Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΛΑΡΝΑΚΑ: Αγνοούν τη μισογκρεμισμένη Διανέλλειο – Κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται
ΛΑΡΝΑΚΑ: Αγνοούν τη μισογκρεμισμένη Διανέλλειο – Κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται

ΛΑΡΝΑΚΑ: Αγνοούν τη μισογκρεμισμένη Διανέλλειο – Κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται

Ουδεμία ουσιαστική ανταπόκριση δεν υπήρξε μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας για αξιοποίηση του χώρου της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής, στη Λάρνακα.

Το θέμα συζητήθηκε στις 28 περασμένου Μαρτίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μετέπειτα η Διαχειριστική Επιτροπή του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου, στο οποίο ανήκει η γη, παρέπεμψε το ζήτημα στο υπουργείο, κατά πόσο ενδιαφέρεται να ενοικιάσει ή ν’ απαλλοτριώσει τον χώρο, με απώτερο σκοπό ν’ ανεγείρει καινούργιο σχολικό κτήριο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της πόλης.

Όπως πληροφορούμαστε, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει επιδειχθεί κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον από πλευράς υπουργείου για αξιοποίηση του χώρου. Τα τελευταία χρόνια το μισογκρεμισμένο σχολικό κτήριο εξακολουθεί… να «κοσμεί» ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Λάρνακας, ο περιβάλλοντας χώρος έχει γεμίσει με αγριόχορτα και ακαθαρσίες, ενώ τα κάγκελα γύρω από το παλιό σχολείο έχουν οξειδωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Δυστυχώς, φαίνεται πια πως ουδείς αρμόδιος «συγκινείται» για την άθλια εικόνα που εκπέμπει καθημερινά ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της Λάρνακας, με την κατάσταση να χειροτερεύει όσο περνά ο καιρός. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάτι να πει για το θέμα της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρνακα. Δεν έγινε καμία αναφορά από πλευράς Ν. Αναστασιάδη για το συγκεκριμένο θέμα, την ίδια ώρα που η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως η νέα τεχνική σχολή Αγίου Λαζάρου Λάρνακας θ’ ανεγερθεί σε χώρο που έχει επιλεγεί παρά τον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιάς. Όπως είναι γνωστό, η υφιστάμενη Τεχνική Σχολή Αγ. Λαζάρου, παρά το Μακένζι, βρίσκεται σε άσχημη κτηριακή κατάσταση, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η ανέγερση νέας σχολής.

Ο χώρος της πρώην Διανέλλειου ήταν αρχικά ένας εκ των υποψήφιων χώρων για να κτιστεί το νέο σχολείο, ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε. Ο ΠτΔ δήλωσε ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη νέα τεχνική σχολή Αγ. Λαζάρου θα προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα και τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2019. Το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο έχει ήδη προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου ν’ αποχαρακτηριστεί το κληροδότημα όσον αφορά το τεμάχιο της Διανέλλειου (δηλαδή να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης εκτός από εκπαιδευτικούς σκοπούς), έτσι ώστε να μπορέσει ν’ αξιοποιήσει το χώρο για δικούς του σκοπούς και να έχει εισοδήματα.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend