Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Έκτακτο επίδομα για εγκλωβισμένους
Έκτακτο επίδομα για εγκλωβισμένους

Έκτακτο επίδομα για εγκλωβισμένους

Σε καραντίνα για δεύτερη βδομάδα συνεχίζουν να βρίσκονται τα δεκαπέντε χωριά της κατεχόμενης χερσονήσου της Καρπασίας μετά τον αυξημένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού που είχαν εντοπιστεί την περασμένη βδομάδα. Τα περιοριστικά μέτρα των κατοχικών αρχών, δεν επέτρεψαν για δύο συνεχόμενες βδομάδες την καθιερωμένη μεταφορά τροφίμων από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τους εκγλωβισμένους Ελληνοκύπριους που ζουν στο Ριζοκάρπασο, την Αγία Τράδα και τον Άγιο Ανδρόνικο. Η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται κανονικά, η μεταφορά των τροφίμων -πλην όσων αφορούν είδη διατροφής κατόπιν ιατρικής υπόδειξης- δεν εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σύντομα. Ως εκ τούτου, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των 300 περίπου εγκλωβισμένων, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με την καταβολή έκτακτου επιδόματος διατροφής προς αυτούς.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Επίτροπος Προεδρίας και Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου θα καταθέσει αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση, η οποία αφορά στην παραχώρηση έκτατου επιδόματος στους εγκλωβισμένους, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με βάση το κόστος αγοράς των προϊόντων τροφίμων και πρώτης ανάγκης που αποστέλλονται κάθε βδομάδα. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν το ποσό αυτό θα παραχωρηθεί μέσω επιταγών ή αν θα γίνει σε μετρητά. Η επιταγή θεωρείται πιο ασφαλής, ωστόσο η εξαργύρωσή της μπορεί να γίνει μόνο στην τράπεζα. Η μοναδική τράπεζα της περιοχής είναι στη Γιαλούσα, η οποία λόγω των περιοριστικών μέτρων είναι κλειστή. Συν βέβαια ότι λόγω των μέτρων δεν επιτρέπονται καθόλου οι μετακινήσεις πολιτών. Ως εκ τούτου, επεξεργάζεται και το σενάριο το επίδομα να καταβληθεί σε μετρητά και να διανεμηθεί κατ’ οίκον μέσω των Ηνωμένων Εθνών, σε όλους τους εγκλωβισμένους κατοίκους. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως το όλο θέμα τακτοποιηθεί άμεσα και αν είναι δυνατόν και από αυτή τη βδομάδα να αρχίσει η παραχώρηση του έκτακτου επιδόματος διατροφής για όλους τους εγκλωβισμένους.

Να σημειωθεί ότι η διανομή τροφίμων στα μαρωνίτικα χωριά συνεχίζεται κανονικά. Όσον αφορά στην περίπτωση της Καρπασίας, εκτιμάται ότι ακόμα και εάν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν από τις κατοχικές αρχές, δεν αναμένεται ότι θα επιτραπεί η μεταφορά τροφίμων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ευχάριστο ωστόσο το γεγονός ότι δεν έχει εντοπιστεί οποιοσδήποτε θετικός στον ιό μεταξύ των εγκλωβισμένων, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μετά τα μαζικά κρούσματα που εντοπίστηκαν την προηγούμενη βδομάδα, δεν εντοπίστηκαν νέα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα το θέμα είχε λάβει διαστάσεις στα κατεχόμενα, όταν οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε το γκρουπ των Γερμανών τουριστών όπου είχαν εντοπιστεί άτομα θετικά στον κορωνοϊό, βρέθηκε θετικός και ο ίδιος αλλά και συγγενικά του πρόσωπα στην περιοχή της Καρπασίας, μεταξύ των οποίων και ζεύγος ιδιοκτητών χώρου εστίασης. Το γεγονός θορύβησε τις κατοχικές αρχές για μεγάλη διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, θέτοντας σε καραντίνα δεκαπέντε χωριά της περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας. Σημειώνεται ότι ο λεγόμενος «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου, Σουπχί Τζιοσκούν, δήλωσε σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ότι 5 άτομα, κάτοικοι του χωριού που βρίσκονταν σε θεραπεία για τον κορωνοϊό, αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Παρά τη μείωση των περιστατικών θετικών στον κορωνοϊό τα αυστηρά μέτρα συνεχίζονται στα κατεχόμενα. Σε ισχύ έχει τεθεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και για πέντε μέρες το «διάταγμα» του κατοχικού καθεστώτος στα κατεχόμενα για την απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ των «επαρχιών», ενώ αστυνομικός έλεγχος γίνεται στη διακίνηση οχημάτων μεταξύ των χωριών Βασίλεια, Λάπηθος και Καραβάς. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ των «επαρχιών» θα ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αλλά από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε βασικές υπηρεσίες στο «δημόσιο», όπως «αστυνομία», «πυροσβεστική», «δήμους», «πολιτική άμυνα», «επαρχιακές διοικήσεις» και όσοι μετακινούνται για πολύ βασικές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις περιοχές ισχύει η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας και σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν σε μία εβδομάδα οι παραβιάσεις που κατέγραψε η «αστυνομία» έφτασαν τις 414. Από αυτές τις περιπτώσεις, 217 άτομα παραβίασαν το «διάταγμα» για την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότερες παραβιάσεις-συλλήψεις ατόμων έγιναν σε Λευκωσία και Κερύνεια.

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του πριν την εφαρμογή του νέου μέτρου για τις «επαρχίες» κάλεσε τον κόσμο να μη μετακινείται αν δεν είναι απολύτως απαραίτητη ανάγκη. Κάνουν έναν αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό και η πορεία μέχρι τώρα είναι επιτυχημένη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πορεία των κρουσμάτων είναι σταθερή. Ο Τατάρ είπε ότι αναγκάστηκαν να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα γιατί κάποιοι δεν εφαρμόζουν τα μέτρα που ήδη είναι σε ισχύ, τονίζοντας ότι όποιοι παραβαίνουν τα μέτρα θα κατηγορούνται από την «αστυνομία» άμεσα. Εάν, συνέχισε, τα αυστηρά μέτρα εφαρμοστούν από τον κόσμο, τότε από τον Μάιο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κάποιοι χώροι. «Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, πλέον τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά. Θα πρέπει να ξαναδούμε όλους τους τομείς, τις ιατρικές υπηρεσίες, την οικονομική μας δομή, τις προϋποθέσεις προσλήψεων, τον τρόπο εργασίας, την παιδεία μας, τον τομέα παραγωγής». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, λέγοντας «ίσως μαζί με αυτούς τους τομείς πρέπει να δημιουργήσουμε και έναν παραγωγής φαρμάκων». Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία είναι δίπλα στους Τ/κ και τους στηρίζει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί ανέφερε ότι μεταξύ των χθεσινών 3 νέων κρουσμάτων, το ένα είναι ένα παιδί 7 χρονών και δύο Τουρκοκύπριοι φοιτητές από τη Βρετανία, όλοι είχαν έρθει με πτήση από το Λονδίνο στις 21 Μαρτίου.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Για απολύσεις σε χώρους εργασίας που εξακολουθούν να λειτουργούν, γράφει ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, αναφέροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το «κράτος» πρέπει να δανειστεί αν χρειαστεί και να σταματήσει τις «κοινωνικές εκρήξεις».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ερχιουρμάν προσθέτει ότι έχουν επίσης στερέψει οι πηγές εσόδων του Τύπου, όπως οι διαφημίσεις και οι πωλήσεις των εφημερίδων, έστω και αν θεωρείται ότι ο τομέας εργάζεται ακόμα. Κάνει λόγο σε άνεργους δημοσιογράφους και λειτουργούς του Τύπου που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Χαρακτήρισε ανεπαρκές το ποσό των 1.500 ΤΛ (περίπου 215 ευρώ) που θα χορηγήσει το κατοχικό καθεστώς στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστό το κατά πόσον θα δώσουν οποιοδήποτε ποσό και οι εργοδότες. Σημείωσε ότι δεν ξεκαθάρισε επίσης το ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στους πολίτες τρίτων χωρών και το κατά πόσον αυτό θα ικανοποιεί τις ελάχιστες ανάγκες τους.

Εκφράζοντας την άποψη ότι το «υπουργείο εργασίας» πρέπει να συναντηθεί με τους εργοδότες και να βρει λύση σε αυτά τα προβλήματα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν πρόσθεσε: «Αν θα δανειστεί το κράτος, πρέπει να δανειστεί, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να εμποδιστεί αυτό το πρόβλημα από το να μετατραπεί σε κοινωνική έκρηξη. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος των κοινωνικών εκρήξεων που θα βιώσουμε μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος του δανεισμού και δεν θα μπορέσει κανένας από εμάς να ανταπεξέλθει».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend