Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Τα Πάθη του Χριστού σε εποχή που “Ζητείται ελπίδα και Ψυχική Ανθεκτικότητα”
Τα Πάθη του Χριστού σε εποχή που “Ζητείται ελπίδα και Ψυχική Ανθεκτικότητα”

Τα Πάθη του Χριστού σε εποχή που “Ζητείται ελπίδα και Ψυχική Ανθεκτικότητα”

Της Κατερίνας Μιχαήλ

Ο φόβος, τα βασανιστήρια, η Σταύρωση, ο πόνος, ο θάνατος, ο επιτάφιος. Το ένα μετά το άλλο σε ένα εκκλησιαστικό διήμερο κορύφωσης των Παθών.
Εδώ που ταυτίζονται πολλοί άνθρωποι με το δικό τους εσωτερικό σταυρό που κουβαλά ο καθένας. Στεναχώρια, άγχος, ανησυχία, ασθένεια, απώλεια… σε περίοδο που όλα αμφιταλαντεύονται με την πανδημία.

Τα εσωτερικά μηνύματα ποικίλουν αυτές τις ημέρες:

.Τον πρόδωσαν, το ήξερε και άντεξε. Γνώριζε ότι αυτό ήταν ένα κομμάτι της διαδικασίας και όχι όλη η διαδικασία. Είναι πολλές οι φορές που ως άνθρωποι νιώθουμε προδωμένοι ή εξαντλημένοι από καταστάσεις και νιώθουμε να καταρρέουμε. Είναι όμως κομμάτι μιας διαδικασίας και μας βοηθά να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λύσεις , τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε, όχι για να αφαιρεθούν τα συναισθήματα ή/και σκέψεις αλλά για να μπορούμε να τα διαχειριστούμε.

.Άφησε τον εαυτό του να αντέξει στην ευαλωτότητα του. Μέσα από τα πάθη, τον εξευτελισμό, την Σταύρωση. Δεν βιάστηκε να δείξει το αποτέλεσμα. Ήξερε τον σκοπό, ο οποίος θα ερχόταν με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Έτσι και ο καθένας μέσα από τις καταστάσεις που νιώθει ευάλωτος έρχεται σε επαφή με την ψυχική του ανθεκτικότητα και τα προσωπικά του αποθέματα για να καταφέρει τον στόχο του.

.Ως Υιός του Θεού θα μπορούσε να επιλέξει τον εύκολο δρόμο αλλά δεν το έπραξε. Το μεγαλείο Του κορυφώνεται μέσα στον πόνο του και τελικά την Ανάσταση Του. Κι αυτός ο δρόμος δίνει ελπίδα στον προσωπικό δρόμο του καθενός με όσα εμπόδια μπορούν να υπάρχουν σε αυτόν. Υποβάλλεται ο άνθρωπος σε διαδικασίες μέσα στις οποίες ζει πολλά δύσκολα συναισθήματα. Τα Πάθη Του μας θυμίζουν ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με δυσκολίες και πόνο αρκεί να αντέχουμε και να ζητούμε βοήθεια.

.Ο δικός Του θάνατος μας δίνει την ελπίδα σε δικές μας απώλειες. Σε περιπτώσεις απώλειας από θάνατο (και όχι μόνο) υπάρχει θυμός, άρνηση, πόνος, άγχος ότι πρέπει να συμβιβαστούμε σε μια κατάσταση την οποία δεν επιλέξαμε. Η Ανάσταση Του μας δίνει το μήνυμα της ελπίδας. Ταυτόχρονα σε δικές μας απώλειες μας δίνει το μήνυμα της εσωτερικής σχέσης, την οποία καλούμαστε να αναπτύξουμε και να αναδείξουμε με τον άνθρωπο που χάσαμε. Μας δίνει το μήνυμα της διαφορετικής σχέσης που καλούμαστε να προσεγγίσουμε.

.Μέσα από τα Πάθη του συνέχιζε να δείχνει αγάπη και σεβασμό. Ακόμη κι εδώ δίνει το μήνυμα στον καθένα μας ότι ακόμη και με τα δύσκολα συναισθήματα μας μπορούμε να συνεχίσουμε να αγαπάμε και να δείχνουμε σεβασμό στους υπόλοιπους ανθρώπους.

.Ένα ακόμη μήνυμα είναι η δική μας θνησιμότητα. Ας κρατήσει ο καθένας τον δρόμο του κι ας τον ακολουθήσει με ό,τι καλύτερο για τον εαυτό του και αυτούς που αγαπά χωρίς να εμποδίζει άλλους ανθρώπους στον δικό τους δρόμο.

Καλή ψυχική Ανάσταση!

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος Ζευγαριών
Κοινωνιολόγος
ECP / EFTA / ΠΣΨΘ accretited member
τηλ.96409488

Send this to a friend