Γαρίδες Ταϊλάνδης σε γάλα καρύδας
Από τη Γαλάτεια Παμπορίδη
Υλικά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
700 γρ γαρίδες, ωμές, καθαρισμένες (αν θέλετε αφήνετε 4-5 ακαθάριστες)
400 ml Aroy-D coconut milk
400 γρ Royal Umbrella Thai Jasmin Rice
Φυλλαράκια κόλιαντρο
1 λάιμ
Για την πάστα κάρυ:
3 κλωναράκια λεμπονόχορτο
2 μέτρια κρεμμύδια
50 γρ τζίτζερ
4 σκελίδες σκόρδο
1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά
50 γρ κρεμμυδάκια φρέσκα
30 γρ φρέσκο κόλιαντρο
80 γρ Φυστικοβούτυρο
1-2 κουταλάκια Uni-Eagle Sriracha Hot Chili sauce
40 γρ Takahiro soy sauce
50 γρ Sweet Chilli Sauce
1 κουταλιά Cock Brand Tom Tum hot & Sour Paste
Εκτέλεση
Βάζετε σε ένα μπλέντερ όλα τα υλικά για την πάστα κάρυ. Αλέθετε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε τις ακαθάριστες γαρίδες να πάρουν χρώμα και να έιναι μόλις ψημένες. Τις βγάζετε σε ένα πιάτο.
Βάζετε στο τηγάνι την πάστα κάρυ. Ψήνετε ανακατεύοντας για 5 λεπτά περίπου, μέχρι η πάστα να γίνει αρωματική και να γίνει πιο παχύρευστη. Προσθέτετε το γάλα καρύδας και ανακατεύετε. Προσθέτετε τις γαρίδες και σιγοψήνετε για 8-10 λεπτά μέχρι οι γαρίδες να είναι τελείως ψημενες.
Ξεπλένετε το Jasmin rice μία φορά. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα με 3 φλυτζάνια (750 ml) νερό, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνετε τη φωτιά, καλύπτετε την κατσαρόλα και ψήνετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι σκεπασμένο να σταθεί για άλλα 30 λεπτά.
Σερβίρετε με το κάρυ με το ρύζι, γαρνίροντας με φυλλαράκια κόλιαντρο και φρέσκο λάιμ.