Είναι άραγε έτοιμοι και πρόθυμοι οι νέοι πολιτικοί να επιχειρήσουν μια νέα τομή στο Κυπριακό, που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα δεκαετιών, ή θα βαδίσουν άραγε την πεπατημένη; Στο «Ρινγκ αυτής της βδομάδας φιλοξενούμε τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου και τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέα Αποστόλου.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1)Στις μέρες μας βλέπουμε, δυστυχώς, όλο και περισσότερους νέους να γυρίζουν την πλάτη στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Ποια η ευθύνη του πολιτικού συστήματος και τι θα επιδιώξετε εσείς, ως νέοι πολιτικοί, προκειμένου αυτό να αλλάξει;
2) Η υπό συζήτηση λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας συμφωνήθηκε ως βάση διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου τη δεκαετία του ΄80. Πιστεύετε πως σήμερα η εν λόγω λύση εξακολουθεί να συμβαδίζει με τις ανάγκες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και τις αξίες της E.E;
3) Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της «Σ», ένα 52% των πολιτών θεωρούν ότι το σχέδιο στο οποίο οδηγούμαστε θα είναι χειρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ποια η δική σας εκτίμηση;
Απαντήσεις:
Αννίτας Δημητρίου
1) Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η πολιτική απαξίωση είναι πλέον γεγονός. Η πολιτική και τα κόμματα είναι απαξιωμένα και, όπως βλέπουμε από τις δημοσκοπήσεις, οι συσπειρώσεις των κομμάτων είναι όλο και πιο χαμηλές και η αποχή των νέων όλο και αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι πολίτες και περισσότερο οι νέοι δεν υπακούνε στις προσταγές των κομμάτων τους και αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, διότι τα κόμματα είναι κύτταρα πολιτικής, είναι τα όργανα που διαχειρίζονται τη δημοκρατία μας. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα κόμματα. Όμως, οι πολίτες έχουν δίκαιο, διότι η απαξίωση που νιώθουν προς τα κόμματα δεν είναι αβάσιμη. Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι να φτιάξουμε την πολιτική που θα εξυπηρετεί τους πολίτες, να φτιάξουμε τα κόμματά μας, να ενισχύσουμε τη δημοκρατία.
2) Σήμερα συμβαδίζει όσο ποτέ, αν κρίνουμε ότι οι αρχές της ΕΕ είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα, η πολυπολιτισμικότητα και η συνεργασία. Το γεγονός ότι η Κύπρος, ως ένα μικρό κράτος με πληθυσμό λιγότερο από ένα εκατομμύριο, είναι πολιτικά ίσο με ένα κράτος όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, αποδεικνύει ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως βάση διαπραγμάτευσης για την επανένωση της πατρίδας μας. Άλλωστε, διεκδικούμε τη λύση ομοσπονδίας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, όπου πλέον οι περισσότερες νομοθεσίες και κανονισμοί έρχονται από την ίδια την ΕΕ. Σημαντικό είναι επίσης ότι όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, μηδενός εξαιρουμένου, από το 1977 μέχρι σήμερα δεν παρεξέκλιναν από αυτή τη βάση διαπραγμάτευσης.
3) Ουδέν αναληθέστερον! Και δεν αδικώ τους πολίτες που έχουν αυτή την εντύπωση, γιατί μέσα από την προσπάθεια παραπλάνησης, παραποίησης και φόβου που επιχειρούν κάποιες δυνάμεις, δυστυχώς η αλήθεια διαστρεβλώνεται. Το τι μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι θα μπορούμε να κρίνουμε μόνο όταν θα έχουμε μπροστά μας το τελικό σχέδιο λύσης. Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν θα φέρει μια μη συμφωνημένη λύση ενώπιον των πολιτών, ούτε ένα σχέδιο που θα καταψηφιστεί από τον κόσμο. Έχουν συμφωνηθεί ήδη σημαντικές πρόνοιες, όπως η δημογραφική αναλογία του πληθυσμού 4 προς 1 που μας προστατεύει από τον παράνομο εποικισμό, αλλά και η διασφάλιση των 4 βασικών ελευθεριών, κάτι που δεν ίσχυε προηγουμένως. Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι ότι συζητάμε για μια ευρωπαϊκή λύση που ενέχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άρα, αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά και δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνουμε λόγο για το σχέδιο Ανάν.
Ανδρέας Αποστόλου
1) Αναμφίβολα το πολιτικό σύστημα αλλά και μερίδα των πολιτικών που το υπηρέτησαν τις τελευταίες δεκαετίες φέρουν ακεραία την ευθύνη για την απαξίωση της πολιτικής ζωής τους τόπου από μεγάλη μερίδα των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας. Επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι να πολιτευόμαστε με ειλικρίνεια, εντιμότητα, αλλά κυρίως με τρόπο που να βοηθούμε στο να παράγεται πολιτική. Να παράγεται πολιτική με επιχειρήματα, διάλογο και προτάσεις, αλλά και να αντιπροτείνουμε εκεί και όπου διαφωνούμε. Χωρίς λαϊκισμό, συνθήματα και άσκοπες αντιπαραθέσεις, που ούτε βοηθούν αλλά και ούτε συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Μάλλον στη διαιώνισή τους συμβάλλουν.
2) Προφανώς και όχι. Έχουμε διατυπώσει αλλά και τεκμηριώσει τη θέση μας πως ο διαχωρισμός στη βάση εθνοτικών κριτηρίων συμβάλλει στη δημιουργία ενός αναχρονιστικού και όχι ευρωπαϊκού κράτους, που θυμίζει συστήματα διοίκησης που επιβλήθηκαν τον περασμένο αιώνια και έχουν συμβάλει στο να γραφτούν μερικές από τις πιο μελανές σελίδες τις παγκόσμιας ιστορίας. Εκτίμησή μας είναι πως σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να βρεθεί λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό και πρόνοιες που έχουν συμφωνηθεί στη βάση αυτού του πλαισίου λύσης είναι αντιδημοκρατικές και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
Συγκεκριμένα θα αναφερθώ σε τρία σημεία:
– Κατάργηση της ισότητας της ψήφου μεταξύ των πολιτών.
– Εξεύρεσης μηχανισμών επίλυσης των διαφόρων, μιας και η δημοκρατική αρχή ένας άνθρωπος-μια ψήφος έχει καταργηθεί. Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί ως μηχανισμός επίλυσης διαφόρων η κλήρωση.
– Τα μειωμένα δικαιώματα όσων Ε/κ θα αποφασίσουν να μείνουν υπό τ/κ διοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο φυσικά. Εμείς θέλουμε όλοι οι Κύπριοι να έχουν ίσα και ίδια δικαιώματα, όπου και να αποφασίσουν να διαμένουν.
Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες μας στο πλαίσιο λύσης, παραμένουμε σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Θεωρώ πως έχουμε συμβάλει τόσο στον δημόσιο διάλογο όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα τις θέσεις μας και τις εναλλακτικές προτάσεις μας. Δεν διστάσαμε να συμφωνήσουμε με τον ΠτΔ εκεί που κρίναμε ότι είχε δίκαιο, αλλά και με το να παρουσιάζουμε εναλλακτικές εκεί και όπου διαφωνούσαμε, με τη συγγραφή και εκπόνηση συγκεκριμένου πολυσέλιδο εγγράφου Στρατηγικής, με τεκμηριωμένες και αναλυτικά διατυπωμένες θέσεις.
3) Μπορούμε να κρίνουμε μόνο όσα έχουν συμφωνηθεί ή ακόμα και αυτά που κατά τα λεγόμενα του ΠτΔ είμαστε κοντά σε ακτίνα συμφωνίας. Εκτιμώ πως ο οποιοσδήποτε αντικειμενικός αναλυτής διαπιστώνει πως το σχέδιο λύσης που συζητείται εδράζεται στη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως αυτή η άποψη διατυπώνεται και στην κοινή γνώμη μέσα από την έρευνα της εφημερίδας σας. Και στην τελική, η άποψη του λαού είναι η σημαντική γιατί, ό,τι και να λέμε εμείς, αυτός θα κληθεί να το εγκρίνει ή να το απορρίψει.
Πηγή: sigmalive.com










