Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Γιώργος και ο Αλί παίζουν στην ομάδα Ασπίς-Το μήνυμα συμφιλίωσης
Ο Γιώργος και ο Αλί παίζουν στην ομάδα Ασπίς-Το μήνυμα συμφιλίωσης

Ο Γιώργος και ο Αλί παίζουν στην ομάδα Ασπίς-Το μήνυμα συμφιλίωσης

Το μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης και επανένωσης θέλησαν να στείλουν κάτω από το ζεστό ήλιο και ενώπιον ενός ενθουσιώδους κοινού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι ομάδες της Νέας Σαλαμίνας και της τ/κ Μagusa Türk Gücü (Δύναμης Αμμοχώστου) στο γήπεδο της Πύλας, από όπου άρχισε σήμερα η εκκίνηση της εκστρατείας της «Λευκής Κάρτας» του οργανισμού Peace and Sport.
Ποδοσφαιριστές, παιδιά των δύο ομάδων, επίσημοι και κοινό σήκωσαν της λευκές σελίδες και κάρτες ψηλά στον ουρανό κηρύττοντας την έναρξη παγκόσμια ψηφιακή εκστρατεία #WhiteCard, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την πεποίθηση ότι ο αθλητισμός είναι εργαλείο που μπορεί να φέρει την ειρήνη. Πρόκειται για μια εκστρατεία του διεθνούς οργανισμού Peace and Sport στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο.

O Πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας, Θουκής Θουκιδίδης ευχαρίστησε τον οργανισμό Peace and Sport για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του φιλικού παιχνιδιού, τους φίλους – όπως είπε – της τ/κ ομάδας που αποδέχθηκαν την πρόσκληση και ήταν σήμερα μαζί τους. « Όλοι μαζί δίνουμε ένα μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης και επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο κ. Θουκιδίδης ευχαρίστησε τον κόσμο που παρευρέθηκε για να παρακολουθήσει τον αγώνα, «όλες τις υπηρεσίες του κράτους αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανταποκρίθηκε και βρίσκεται σήμερα μαζί μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Θουκιδίδης είπε πως «το 2005 αγωνιστήκαμε ξανά με τ/κ ομάδα αλλά και στο παρελθόν υπήρξαν άλλες συναντήσεις παρόμοιας φύσης».

Ο πρόεδρος της Μagusa Türk Gücü (ΜTG), Κοράλ Μποζκούρτ είπε ότι με τη Νέα Σαλαμίνα υποστηρίζουν και στηρίζουν την ειρήνη. Δεν μας απασχολεί η πολιτική, είμαστε μια αθλητική ομάδα και ελπίζω ότι η σημερινή εκδήλωση θα αποτελέσει παράδειγμα ώστε στο μάλλον να γίνουν και άλλες τέτοιου είδους συνευρέσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μποζκούρτ. Να γίνουν, είπε, αγώνες με τ/κ ομάδες εδώ και με τον ίδιο τρόπο αγώνες με ε/κ ομάδες στον «βορρά».

«Είμαστε εδώ γιατί υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό», πρόσθεσε. Ο κ. Μποζκούρτ είπε ότι αγώνες έγιναν και στο παρελθόν μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά είναι η πρώτη φορά που παίζουν υπό την αιγίδα ενός διεθνούς οργανισμού, του Peace and Sport, τον οποίο ευχαρίστησε όπως και τη διοίκηση της Νέας Σαλαμίνας.

Ο «θρύλος» Νεζιάτ που έπαιξε και στις δύο ομάδες
———————————————————–
O Νεζιάτ Ονάτ ήταν παίκτης και των δύο ομάδων και ο μοναδικός Τ/κ ποδοσφαιριστής που έπαιξε στη Νέα Σαλαμίνα πριν το 1974. «Όταν έπαιζα στη Νέα Σαλαμίνα με φωνάζανε Νίκο. Έπαιξα στην Μagusa Türk Gücü το 1972-1973 και το 1973-1974 στη Νέα Σαλαμίνα», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής.

Ερωτηθείς τι θυμάται από την εποχή που έπαιζε στη Νέα Σαλαμίνα ο κ. Ονάτ είπε ότι οι αναμνήσεις του είναι πολύ καλές. «Ήμουν ο μόνος Τ/κ και όλοι μου συμπεριφέρονταν πάρα πολύ καλά, με βοήθησαν. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ, βοήθησα να πάει η Νέα Σαλαμίνα στα ημιτελικά του Κυπέλλου». Βάλατε και γκολ, ρωτήσαμε τον κ. Ονάτ που απάντησε με χαμόγελο «ναι». Εχει διατηρήσει φιλικές σχέσεις με πολλούς Ε/κ, ανέφερε ο Νεζιάτ Ονάτ που θυμάται ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Νέας Σαλαμίνας, εκείνη την περίοδο, τον κ. Φλουρέντζο. «Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, τύγχανε σεβασμού, έμενε στα Βαρώσια και επειδή ήξερε και τουρκικά μπορούσαμε να επικοινωνούμε πολύ εύκολα. Χάριν σε αυτόν άλλωστε εγώ έπαιξα στη Νέα Σαλαμίνα».

Θυμήθηκε επίσης τον Φώτη Πασχάλη, αρχηγό της Εθνικής ομάδας με τον οποίο είχε πολύ καλές σχέσεις, όπως είπε.

Ο κ. Ονάτ θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα πεδίο φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. «Πιστεύω ότι και οι δύο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από βήματα όπως το σημερινό επειδή αυτός ο διαχωρισμός εδώ και 44 χρόνια τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στον κόσμο, δεν είναι καθόλου ευχάριστος. Εξαιτίας πολιτικών λόγων δεν μπορεί να επιτευχθεί η επαναπροσέγγιση αλλά ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι ο αθλητισμός. Είναι και ο πιο επιτυχημένος».

Το μήνυμά του για τους νέους, είπε ο Νεζιάτ Ονάτ, είναι: «όπου και να είστε, όποιος κι αν είστε, χωρίς να κοιτάτε προσωπικά οφέλη, χωρίς να επηρεάζεστε από πολιτικές πιέσεις, κάντε αθλητισμό για τον αθλητισμό».

Ο Γιώργος και ο Αλί
————————
Ο Γιώργος, 12 χρονών και ο Αλί, 10 κατάγονται από το μεικτο χωριό της Πύλας, όπου και διαμένουν, και παίζουν μαζί ποδόσφαιρο στην ομάδα του χωριού Ασπίς εδώ και ένα χρόνο. Ο ένας θεωρεί τον άλλο πολύ καλό ποδοσφαιριστή και φίλο, όμως θαυμάζουν και οι δυο τον Ντιντιέ Ντρογκμπά με τον οποίο έκαναν μαθήματα καράτε πριν την έναρξη του αγώνα με την καθοδήγηση της Λορένς Φίστσιερ, Πρωταθλήτριας για την Ειρήνη, τρεις φορές Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας και ιδρύτριας του «Αγώνα για αξιοπρέπεια» μέσω του οποίου διδάσκει καράτε σε γυναίκα θύματα βιασμού στην Αφρική σε συνεργασία με τον Denis Mukwege, νικητή του Νόμπελ Ειρήνης 2018.

Ο Γιώργος και ο Αλί αν και πηγαίνουν σε διαφορετικά σχολεία στην Πύλα, συναντώνται 4 με 5 φορές την εβδομάδα για προπόνηση στην Ασπίς. Έχουν παίξει και με άλλες ομάδες αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση υπό έναν διεθνή οργανισμό. Ο Γιώργος έπαιζε με τη Νέα Σαλαμίνα και ο Αλί με την τ/κ ομάδα. Τα παιδιά ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι έχουν πολλούς φίλους Ε/κ και Τ/κ και περνούν πολύ ωραία μαζί παίζοντας ποδόσφαιρο. «Επειδή είναι και καλός ποδοσφαιριστής», είπε ο Γιώργος για τον Αλί που απάντησε χαμογελώντας: «ευχαριστώ και εσύ το ίδιο».

Ο Γιώργος και ο Αλί συμμετείχαν μαζί με άλλους Ε/κ και Τ/κ μαθητές και νεαρούς σε διαδραστικά αθλητικά παιχνίδια πριν την έναρξη του φιλικού αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων ενώ οι ομάδες νέων της Νέας Σαλαμίνας και της τ/κ “Δύναμη Αμμοχώστου” έκαναν προπόνηση εντός του γηπέδου.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τους Τ/κ φιλάθλους αλλά και ποδοσφαιριστές κι αυτό ήταν που έγινε αντιληπτό από όλους με Τουρκοκύπριους παράγοντες να εξηγούν πως η ζήτηση για αυτόγραφα, φωτογραφίες και χειραψία με τον διεθνή ποδοσφαιριστή ήταν έντονη και αυξημένη λόγω του ότι ο Ντρογκμπά έπαιξε και στην τουρκική ομάδα της Γαλατάσαραϊ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend