Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Αυτοψία Καδή στις πληγείσες από τον παγετό πατατοκαλλιέργειες
Αυτοψία Καδή στις πληγείσες από τον παγετό πατατοκαλλιέργειες

Αυτοψία Καδή στις πληγείσες από τον παγετό πατατοκαλλιέργειες

Δίπλα στους πληγέντες πατατοπαραγωγούς των Κοκκινοχωρίων θα σταθεί το κράτος, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο χθεσινής του περιοδείας σε φυτείες που υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο παγετό.

Ο Κώστας Καδής, ο οποίος είδε επί τόπου τις καταστροφές, υποσχέθηκε την σταθερή στήριξη της κυβέρνησης προς τους γεωργούς σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Κάλεσε, δε, τους παραγωγούς να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να δρομολογηθεί η αποζημίωσή τους.

Ερωτηθείς πότε υπολογίζεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι τη δεδομένη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες προσανατολίζονται κι επικεντρώνονται στο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης αποζημιώσεων για τις περσινές ζημιές και αμέσως μετά θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για τις φετινές ζημιές. «Ήταν τόσο μεγάλη η πυκνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε ολόκληρη την Κύπρο, που είναι φυσιολογικό να παρατηρηθεί μια καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι το Τμήμα Γεωργίας και το αρμόδιο υπουργείο υπερβάλλουν εαυτούς, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εάν δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη εκτίμηση, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνο» σημείωσε.

Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν φυτείες στην παραλιακή περιοχή Λιοπετρίου, Σωτήρας και Ξυλοφάγου. Βασικό  αίτημα των πατατοπαραγωγών είναι τουλάχιστον να μην χρεωθούν το νερό που σπατάλησαν τις τελευταίες νύχτες ποτίζοντας τις καλλιέργειές τους για να τις προστατεύσουν από το ψύχος.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις καταστροφές και παράλληλα ανησυχίες ότι φέτος η Κύπρος ενδεχομένως ν’ αναγκαστεί να εισάγει πατάτες από το εξωτερικό, καθότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις αγορές της στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός Γεωργίας περιόδευσε χθες στη Λάρνακα και στην ελεύθερη Αμμόχωστο κι εξέτασε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας των δύο επαρχιών. Άκουσε για τα προβλήματα που υπάρχουν με τους εργάτες, τα θέματα με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστούν με νομοσχέδιο που πολύ σύντομα οδηγείται στη Βουλή, τα ζητήματα που αφορούν την ταυτοποίηση των προϊόντων της κυπριακής γης με την καθιέρωση του κυπριακού σήματος και την κατοχύρωση της πατάτας ως προϊόντος ονομαστικής προέλευσης κ.α.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend