Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Οι Μπιτλς (Beatles), οι μόδες της εποχής και η Κύπρος (pics)
ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Οι  Μπιτλς (Beatles), οι μόδες της εποχής και η Κύπρος (pics)

ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES: Οι Μπιτλς (Beatles), οι μόδες της εποχής και η Κύπρος (pics)

Οι  Μπιτλς (Beatles, “Σκαθάρια” στα ελληνικά)  αγγλικό ροκ συγκρότημα  από το Λίβερπουλ, αποτελούμενο από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Τζον Λένον, τον τραγουδιστή και μπασίστα Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, τον κιθαρίστα Τζωρτζ Χάρισον και τον ντράμερ Ρίνγκο Σταρ, ήταν  συγκρότημα που έκανε μπάμ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, που μέχρι σήμερα θεωρείται το πιο δημοφιλές και επαναστατικό συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής.

Πολλά εκατομμύρια δίσκους πούλησε και  τα πιο πολλά τους τραγούδια  κατέκτησαν την 1η θέση στα βρετανικά τσαρτ.  Πήραν αρκετά μουσικά βραβεία , όπως 10 βραβεία Γκράμυ και 1 βραβείο Όσκαρ για καλύτερη μουσική επένδυση.

Τα τραγούδια τους μέχρι σήμερα ξεχωρίζουν. Το σημαντικό είναι ότι η περίοδος που ξεκίνησαν ήταν πρόσφορη και ο κόσμος, κυρίως στο εξωτερικό, τους δέχτηκε με ενθουσιασμό και αγάπη. Τα μηνύματα στα τραγούδια τους ήταν αυτά που διψούσε ν’ ακούσει ο καθένας. Οι στίχοι  τους, κυρίως στο ξεκίνημα, ήταν απλοί και αφορούσαν την καθημερινότητα. Η υστερία που συνόδευε κάθε εμφάνισή τους ήταν εμβληματική.

Στην Κύπρο αγαπήθηκαν από τους νέους από τα πρώτα τους τραγούδια. Η μετάδοσή τους έφτανε εδώ κυρίως μέσω των Αγγλικών ραδιοφωνικών σταθμών ( B.B.C  και B.F.B.S). Οι τυχεροί που είχαν γραμμόψωνο έγιναν ξαφνικά δημοφιλείς στις παρέες, κυρίως στα πάρτυ.

Να πούμε για την ιστορία ότι οι μεγαλύτεροι ( γονείς, καθηγητές κ.ά.) δε δέχονταν με κανένα τρόπο τις «αγριοφωνάρες» και τα «ουρλιαχτά» όπως τα χαρακτήριζαν. Γινόμασταν και… ρεζίλι στη γειτονιά!

Την εμφάνισή τους συνόδευε και η μόδα των μακριών μαλλιών για τα αγόρια, πράγμα που στην Κύπρο ήταν πολύ επαναστατικό. Σε συνδυασμό με την επανάσταση στη μόδα που ακολούθησε προς το τέλος της δεκαετίας του ’60, έφερε τα πάνω κάτω και δημιούργησε και προβλήματα σ’ εμάς τους νέους της εποχής, που κόντεψε να μας διώξουν κι από τη δουλειά λόγω εμφάνισης.

Πέρασαν αυτά. Ο χρόνος χώνεψε τις μόδες, τις αντιδράσεις και τη διαχρονική «κακία» του συντηρητισμού. Σημασία έχει ότι ακόμη και σήμερα, τα τραγούδια των Μπίτλς είναι σημαδιακά, διαχρονικά, επηρεάζουν τη σύγχρονη μουσική παραγωγή κι αποτελούν σταθμό για όποιο θέλει να ξέρει την ιστορία των μοντέρνας μουσικής.

1 2 3 4 5 6

 

Λούης Περεντός

Send this to a friend