Home ΛΑΡΝΑΚΑ Peter Ashdjian: «Η Λάρνακα έχει την τύχη να έχει δυο σημαντικούς, ενεργούς και δραστήριους φορείς πολιτισμού»
Peter Ashdjian: «Η Λάρνακα έχει την τύχη να έχει δυο σημαντικούς, ενεργούς και δραστήριους φορείς πολιτισμού»

Peter Ashdjian: «Η Λάρνακα έχει την τύχη να έχει δυο σημαντικούς, ενεργούς και δραστήριους φορείς πολιτισμού»

Το Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιδιωτικά μουσεία στην Κύπρο και είμαστε πολύ περήφανοι που βρίσκεται στη Λάρνακα.

Στα πλαίσια λοιπόν της εκδήλωσης, «Time Revised» που διοργανώνεται την Παρασκευή (27/10) μιλήσαμε με τον διευθυντή του Μουσείου κ. Peter Ashdjian, ο οποίος μας μίλησε τόσο για την εκδήλωση όσο και για την γενική δράση του μουσείου.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το Μουσείο Πιερίδη ; Πότε ιδρύθηκε, ποιοι είναι οι ευεργέτες του και οι χορηγοί του; Όταν θα επισκεφτεί κάποιος το Μουσείο τι είναι αυτό που θα δει;

Το Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιδιωτικά μουσεία στην Κύπρο με μια συλλογή 2500 αντικειμένων που καλύπτουν τις σημαντικότερες περιόδους του Κυπριακού Πολιτισμού, αρχίζοντας από την Νεολιθική εποχή μέχρι το Μεσαίωνα. Η συλλογή άρχισε από τον Δημήτριο Πιερίδη, το 1839 σε μια προσπάθεια διαφύλαξης των αρχαιοτήτων της Κύπρου από τις τότε παράνομες ανασκαφές και εξαγωγές αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Έκτοτε, τα μέλη της οικογένειας, 7 γενεές μέχρι σήμερα, έχουν εμπλουτίσει τις συλλογές και συνέχισαν το έργο του θεματοφύλακα του Κυπριακού Πολιτισμού. Η συλλογή στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Πιερίδη, όπου το 1974, η οικογένεια αποφάσισε να διαμορφώσει το ισόγειο του σε μουσειακό χώρο, όπου θα μπορούσε να ήταν προσβάσιμο για το κοινό, με σκοπό την επαφή του με ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της Κυπριακής Αρχαιολογίας. Σήμερα, το Μουσείο Πιερίδη λειτουργεί σε Καταπίστευμα μεταξύ του Ιδρύματος Πιερίδη και της Τράπεζας Κύπρου, κάτι που έχει εξασφαλίσει την συνέχιση της προσφοράς στον Πολιτισμό.

Τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα χρόνια από την μέρα ίδρυσης του μέχρι σήμερα;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν αλλάξει πολλά από την ήμερα της ίδρυσης του Μουσείου, αυτό που μένει πάντα αναλλοίωτο όμως είναι ο στόχος της προστασίας και προβολής του Κυπριακού πολιτισμού. Σημαντική ώθηση στις δραστηριότητες του Μουσείου προσφέρει η συμβολή της Τράπεζας Κύπρου, όπου χάρη στη στήριξη της το Μουσείο μπορεί να συνεχίσει την προσφορά του ειδικά σε νέους τομείς όπως την διεξαγωγή των διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δημιουργικών εργαστηριών για παιδιά και εικαστικών εκθέσεων.

Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται τη Λάρνακα .Πως σκέφτεστε να τους προσελκύσει το Μουσείο Πιερίδη;

Μέσα από τις εναλλαγές προγραμμάτων και περιοδικών εκθέσεων προσπαθούμε να προσφέρουμε στον επισκέπτη πάντα κάτι νέο, όχι μόνο στον ξένο αλλά και στον ντόπιο πληθυσμό. Υπάρχει πάντοτε η μόνιμη συλλογή αρχαιοτήτων και κάθε χρόνο εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα μας με νέες εκδηλώσεις.

Aπό που προέρχεται η δική σας αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό;

Η δική μου αγάπη προς την τέχνη και τον πολιτισμό βασίζεται σε τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι γονιδιακός πιστεύω μιας και ως μέλος της οικογένειας Πιερίδη έχω μεγαλώσει περιτριγυρισμένος από τις αρχαιότητες και ανθρώπους του πολιτισμού.

Ο δεύτερος είναι η λατρεία μου για τον τόπο μου, όπου αποτελούσε κοιτίδα του πολιτισμού στο παρελθόν και έχει όλα τα προσόντα για να αποτελέσει και σήμερα κέντρο πολιτισμού. Κάποιος που είναι τόσο τυχερός ώστε να έχει γεννηθεί και ζήσει σε ένα τόπο όπου η ιστορία του ξεπερνά τα 10000 χρόνια δεν μπορεί να παραβλέψει αυτό το γεγονός και έχει το δικαίωμα να είναι περήφανος.

Ο τρίτος λόγος είναι η πεποίθηση μου ότι το έργο που επιτελούν οι άνθρωποι του πολιτισμού έχει τρομερό αντίκτυπο στον ίδιο τον άνθρωπο. Θεωρούμε μεγάλη ευθύνη ως θεματοφύλακες του Πολιτισμού προς τις μελλοντικές γενεές να τους μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση της ιστορίας και του παρελθόντος με τρόπο που να κατανοήσουν το μεγαλείο της κληρονομίας που μας άφησαν οι πρόγονοι μας και έτσι μέσα από την αγάπη για τον τόπο τους να μπορέσουν να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ομαδική έκθεση ‘’Τime Revised” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα; Ποιος ο κύριος σκοπός της έκθεσης ;Τι θέλετε να μεταφέρεται μέσω αυτής της έκθεσης στο κοινό που θα έρθει να την δει;

Η Λάρνακα έχει την τύχη να έχει δυο σημαντικούς, ενεργούς και δραστήριους φορείς πολιτισμού. Το Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη. Πρόσφατα υπογράψαμε και μνημόνιο συνεργασίας των δυο φορέων, αν και αποτελεί τυπικότητα μιας και η συνεργασία μου με τον φίλο διευθυντή του Ιδρύματος Σταυρίδη, Δρ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκο είναι δεδομένη λόγο της κοινής μας αγάπης για την Λάρνακα και τον τόπο μας. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της συνεργασίας πραγματοποιούμε την έκθεση Time Revised, μια έκθεση από 6 νεαρούς Λαρνακείς τους οποίους δίνουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουν με την τέχνη τους μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Η ιδέα προέκυψε καθαρά μέσα από μια ανταλλαγή απόψεων όπου θέλαμε να δούμε πως οι νέοι καλλιτέχνες της τελευταίας γενιάς του 20ου αιώνα εκλαμβάνουν την έννοια του χρόνου μέσα από το δοσμένο χρονικό πλαίσιο ενός μουσείου και των συλλογών του. Τότε αποφασίσαμε τη δημιουργία αυτής της πρόκλησης / πρότασης προς 6 νεαρούς Λαρνακείς καλλιτέχνες. Το εγχείρημα είχε ορισμένες προκλήσεις που έπρεπε να διαχωριστούμε αρχίζοντας με την δική μου και την ένταξη αυτής της σύγχρονης ιδέας στον χώρο του μουσείου. Δεύτερη πρόκληση ήταν του Δρ. Χατζηκυριάκου που ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης και τρίτη οι 6 καλλιτέχνες που θα έπρεπε να δουλέψουν στον χώρο. Σε αυτή την πρόταση λαμβάνουν μέρος οι Γιώργος Αντώνιου, Γιώργος Γεωργιάδης, Έλλη Εμπεδοκλή, Αριάνα Ζάκου, Κασσιανή Κάππελου και Δημήτρης Χειμώνας. Ο στόχος της έκθεσης Time Revised είναι να πειραματιστούμε, χρησιμοποιώντας την συνάρτηση του παρελθόντος με το παρόν της κάθε εποχής. Οι έξι καλλιτέχνες καλούνται να αποδώσουν την έννοια του χρόνου μέσα στο χώρο του Μουσείου. Στόχος μας είναι επίσης να φέρουμε κοντά την νεολαία στο Μουσείο και τον πολιτισμό προσπαθώντας να καταρρίψουμε τα τείχη της απροσπέλαστης και απρόσιτης εικόνας ενός αψύχου μουσείου δίνοντας του ζωή με τις νέες δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 27 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Πιερίδη, στις 19:30 και σε αντίθεση με τα πολλά Όχι που ακούμε για κάθε τι σύγχρονο εμείς λέμε ένα μεγάλο Ναι στην σύγχρονη δημιουργία.

Ποιες είναι οι επόμενες προγραμματισμένες δράσεις σας;

Οι επόμενες προγραμματισμένες δράσεις μας είναι: 1. «Ο Βενετός έμπορος Giancarlo Mantovani και η Λάρνακα του 18ου αιώνα» Ομιλητής: κ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκος στις 23 Νοεμβρίου και ώρα 19:00. Η διάλεξη θα είναι υπό την αιγίδα και της Ιταλικής Πρεσβείας στα πλαίσια του Ιταλικού Μήνα Πολιτιστικής Κληρονομίας. Θα ακολουθήσει δεξίωση με Ιταλικά Προϊόντα. 2. Έκθεση φωτογραφίας: «Μαίρη Χριστοφίδη – Επιστροφή στην Κύπρο» στις 2 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00. Διάρκεια έκθεσης: 2 Δεκεμβρίου 2017 – 12 Ιανουαρίου 2018

Μαρία Πορφυρίου

Send this to a friend