Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Νέες εγγραφές στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Νέες εγγραφές στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Νέες εγγραφές στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΓΡΑΦΕΙ η Άννα Κοσμά*

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υιοθέτησε εισήγηση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO για τη δημιουργία ενός Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η σύνταξη του οποίου συνάδει με τις βασικές αρχές της Σύμβασης, όπως η ενεργός εμπλοκή των κοινοτήτων στον εντοπισμό και την προστασία της ΑΠΚ, ο προσδιορισμός της γεωγραφικής κατανομής των στοιχείων και η αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους.

Πρακτικές αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές τις οποίες οι κοινότητες και ομάδες ατόμων αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και τις μεταβιβάζουν από γενιά σε γενιά αποτελούν μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκοπός της δημιουργίας του Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η καταγραφή και διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών εκφράσεων που αποτελούν μέχρι σήμερα κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Κύπρου μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται κρατικές υπηρεσίας τοπική αυτοδιοίκηση πολιτιστικοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσαν ότι ο Εθνικός Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εμπλουτίστηκε με 9 νέες εγγραφές σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά η οποία εξέτασε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2020 από ενδιαφερόμενους φορείς και κοινότητες.

Είναι σημαντικό γιατί η Επαρχία Λάρνακας παρουσιάζεται στην όγδοη ενότητα η οποία αφορά την Βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη αγιογραφία (φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και μικρογραφίες-χαρακτικά). Συγκεκριμένα έχει ενταχθεί η Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου. Μια σημαντική λοιπόν διάκριση που ενισχύει την ταυτότητά μας και την παράδοσή μας αλλά και μεταφέρει στις νεότερες γενεές την αξία της Πολιτιστικής μας κουλτούρας. Μέσω τέτοιων δράσεων και πρωτοβουλιών θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά διότι είναι χρέος όλων μας να τη διατηρήσουμε και να τη διαφυλάξουμε. Η πολιτισμική διαχείριση μπορεί να καταστεί, υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ακόμα και μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσης προκηρύχτηκε και ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το 2021 με σκοπό τον εμπλουτισμό του Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Ειδική Επιτροπή εξετάζει κάθε χρόνο τις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες κοινότητες, τις ομάδες ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και αποφασίζει για την εγγραφή νέων στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο και για την προώθηση ορισμένων από αυτά στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ανάλογα με τα θέματα που τίθενται κάθε φορά ενώπιον της, η Επιτροπή συνεργάζεται και με άλλους ερευνητές και εμπειρογνώμονες για συγκεκριμένα θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.  Ας προσπαθήσουμε να εντάξουμε και να καταγράψουμε και άλλες παραδοσιακές πολιτιστικές πρακτικές στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Υποψήφια Βουλεύτρια Δημοκρατικού Συναγερμού Επαρχία Λάρνακας

Στέλεχος Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου

Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας

Facebook: Άννα Κοσμά

Website: www.annakosma.com

Send this to a friend