Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εντυπωσιακές εικόνες από τον σημαντικό υδροβιότοπο της Ορόκλινης
Εντυπωσιακές εικόνες από τον σημαντικό υδροβιότοπο της Ορόκλινης

Εντυπωσιακές εικόνες από τον σημαντικό υδροβιότοπο της Ορόκλινης

Ένα σπάνιο και συνάμα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην λίμνη της Ορόκλινης. Ο σημαντικός αυτός υδροβιότοπος (από τους σημαντικότερους στην Κύπρο) έχει εξ’ ολοκλήρου κιτρινίσει, εξαιτίας των φυκιών που έχουν αναπτυχθεί εντός της λίμνης.

Πρόκειται για φύκια τα οποία στα λατινικά ονομάζονται «Algae», που στην ουσία είναι φυτικοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι αναπτύσσονται σε υδάτινο περιβάλλον και χαρακτηρίζονται συλλογικά από πολλές ταξινομικές ομάδες φωτοσυνθετικών οργανισμών που δεν ανήκουν στο αυστηρώς ορισμένο βασίλειο των φυτών. Το κιτρίνισμα της λίμνης Ορόκλινης δημιουργεί τις τελευταίες μέρες ένα εντυπωσιακό θέαμα στην περιοχή, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Μιχάλη Μιχαήλ (που παραχωρήθηκαν αρχικά στην εφημερίδα City).

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής δήλωσε ότι το φαινόμενο με το κίτρινο χρώμα στα νερά της λίμνης παρατηρείται φέτος πολύ πιο έντονο και σε μεγαλύτερη έκταση εξαιτίας, προφανώς, της πολυομβρίας. Όπως είπε, πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον και την περιέργεια μεγάλου αριθμού ντόπιων και ξένων επισκεπτών κυρίως για φωτογραφίσεις. «Ήδη, απ’ ότι γνωρίζω, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν γεμίσει με φωτογραφίες από την… κίτρινη λίμνη της Ορόκλινης με τα διάφορα είδη πουλιών που φωλιάζουν σ’ αυτήν. Εκτιμούμε, δε, ότι λόγω της πολυομβρίας, η λίμνη είναι πιθανόν να μην αποξηρανθεί φέτος το καλοκαίρι, αλλά θα μείνει ενεργή μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Κάτι τέτοιο θα δώσει την ευκαιρία στα πολλά είδη πουλιών να παραμείνουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ.Φακοντής.

Το Κ.Σ. Ορόκλινης έχει εγκαταστήσει δύο παρατηρητήρια στο λίμνη για πτηνοπαρατήρηση και φωτογραφίσεις. Το ένα βρίσκεται στη νότια πλευρά της λίμνης και το δεύτερο βορειοανατολικά.

Η λίμνη της Ορόκλινης ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 και είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο είδη πουλιών που φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά Himantopus (η λίμνη Ορόκλινης αποτελεί τη καλύτερη περιοχή φωλιάσματος παγκυπρίως για το είδος) και την Πελλοκατερίνα Vanellus spinosus. Άλλωστε, είναι γι’ αυτά τα δύο είδη που η λίμνη καθορίστηκε ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (ΖΕΠ). Η Κύπρος φιλοξενεί σχεδόν το μισό αναπαραγωγικό πληθυσμό της Πελλοκατερίνας στην Ε. Ε. και η λίμνη της Ορόκλινης αποτελεί μια από τις πέντε καλύτερες περιοχές της Κύπρου για την αναπαραγωγή του είδους. Συνολικά, στη λίμνη έχουν παρατηρηθεί περίπου 190 διαφορετικά είδη πουλιών.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend