Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τι λένε οι οργανωμένοι γονείς στο Δήμο Αραδίππου για το άνοιγμα των σχολείων
Τι λένε οι οργανωμένοι γονείς στο Δήμο Αραδίππου για το άνοιγμα των σχολείων

Τι λένε οι οργανωμένοι γονείς στο Δήμο Αραδίππου για το άνοιγμα των σχολείων

Ως οργανωμένοι γονείς των σχολείων της Αραδίππου, εκφράζουμε την εντονότατη μας ανησυχία για την απόφαση του ΥΠΠΑΝ για άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 21/05/2020.

Εμείς, πρώτοι από όλους, επιθυμούμε να επανέλθουν οι σχολικές μας μονάδες στην κανονικότητα και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στα σχολεία, σε ένα ασφαλισμένο περιβάλλον για τα ίδια και κατ’ επέκταση για όλους μας.

Ο Δήμος μας, βρέθηκε από την αρχή της πανδημίας στο μάτι του κυκλώνα. Κερδίσαμε αρνητικές πρωτιές, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιωνόταν στο Δήμο μας ήταν εμφανώς αυξημένος σε σχέση με όλη την υπόλοιπη μας πατρίδα.

Ως πολίτες της Αραδίππου ζήσαμε τον στιγματισμό και τον κοινωνικό ρατσισμό, λόγω της πανδημίας, αλλά δεν αντιδράσαμε αφού θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται της Δημόσιας Υγείας.

Την ήδη αυξημένη ανησυχία μας, ενίσχυσε προ ολίγων ημερών, η είδηση ότι επιβεβαιώθηκαν δυο νέα κρούσματα στο Λύκειο Αραδίππου και μάλιστα μέσα από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε λιγότερους από 30 μαθητές. Ως αποτέλεσμα, η έντονή μας ανησυχία μετατράπηκε σε αντιδράσεις ως προς τον εάν τελικά, τα σχολεία του Δήμου μας θα έπρεπε να επαναλειτουργήσουν. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση από το ΥΠΠΑΝ όσο αφορά την λειτουργία των δικών μας σχολικών μονάδων, αφού είναι γνωστό ότι το πρόβλημα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε αυξημένα ποσοστά στην κοινότητα μας.

Υπάρχει, βεβαίως, η άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να εκπαιδευτούν για τον τρόπο που θα πρέπει από τούδε και στο εξής να συμπεριφέρονται στην καθημερινότητά τους.

Από την άλλη όμως, πιστεύουμε ότι εάν τα παιδιά μας επιστρέψουν στις σχολικές μονάδες, πρέπει να επιστρέψουν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και κατ’ επέκταση, σε κατάλληλα προετοιμασμένες και εξοπλισμένες σχολικές μονάδες. Τονίζουμε ότι σκοπός μας είναι η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών μας.

Αναφέρουμε επίσης, ότι με βάση πληροφορίες που καταφθάνουν κοντά μας από τους γονείς, ένα μεγάλο ποσοστό τους θα κρατήσει τα παιδιά του στο σπίτι, ακριβώς αφού θεωρεί ότι στις σχολικές μονάδες δεν θα υπάρχουν συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Με βάση λοιπόν, όλα όσα αναφέρουμε πιο πάνω, παραθέτουμε τους πιο κάτω προβληματισμούς:

  • Πόσο έτοιμες είναι οι σχολικές μονάδες για να ανταποκριθούν στα πρωτόκολλα του ΥΠΠΑΝ;
  • Ποιο θα είναι το εκπαιδευτικό όφελος από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων για τον κάθε μαθητή μέσα στις 13 ημέρες που θα μεταβαίνει στο σχολείο και πόσο σημαντικό θα είναι αυτό σε σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο στον οποίο θα υποβληθεί ο κάθε μαθητής;
  • Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην ψυχολογία των παιδιών (ηλικίας 6 μέχρι και 12 ετών) που θα υποβληθούν στην εξέταση για τον ιό και θα αναμένουν τα αποτελέσματά της;
  • Ποιος προγραμματισμός έχει γίνει για τα παιδιά ή τους γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;
  • Τι θα γίνει με την απογευματινή φύλαξη όσων παιδιών οι γονείς θα επιστρέψουν στις εργασίες τους;

 

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μας, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Τα πρωτόκολλα του ΥΠΠΑΝ  θα πρέπει να τύχουν πιστής εφαρμογής από όλους ανεξαιρέτως του εμπλεκόμενους. Διευκρινίζουμε ότι σε περίπτωση που διαπιστώσουμε μη τήρηση των πρωτοκόλλων, θα είμαστε αναγκασμένοι να εξετάσουμε άλλα μέτρα αντίδρασης, τα οποία θα επιβαρύνουν ήδη την βεβαρημένη ψυχολογία όλων.

Όλες οι πιο πάνω ανησυχίες μας, επιβεβαιώνονται και ενισχύονται με την σημερινή γραπτή ανακοίνωση της ΠΟΕΔ όπου αναφέρει ότι ακόμη το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί δεν έχει αποσταλεί στα σχολεία, δύο μέρες πριν την επιστροφή των μαθητών καθώς επίσης και σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων από το ΥΠΠΑΝ σε σχέση με την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.

Όπως ήδη αναφέραμε, πιστεύουμε ότι η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες, θα πρέπει να γίνει, ΑΦΟΥ προηγουμένως υποβληθούν ανεξαιρέτως όλοι όσοι θα εισέλθουν σε αυτές στις σχετικές εξετάσεις για εντοπισμό του ιού και ΑΦΟΥ ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αυτών. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα διασφαλιστεί τουλάχιστον, ότι η αρχική ροή μαθητών και προσωπικού δεν θα ενέχει κινδύνους διάδοσης του ιού.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα ΔΕΝ θα έχουν ανακοινωθεί μέχρις τις 20/05/2020, θεωρούμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Κλείνοντας, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς που ήταν δίπλα στα παιδιά μας όλο αυτό τον καιρό, τις διευθύνσεις που κατοχύρωσαν την συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών μας αλλά και όλους όσοι κινήθηκαν με γνώμονα τη λογική, με ψυχραιμία και σύνεση προς μια έξοδο από την πανδημία η οποία θα διαφυλάσσει πάνω από όλα τον Άνθρωπο.

 

Εκ μέρους των Δ.Σ. όλων των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίου Αραδίππου

 

Send this to a friend