Home ΛΑΡΝΑΚΑ Καλοκαίρι με φλαμίγκο στη Λάρνακα !
Καλοκαίρι με φλαμίγκο στη Λάρνακα !

Καλοκαίρι με φλαμίγκο στη Λάρνακα !

Τα φλαμίγκο δεν επισκέπτονται τη Λάρνακα μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Φέτος φαίνεται πως ήλθαν για να μείνουν. Μέχρι και σήμερα, Μάιο μήνα, παρατηρείται το ασυνήθιστο φαινόμενο μεγάλος αριθμός φλαμίγκο και άλλων αποδημητικών πουλιών να παραμένουν στις λίμνες των αλυκών παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Λόγω της φετινής πολυομβρίας και της ικανοποιητικής στάθμης νερού που υπάρχει, τα πουλιά εξακολουθούν, μέχρι και αυτή την εποχή, να βρίσκουν τροφή και προτιμούν τις αλυκές της Λάρνακας παρά ν’ αναχωρήσουν για άλλες πολιτείες και υδροβιότοπους.

Σύμφωνα μ’ επίσημα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, κατά την τελευταία καταγραφή που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στις λίμνες των αλυκών Λάρνακας υπήρχαν 576 φλαμίγκο, αριθμός ασυνήθιστος για την εποχή! Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το 2018, την ίδια εποχή, είχαν καταμετρηθεί στις αλυκές Λάρνακας μόλις 34 φλαμίγκο, ενώ πέρσι τον Μάιο είχαν μείνει μονάχα έξι.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, φέτος τον Απρίλιο στην αλυκή Ακρωτηρίου καταμετρήθηκαν 437 φλαμίγκο. Εκτός, όμως, από τα φλαμίγκο, αυτή την εποχή υπάρχουν στις αλυκές κι άλλα είδη αποδημητικών πουλιών, όπως είναι τα ερωδιών, οι πάπιες, οι Καραπαττάες, οι Πελλοκατερίνες και άλλα παρυδάτια.

«Όσο υπάρχει νερό και τροφή, τα φλαμίγκο θα βρίσκονται στις αλυκές της Λάρνακας. Μόνο όταν οι συνθήκες δεν θα είναι ιδανικές γι’ αυτά, θα φύγουν», εξήγησε η Συντονίστρια Προγραμμάτων του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου Μέλπω Αποστολίδου.

Ευτροφισμός στην Ορόκλινη

Στο μεταξύ, σ’ ευτροφισμό οφείλεται το κιτρίνισμα μέρους του υδροβιότοπου της Ορόκλινης.

Η κ. Αποστολίδου δήλωσε ότι το παράξενο αυτό θέαμα πολύ πιθανόν να οφείλεται σε αυξημένα θρεπτικά στοιχεία που εισέρχονται στο νερό της λίμνη, σημειώνοντας ότι το κιτρίνισμα είναι η ανάπτυξη της άλγης και παρατηρείται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στο βόρειο τμήμα του υδροβιότοπου. «Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, έχει ξανασυμβεί στη λίμνη της Ορόκλινης. Τα αρμόδια τμήματα διερευνούν τους λόγους που έχει κιτρινίσει η λίμνη, κατά πόσο αυτό το φαινόμενο επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τον υδροβιότοπο. Γι’ αυτό και λαμβάνονται μετρήσεις για την ποιότητα του νερού από το Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων. Ακόμα δεν έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε.

Η Συντονίστρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου είπε πως ένας λόγος που ενδεχομένως να προκαλεί το κιτρίνισμα του νερού είναι η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος, ενώ σημείωσε πως η οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται σ’ ένα μέρος της λεκάνης απορροής της λίμνης ίσως να επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα του νερού (της βροχής) που καταλήγει στη λίμνη. «Σ’ έναν υγρότοπο, που θεωρείται προστατευόμενη περιοχή, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα για προστασία της λεκάνης απορροής», επισήμανε η κ.Αποστολίδου.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend