Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο Κέικ
Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο Κέικ

Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο Κέικ

Υλικά

1 ποτήρι βούτυρο φυτικό
1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη (dark brown soft sugar)
5 αυγά
2 ½ ποτήρια αλεύρι (κοσκινισμένο)
¼ – 1/3 ποτηριού κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
¼ από ένα κουταλάκι γαρίφαλα
¼ από ένα κουταλάκι κανέλα
Ξύσμα ενός λεμονιού ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού
¼-1/3 φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
4 κιτρόμηλα γλυκό πράσινο
4 κομμάτια γλυκό κιτρόμηλο τυλιχτό
5-6 κομμάτια γλυκό περγαμόντο
½ ποτήρι κερασάκια φρουί γλασέ
3 ποτήρια φοινίκια (500 γρ.)
2- 2 ½ ποτήρια σταφιδάκια
1 ¾ -2 ποτήρια καρύδια (1 κουτί)
1 ¾ ποτηριού αμύγδαλα (250 γρ.)
1 ποτήρι κονιάκ

Για το αμυγδαλωτό

3 ποτήρια αμύγδαλα ασπρισμένα, στραγγισμένα, λεπτοαλεσμένα
¾ ποτηριού ζάχαρη άχνη
8-9 κουταλιές ανθόνερο
Λίγη μαρμελάδα χρυσόμηλου

Για το γλάσο

4 ½ ποτήρια ζάχαρη άχνη (750 γρ.)
½ ποτήρι βούτυρο φυτικό
3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού
5-6 κουταλιές νερό

Περιγραφή

Στραγγίζεται καλά τα γλυκά και τα κόβετε σε κομματάκια. Πλένετε, καθαρίζετε και στραγγίζετε τα σταφιδάκια. Αφαιρείτε από τα φοινίκια τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβετε. Κόβετε τα κερασάκια σε κομματάκια. Ενώνετε σε δοχείο τα γλυκά, τα σταφιδάκια, τα φοινίκια και τα κερασάκια. Τους ρίχνετε 1 ποτήρι κονιάκ, τα ανακατεύετε και τα σκεπάζετε με πετσέτα. Τα αφήνετε έτσι για 1-3 μέρες. Κάθε μέρα τους ρίχνετε 3 κουταλιές κονιάκ και τα ανακατεύετε. Την ημέρα που θα κάνετε το κέικ έχετε τα καρύδια και τα αμύγδαλα, κομμένα σε κομματάκια με μαχαίρι.

Κτυπάτε καλά το βούτυρο, και προσθέτετε κατά σειρά τη ζάχαρη, ένα ένα τα αυγά, λίγο λίγο το αλεύρι, τη σόδα διαλυμένη στο ¼-1/3 ποτηριού κονιάκ , την κανέλα, τα γαρίφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και το χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού. Σταματάτε το μίξερ. Ρίχνετε στα γλυκά 2 κουταλιές αλεύρι και τα αλευρώνετε. Τα ρίχνετε στο κέικ καθώς και τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα ανακατεύετε καλά. Έχετε βάλει σε φόρμα ασημόχαρτο έχετε λαδώσει και αλευρώσει. Ρίχνετε μέσα το μίγμα και το απλώνετε. Το ψήνετε σε μέτριο και ήδη προθερμασμένο φούρνο 1 ώρα περίπου. Αφού ψηθεί και κρυώσει πολύ καλά το σκεπάζετε.

Όταν περάσουν 1-2 μέρες κάνετε το αμυγδαλωτό. Ρίχνετε πάνω στα αμύγδαλα τη ζάχαρη περνώντας τη από λεπτό τρυπητό, και τα ανακατεύετε να ενωθούν.

Πρόσθετε σ ‘αυτά το ανθόνερο λίγο λίγο, όσο σηκώσει για να γίνει πάστα σφικτή που μόλις πλάθεται. Αλείφετε το κέικ με τη μαρμελάδα και τοποθετείτε από πάνω το αμυγδαλωτό.

Το βάζετε λίγο λίγο και το πιέζετε με το χέρι σας να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια και τα πλευρά. Αφού περάσει 1 ½ μέρα περίπου κάνετε το γλάσο. Ρίχνετε σε δοχείο το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη (περασμένη από τρυπητό), το χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές νερό. Τα ανακατεύετε αργά με μακρύ σιδερένιο κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά.

Προσθέτετε κουταλιά κουταλιά ακόμα λίγο νερό όσο σηκώσει για να γίνει ένα γλάσο σφικτό. Το βάζετε με κουτάλι λίγο λίγο πάνω στο αμυγδαλωτό , και με τη βοήθεια μαχαιριού που η μύτη του είναι στρογγυλή το απλώνετε. Όταν τελειώσετε πάλι με την άκρη του μαχαιριού δίνετε στο γλάσο ανώμαλο ακανθωτό σχήμα. Μόλις τελειώσετε, αν θέλετε, το στολίζετε, και το αφήνετε να στεγνώσει.

Send this to a friend