Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΔΑΔ: Αποζημίωση στον Ζ. Κουλία για έλλειψη αμεροληψίας Ανωτάτου
ΕΔΑΔ: Αποζημίωση στον Ζ. Κουλία για έλλειψη αμεροληψίας Ανωτάτου

ΕΔΑΔ: Αποζημίωση στον Ζ. Κουλία για έλλειψη αμεροληψίας Ανωτάτου

Αποζημιώσεις ύψους 9.600 ευρώ για μη χρηματική ζημιά και 19.20 ευρώ για δικαστικά έξοδα επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία.

Ο κ. Κουλίας είχε καταχωρήσει προσφυγή στο ΕΔΑΔ, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν έτυχε δίκαιης και αμερόληπτης δίκης στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω διαπλοκής μεταξύ δικαστών και δικηγορικών γραφείων.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Αμμοχώστου, είχε καταχωρήσει προσφυγή για το γεγονός ότι ένας εκ των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συμμετείχε στη σύνθεση του Εφετείου, απέκρυψε από τον κ. Κουλία και τον συνήγορο υπεράσπισης του, Ανδρέα Σ. Αγγελίδη, ότι ο γιος του εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε τον αντίδικο του κ. Κουλία, τον πρώην υπουργό Κώστα Θεμιστοκλέους.

Η υπόθεση πάει πίσω στο 2006, όταν σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας φέρεται να προέβη σε υποτιμητικά σχόλια σε βάρος του πρώην υπουργού Κώστα Θεμιστοκλέους. Ο τελευταίος, καταχώρησε αγωγή λιβέλου εναντίον του Ζαχαρία Κουλία, η οποία και απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου ανατράπηκε η πρωτόδικη απόφαση και εκδόθηκε

-αρχές του 2012- καταδικαστική απόφαση εναντίον του κ. Κουλία.

Το ΕΔΑΔ εξέδωσε σήμερα την απόφασή του στην ατομική προσφυγή Koulias v. Cyprus (αρ. αίτησης 48781/12). Σύμφωνα με αυτήν, η υπόθεση αφορά ισχυρισμό για παραβίαση του Άρθρου 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω έλλειψης αντικειμενικής αμεροληψίας του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά την εξέταση έφεσης στην οποία ο αιτητής ήταν ένας εκ των διαδίκων.

Αφορά, επίσης, ισχυρισμό για παραβίαση του δικαιώματος έκφρασης του αιτητή καθότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δημοσίευμά του σε ραδιοφωνική εκπομπή ήταν δυσφημιστικό.

Send this to a friend