Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ “Η Κύπρος είναι πανέμορφη από όποια πλευρά και να τη δούμε”
“Η Κύπρος είναι πανέμορφη από όποια πλευρά και να τη δούμε”

“Η Κύπρος είναι πανέμορφη από όποια πλευρά και να τη δούμε”

Η Cyprus From Air ξεκίνησε πριν από  αρκετά χρόνια, από μια ομάδα παιδιών που τρέφει αγάπη για τη φύση, την ορειβασία, την αναρρίχηση και την εξερεύνηση. Σιγά-σιγά η ομάδα μεγάλωσε και με τη βοήθεια της τεχνολογίας βιντεογραφεί εναέρια και επίγεια τις δραστηριότητές της. Το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μας έκανε σύντομα γνωστούς ανά το παγκύπριο, με αποτέλεσμα να επεκτείνουμε αριθμητικά τις εξορμήσεις και να γίνει το όλο εγχείρημα πολύ πιο διαδραστικό. Το 2016 είχαμε πάνω από 50 ανοικτές προς το κοινό δραστηριότητες’.

Ποιοι την αποτελούν;
‘Σ’ αυτή την ερώτηση απαντούμε πάντα ότι την αποτελούν οι 32.000 φίλοι μας, που μας ακολουθούν και μας προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους, αλλά και εκείνοι που συμμετέχουν στις εξορμήσεις μας. Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από 12 άρτια εκπαιδευμένα άτομα, παθιασμένα γι’ αυτό που κάνουν και την προστασία του περιβάλλοντος’.

Πώς λειτουργεί η ομάδα και με ποια μέσα;
‘Η οργανωτική ομάδα λειτουργεί καθαρά σε εθελοντικό πλαίσιο και μ’ ένα μη κερδοσκοπικό πνεύμα. Τα άτομά της συχνά εκπαιδεύονται σε ορειβασία,  αναρρίχηση, αλλά και στις πρώτες βοήθειες σε Κύπρο και εξωτερικό. Οι  εξορμήσεις της οργανωτικής ομάδας είναι εβδομαδιαίες, είτε για εξερεύνηση είτε για εναέρια φωτογράφιση είτε για προετοιμασία περπατήματος. Όταν οργανώνεται ένα ανοικτό προς το κοινό περπάτημα, τότε ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες ασφαλείας’.

Ποια η γενικότερη αποστολή σας;
‘Η ιδεολογία της ομάδας είναι να μεταφέρουμε στον κόσμο τις ομορφιές του νησιού μας, με οπτικοακουστικό υλικό, με εναέριες βιντεοσκοπήσεις και φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με αυτές, με τις εξορμήσεις. Θέλουμε οι Κύπριοι να αγαπήσουν και να προστατεύουν τη φύση και τη βιοποικιλότητα του νησιού μας με πράξεις, όχι με λόγια πίσω από το πληκτρολόγιό τους’.

Ποιες οι σημαντικότερες… ανακαλύψεις της ομάδας μέχρι σήμερα;
‘Υπάρχουν τόσα πανέμορφα σημεία στο νησί που απλά κανένας δεν έχει προβάλει. Εμείς το κάναμε, δεν μπορώ να επιλέξω ένα. Έχουμε όμως την αίσθηση της ευθύνης. Δεν μοιραζόμαστε ποτέ την ακριβή τοποθεσία ενός περιβαλλοντικά ευαίσθητου σημείου για να αποφύγουμε οποιανδήποτε διατάραξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας’.

Ποια είναι η επόμενη μεγάλη αποστολή;
‘Μας περιμένει μια εξερεύνηση συγκεκριμένου, ιστορικά σημαντικού και εγκαταλελειμμένου μεταλλείου, αλλά και η 24ωρη διείσδυση και παραμονή στη μεγαλύτερη φυσική σπηλιά της Κύπρου  (βάραθρο του Ακάμα), θα χρησιμοποιήσουμε ειδικό εξοπλισμό για να τη βιντεογραφήσουμε’.

Είναι πιο όμορφη η Κύπρος… από ψηλά;
‘Η Κύπρος είναι πανέμορφη από όποια πλευρά και να τη δούμε. Τα εναέρια πτητικά μέσα (drones) απλά συμβάλλουν στο να δώσουν και αυτήν την οπτική γωνία και στο να αντιληφθούμε ότι ζούμε σε έναν παράδεισο που καθημερινά αγνοούμε και πασχίζουμε να τσιμεντώσουμε…’

Πηγή: timeoutcyprus.com

Send this to a friend