Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανευρέθηκε κοιμητήριο της αρχαιότητας στην Πετράκη Κυπριανού στη Λάρνακα
Ανευρέθηκε κοιμητήριο της αρχαιότητας στην Πετράκη Κυπριανού στη Λάρνακα

Ανευρέθηκε κοιμητήριο της αρχαιότητας στην Πετράκη Κυπριανού στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ολόκληρο νεκροταφείο της αρχαιότητας ανακαλύφθηκε κάτω από την οδό Πετράκη Κυπριανού, στη Λάρνακα, στα πλαίσια των έργων για τη Β΄ φάση του αποχετευτικού συστήματος. Η ανακάλυψη πολλών και σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στην συγκεκριμένη οδό, η οποία ενώνει τις ενορίες Μητρόπολης και Προδρόμου, προκαλεί, όπως ήταν φυσικό, καθυστερήσεις στην πλήρη λειτουργία του μεγάλου αντλιοστασίου όμβριων υδάτων S9, που ανεγείρεται στην περιοχή Προδρόμου.

Ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχοτεύσεων Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι λόγω των καθυστερήσεων που προκύπτουν στην Πετράκη Κυπριανού, το μεγάλο αντλιοστάσιο ομβρίων υδάτων S9 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2021 μαζί μ’ ένα μόνο μέρος του δικτύου ομβρίων υδάτων της γύρω περιοχής. Θα παραμείνει, δηλαδή, σ’ εξέλιξη το δίκτυο ομβρίων υδάτων στην οδό Πετράκη Κυπριανού, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικές αρχαιότητες με πολύ μεγάλη συχνότητα.

«Το συγκεκριμένο δίκτυο στην Πετράκη Κυπριανού εντάσσεται στα πλαίσια λειτουργίας του μεγάλου αντλιοστασίου S9. Το δίκτυο αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα, καθότι έχει ανακαλυφθεί ολόκληρο αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τον δρόμο αυτό. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να απομονωθούν τα αρχαία και να καθαριστούν τ’ αυλάκια. Ευελπιστούμε μέχρι το ερχόμενο Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο στον δρόμο αυτό, παρόλο που τίποτε δεν είναι βέβαιο. Όλα θα εξαρτηθούν από την συχνότητα με την οποία θα ανακαλύπτονται οι αρχαιότητες», σημείωσε ο κ.Χατζηχαραλάμπους.

Ο Διευθυντής του Σ.Α. Λάρνακας είπε ότι στην οδό Π. Κυπριανού υπολείπονται ακόμα 170 μέτρα για τοποθέτηση αγωγών ομβρίων υδάτων, διαμετρήματος 1,6 μέτρα. Όσον αφορά το αντλιοστάσιο S8 που κατασκευάστηκε στη λεωφόρο Αλεξάνδρου Παναγούλη, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά του κρίνονται άκρως θετικά.

Το αντλιοστάσιο S8 θα καλύψει την περιοχή των προσφυγικών συνοικισμών της Λάρνακας και την περιοχή Καθαρής, συμπεριλαμβανομένης και της πολύπαθης (από τις πλημμύρες) οδού Τερψιχόρης. Το S9, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα είναι σε θέση να καλύψει τις περιοχές Μητρόπολης και Προδρόμου. Και τα δύο υπό αναφορά αντλιοστάσια, σε πλήρη λειτουργία, εκτιμάται ότι θ’ αμβλύνουν σε τεράστιο βαθμό το πρόβλημα των πλημμυρών που παρατηρείται στις ευπαθείς ενορίες της Λάρνακας.

Send this to a friend