Home ΛΑΡΝΑΚΑ Όνειρο απατηλό το «τουριστικό λιμάνι της Κύπρου» για το λιμάνι Λάρνακας
Όνειρο απατηλό το «τουριστικό λιμάνι της Κύπρου» για το λιμάνι Λάρνακας

Όνειρο απατηλό το «τουριστικό λιμάνι της Κύπρου» για το λιμάνι Λάρνακας

Υδρογονάνθρακες ή αντίο…

Όσον περνά ο καιρός, τόσο ξεκαθαρίζει το σκηνικό γύρω από το μεγαλόπνοο project της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. Την ώρα που η μοναδική κοινοπραξία που απέμεινε στο «παιχνίδι», η AMPA Limited and Israel Shipyards Limited, ζήτησε από την κυβέρνηση ακόμα έναν μήνα διορία για να υποβάλει την προσφορά της για ανάληψη του έργου (και μάλλον θα πάρει τη διορία που ζητά), οι προοπτικές δεν είναι και τόσο ευοίωνες, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή. Και τούτο, διότι οι Ισραηλινοί το έχουν κάνει ξεκάθαρο μέσα από τις επιστολές τους προς το Υπουργείο Μεταφορών, ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων θα πρέπει ν’ αποτελεί την κύρια απασχόληση στο λιμάνι της Λάρνακας. Εκεί είναι τα πολλά λεφτά και μόνο με δραστηριοποίηση του συγκεκριμένου τομέα θα μπορέσουν να κάνουν απόσβεση των εκατομμυρίων που θα επενδύσουν.

Ούτε με το εμπόριο (ιδίως με τα ισχύοντα πλαφόν), ούτε με τα κρουαζιερόπλοια διαβλέπουν μεγάλα κέρδη οι Ισραηλινοί. Μόνο με τις εταιρείες φυσικού αερίου. Και σ’ αυτό το θέμα είναι κάθετοι. Το ζήτημα, πλέον, είναι ποια στάση θα τηρήσει ο Δήμος Λάρνακας σε σχέση με το πιο πάνω αίτημα της ισραηλινής κοινοπραξίας. Ναι, μεν, οι τοπικές αρχές άρχισαν να «βάζουν νερό στο κρασί τους» όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες και αποδέχονται «ήπιες» εργασίες στους λιμενικούς χώρους, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις που λογικά θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούλιο.

Στην ουσία, αποτελεί πια όνειρο απατηλό αυτό που λεγόταν τα προηγούμενα χρόνια, ότι το λιμάνι της Λάρνακας θα μετατρεπόταν στο «κύριο επιβατικό – τουριστικό λιμάνι της Κύπρου»… Όσον αφορά την κινέζικη κοινοπραξία που αρχικά είχε επιδείξει ενδιαφέρον για λιμάνι – μαρίνα, είναι εκτός παιχνιδιού. Οι Κινέζοι προγραμμάτιζαν τεράστιες επενδύσεις για εμπορικούς σκοπούς, αλλά με τα ισχύοντα πλαφόν στο εμπόριο φαίνεται να βάζουν οριστικό τέλος στα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους.

Η Μαρίνα

Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, μόλις εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το λιμάνι και τη μαρίνα, δηλαδή τέλη Ιουλίου, η διεύθυνση της μαρίνας προτίθεται να εισηγηθεί στον ΚΟΤ χρηματοδότηση από το κράτος, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ για τα επόμενα 3-4 χρόνια, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν κάποια εξωραϊστικά έργα στη μαρίνα (αύξηση χώρων ελλιμενισμού, εκβάθυνση, εξωραϊσμός χερσαίων χώρων) καθώς κι εργοδότηση υπαλλήλων με την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend