχρησιμοποιούμενες σας τσάντες!

Το έργο αυτό της Συνεργασίας συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Καθεστώτος 16.4 – Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Άννα Κοσμά/ Υποψήφια Βουλεύτρια Δημοκρατικού Συναγερμού Επαρχία Λάρνακας

Στέλεχος Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου

Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας

Facebook: Άννα Κοσμά

Website: www.annakosma.com

 

 

Send this to a friend