Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συνέδριο στη Λάρνακα για τομέα των ακινήτων και προοπτικές ανάπτυξης
Συνέδριο στη Λάρνακα για τομέα των ακινήτων και προοπτικές ανάπτυξης

Συνέδριο στη Λάρνακα για τομέα των ακινήτων και προοπτικές ανάπτυξης

Συνέδριο με τίτλο «Property Show Larnaka 2024» για τις προοπτικές ανάπτυξης της Λάρνακας, τα νέα έργα που σχεδιάζονται, την ανταγωνιστικότητά της στο τομέα των ακινήτων και την ελκυστικότητα της στους ξένους επενδυτές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη του Ζήνωνα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Λάρνακας και την εταιρεία fmw financial media way.

Σε ομιλία της εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, η Λένια Ζαχαρίου, του Επαρχιακού Τμήματος Πολεοδομίας Λάρνακας ανέφερε ότι «το κράτος στοχεύει να ενεργοποιήσει τον τομέα ακινήτων με σκοπό τη δημιουργία προσιτής στέγης για όλες τις εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού, μέσω της συνέχισης των κινήτρων για αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης, όπου μέσω της αύξησης του συνολικού δομήσιμου εμβαδού της ανάπτυξης, προσβλέπεται να δημιουργηθούν πρόσθετες οικιστικές μονάδες για διάθεσή τους για κοινωνικούς σκοπούς, και παράλληλα με αυτή του τη δράση να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων επιλογών στον τομέα των κατασκευών και συνακόλουθων θέσεων εργασίας».

Το ενδιαφέρον της πολιτείας, συνέχισε, «επικεντρώνεται και στην αναπτυξιακή πολιτική που αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων στρατηγικής μορφής στον κυπριακό χώρο, ενδυναμώνοντας το προφίλ της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού οικονομικής δραστηριοποίησης».

Αναφερόμενη στην πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση μεγάλων και στρατηγικών αναπτύξεων, με το οποίο απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης μεγάλων και στρατηγικών αναπτύξεων, η κ. Ζαχαρίου είπε πως «μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το κράτος επιδιώκει να καθοριστεί ένα ρυθμισμένο πολεοδομικό και οικοδομικό πλαίσιο ταχείας αδειοδότησης μιας ανάπτυξης, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, σε ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο one-stop-shop, απαλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο την εξυπηρέτηση ξένων και τοπικών επενδυτών από καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αδυναμίες».

Η κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε και στην «προτεραιότητα της Κυβέρνησης για άμεση και ολιστική επίλυση του προβλήματος της στατικής επάρκειας των πολυκατοικιών σε οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων», και είπε πως «το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί πρόκληση για την πολιτεία και η υλοποίησή του είναι εφικτή με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η ουσιαστική συμβολή, εμπλοκή και συνεργασία του ιδιωτικού τομέα της κατασκευαστικής βιομηχανίας δημιουργεί νέες ευκαιρίες εργοδότησης και ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «μεταξύ της πολιτείας και του κλάδου των ακινήτων, ανάπτυξης γης και κατασκευών στην Κύπρο, θα εδραιωθεί ένας συνεχής διάλογος και θα αναπτυχθούν στενές επαφές συνεργασίας, ώστε μαζί να εκσυγχρονίζουμε, να διαμορφώνουμε και να βελτιώνουμε μηχανισμούς, δράσεις και επαγγελματικές ευκαιρίες προς όφελος όλων».

Ο Θέμης Πολυβίου, εκ των διοργανωτών του συνεδρίου, είπε πως το «Property Show Larnaka 2024, αφορά την ανάπτυξη της όμορφης πόλης του Ζήνωνα. Η επιλογή της Λάρνακας για διοργάνωση του φετινού Property Show έγινε λόγω των μεγάλων αναπτυξιακών προοπτικών που παρουσιάζει η πόλη σας, καθώς και του έντονου ενδιαφέροντος ντόπιων και ξένων για τα ακίνητα της Λάρνακας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Νάκης Αντωνίου, ανέφερε ότι «η Λάρνακα επιλέγηκε για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου επειδή αναπτύσσεται και η ανάπτυξη είναι ο στόχος όλων των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα πάρουν την πόλη μπροστά, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα κρατήσουν τα παιδιά τους στη πόλη και από εμάς εξαρτάται το μέλλον της».

Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στην ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας και μετέφερε στους παρευρισκόμενους «τη δέσμευση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξη Βαφεάδη ότι το έργο θα γίνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Η ανάπτυξη της πόλης μας, δεν θα μείνει μέχρι εδώ αλλά θα συνεχίσει με τη δημιουργία του μεγάλου έργου του λιμανιού και της μαρίνας», σημείωσε.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «η διαχρονική και πλήρης συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης είναι άριστη, αγαστή και αποτελεσματική και μέσα από μια ευρεία σειρά κοινών ενεργειών επιλύουμε προβλήματα που αφορούν την πόλη και θέτουμε τις βάσεις για νέα έργα ανάπτυξης, κάνοντας τη Λάρνακα ελκυστική για επενδύσεις και ευνοώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας και με  την συμπόρευση των σημαντικών θεσμών και φορέων της πόλης, πετύχαμε αρκετά στον τομέα της ανάπτυξης και ευημερίας της Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «μαζί καταφέραμε μέχρι σήμερα να επιλύσουμε σοβαρότατα θέματα όπως την μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο  της Λάρνακας, προωθήσαμε αναπτύξεις τόσο με έργα υποδομής όσο και με έργα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ προβήκαμε από κοινού σε ενέργειες για προσέλκυση επενδυτών. Με βάση ένα κοινό όραμα τα τελευταία 7 χρόνια, εργαζόμαστε για το νέο πρόσωπο της  Λάρνακας, πάνω στο οποίο θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με στόχο να καταστήσουμε τη Λάρνακα μια πόλη ευημερούσα για όλους», σημείωσε.

Ο Ντίνος Λευκαρίτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας σε χαιρετισμό του εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση που ο τουρισμός στη Λάρνακα βρίσκεται σε σημαντική πορεία ανάπτυξης, αφού οι αφίξεις τα τελευταία έξι χρόνια αυξήθηκαν κατά περίπου 100 χιλιάδες, ενώ και το μερίδιο της περιφέρειας αυξήθηκε στο 12.1%. Στο διάστημα αυτό, στην πόλη και τουριστική περιοχή Λάρνακας λειτούργησαν 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, με συνολική δυναμικότητα 1.472 κλινών, έγινε κατορθωτή η προσέλκυση διεθνών αλυσίδων όπως η Radisson, Intercontinental, Best Western και Αccor, ενώ μόνο στα όρια της πόλης, κατατέθηκαν τουλάχιστον 25 αιτήσεις για νέες μονάδες», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη που όλοι οι φορείς της Λάρνακας επιθυμούν για τη πόλη τους, ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι αυτή πρέπει να είναι «λελογισμένη, σωστά χωροθετημένη, αειφόρος, να προσφέρει αλυσιδωτά οφέλη και οικονομίες κλίμακας και να συνάδει με τον χαρακτήρα της περιοχής μας», ενώ σημείωσε πως «σαφώς και υπάρχει ακόμη χώρος για νέες τουριστικές μονάδες, ώστε να αποκτήσει η Λάρνακα ένα ποικίλο και επαρκές ξενοδοχειακό δυναμικό».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας αναφέρθηκε και στις ιδιωτικές επενδύσεις για τον τουρισμό και είπε πως «η Λάρνακα πλέον δεν υστερεί ούτε σε σημεία αναφοράς, ούτε σε υπηρεσίες ή δραστηριότητες για τον επισκέπτη. Με τη σειρά τους, το κράτος και οι τοπικές αρχές, οφείλουν να εργάζονται προς τη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση των υποδομών και του οδικού δικτύου και τον ευπρεπισμό των δημοσίων χώρων», είπε, σημειώνοντας πως «μόνο έτσι θα προσελκύσουμε ποιοτικότερες επενδύσεις και θα βάλουμε τη Λάρνακα σε ουσιαστική αναπτυξιακή τροχιά».

ΚΥΠΕ

Send this to a friend