Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πυροσβεστική : «Κάτι που είναι επαναλαμβανόμενο, δεν είναι τυχαίο»
Πυροσβεστική : «Κάτι που είναι επαναλαμβανόμενο, δεν είναι τυχαίο»

Πυροσβεστική : «Κάτι που είναι επαναλαμβανόμενο, δεν είναι τυχαίο»

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση… Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια εποχή εκδηλώνεται πυρκαγιά στους καλαμιώνες που βρίσκονται δίπλα από το μονοπάτι της φύσης, παρά τη μεγάλη λίμνη της αλυκής Λάρνακας, όπου υπάρχουν πολλά σπίτια σε κοντινή απόσταση.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πιστεύει ότι η φωτιά του περασμένου Σαββάτου, που κατέκαυσε περίπου 10 εκτάρια γης με ακακίες, ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και καλαμιώνες, τέθηκε κακόβουλα για σκοπούς καταπολέμησης του προβλήματος των κουνουπιών, που ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή, επειδή γειτνιάζει με τη λίμνη της αλυκής, είναι εντονότατο κάθε χρόνο, ιδιαίτερα την άνοιξη. «Κάτι που είναι επαναλαμβανόμενο, δεν είναι τυχαίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής στα τηλεοπτικά κανάλια το βράδυ του Σαββάτου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα νότια της λεωφόρου Φανερωμένης και για περίπου δυόμισι ώρες ένας μεγάλος αριθμός ανδρών και οχημάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, το Ταμείο Θήρας, την Επαρχιακή Διοίκηση, την Πολιτική Άμυνα, με τη συμμετοχή και κατοίκων της περιοχής, έδιναν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να γλιτώσουν τα κοντινά σπίτια. Ευτυχώς οι άνεμοι που έπνεαν ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από τα σπίτια της περιοχής, τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από τους πυκνούς καπνούς. Στη μάχη για πυρόσβεση έλαβαν, επίσης, μέρος ελικόπτερο της Αστυνομίας που προέβη σε αρκετές ρίψεις, εκσκαφείς και βυτιοφόρο του Δήμου Λάρνακας. Μάλιστα, η Πυροσβεστική προχώρησε και σε ανάκληση προσωπικού.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά τις 8 το βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οχήματα της Πυροσβεστικής παρέμειναν στην περιοχή για τυχόν αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Διαπλάτυνση μονοπατιού

————————————

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς, δήλωσε ότι ο δήμος θα συγκαλέσει σύσκεψη, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του δημαρχείου και της πυροσβεστικής για διαπλάτυνση του μονοπατιού της φύσης, προκειμένου τα πυροσβεστικά οχήματα να έχουν εύκολη πρόσβαση σε περίπτωση πυρκαγιών.

Ο κ. Βύρας υπενθύμισε πως πρόκειται για περιοχή Natura, στην οποία εμπλέκονται διάφορα κυβερνητικά τμήματα. Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Βύρας αναφέρει ότι την περασμένη Δευτέρα (18/5) είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλα τα αρμόδια τμήματα (εκτός από το Τμήμα Περιβάλλοντος) και όσες εργασίες και υποχρεώσεις είχαν ανατεθεί στον Δήμο Λάρνακας είχαν ήδη ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή (22/5).

«Ο Δήμος Λάρνακας, έχοντας ακολουθήσει κατά γράμμα τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών έχει καθαρίσει τα χωράφια και τα οικόπεδα που μας είχαν ανατεθεί, με αποτέλεσμα οι προσβάσεις που δημιουργήθηκαν για τα οχήματα της Πυροσβεστικής να αποδειχθούν καθοριστικές για την κατάσβεση της πυρκαγιάς», σχολίασε.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend