Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Ο παγετός αποτέλειωσε τις πατάτες
Ο παγετός αποτέλειωσε τις πατάτες

Ο παγετός αποτέλειωσε τις πατάτες

Δεν έφτανε η πολυομβρία των προηγούμενων βδομάδων, ο παγετός του Σαββατοκύριακου και κυρίως της Κυριακής προς ξημερώματα Δευτέρας, ήταν η χαριστική βολή στις προσπάθειες των πατατοπαραγωγών να παράξουν εμπορεύσιμες πατάτες εαρινής εσοδείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των πατατοπαραγωγών, Αντρέα Κάρυο, δυστυχώς και παρά τις ολονύχτιες αρδεύσεις των νεαρών πατατοφυτειών τα ξημερώματα της Κυριακής και της Δευτέρας, οι πολύ χαμηλές, σχεδόν μηδενικές θερμοκρασίες που επικράτησαν κυρίως τις αυγινές ώρες, δεν βοήθησαν να αποτραπεί η καταστροφή.

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι ουσιαστικά, λόγω των καιρικών φαινομένων που επικράτησαν φέτος, πλήγηκε η παραγωγή πατατών με ευνοϊκό ορόσημο εξαγωγών και εμπορευσιμότητας, τόνισε ο κ. Κάρυος. Δηλαδή, πατατών που θα ωρίμαζαν αρκετά πριν από τα μέσα Μαΐου, ώστε να εξασφαλίσουν καλές τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές. Πριν μπορέσουν κάποιες από τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν έτοιμη τη δική τους παραγωγή, η οποία χωρίς κόστος μεταφορικών τελών, είναι κατά πολύ φθηνότερη από τις κυπριακές πατάτες.

Αυτό το γεγονός, συνέχισε ο εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών, έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν στο εξαγωγικό εμπόριο των πατατών χειμερινής εσοδείας. Οι οποίες ως γνωστό δεν μπόρεσαν και ακόμα δεν μπορούν να εκριζωθούν λόγω της πολυομβρίας. Ήδη πολλές από αυτές τις ποσότητες καταστράφηκαν και δεν υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτό να εκριζωθούν όσες παραμένουν στα χωράφια, καθώς έχουν ήδη εμφανή ποιοτικά προβλήματα και είναι ακατάλληλες προς βρώση.

Με αυτά τα δεδομένα, κατέληξε ο κ. Κάρυος, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη για τους πατατοπαραγωγούς, καθώς λόγω καιρικών φαινομένων έχουν επηρεαστεί καίρια, ή σε πολύ σημαντικό βαθμό, πρώτα η χειμερινή εσοδεία πατατών και μετά η εαρινή. «Η εαρινή εσοδεία είναι η κύρια εσοδεία, από αυτήν εξαρτάται κυρίως το εισόδημα των παραγωγών και αντιλαμβάνεται κάποιος τι σημαίνει αυτό», είπε ακόμη ο κ. Κάρυος, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί ελπίζουν πλέον στην κατανόηση και τη βοήθεια της κυβέρνησης και της στήριξης μέσα από τους μηχανισμούς που συνέστησε γι’ αυτό το σκοπό το κράτος.

Πάλευαν όλο το βράδυ για να αποτρέψουν το κακό
Αξίζει να αναφερθεί πως όλοι σχεδόν οι πατατοπαραγωγοί στα Κοκκινοχώρια παρέμειναν ξάγρυπνοι το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής, αρδεύοντας συνεχώς τις πατατοφυτείες τους, στις οποίες οι βλαστοί μόλις και έφτασαν τα δυο-τρία εκατοστά. Με τον τρόπο αυτό, προσπάθησαν για πολλές ώρες πριν την αυγή να αποτρέψουν τον σχηματισμό παγετού πάνω στα φυτά. Ωστόσο, ο άνεμος που ήλπιζαν να φυσήξει δεν ήλθε και η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας γύρω στις 5:00 τα χαράματα, τόσο την Κυριακή όσο και χθες Δευτέρα, έφερε τον σχηματισμό παγετού και την καταστροφή.

Με πολλούς από τους πατατοπαραγωγούς να μιλούν για μια από τις πλέον εκτεταμένες καταστροφές στον κλάδο της πατατοκαλλιέργειας των τελευταίων χρόνων, όσον αφορά στη φετινή χρονιά.

Κοντά σε πληγέντες πατατοπαραγωγούς βρέθηκε χθες ο βοηθός γενικός γραμματέας της ΠΕΚ, Χρήστος Παπαπέτρου. Όπως δήλωσε, φαίνεται ότι πλήγηκαν πατατοφυτείες στα χωριά Σωτήρα, Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Φρέναρος, Δασάκι Άχνας, Πύλα, Ξυλοτύμπου και ίσως και άλλες περιοχές. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και ακολουθεί αυτή της χειμερινής εσοδείας.

«Οι αγροτικές οργανώσεις ευελπιστούν ότι το κράτος διά των ασφαλιστικών μηχανισμών του, στους οποίους συνεισφέρουν οι παραγωγοί, δεν θα μείνει μακριά και θα φροντίσει για την ουσιαστική τους αποζημίωση», είπε ακόμη ο βοηθός γενικός γραμματέας της ΠΕΚ.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend