Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Δεν υπάρχει χθες, δεν υπάρχει αύριο, υπάρχει μόνο το τώρα
Δεν υπάρχει χθες, δεν υπάρχει αύριο, υπάρχει μόνο το τώρα

Δεν υπάρχει χθες, δεν υπάρχει αύριο, υπάρχει μόνο το τώρα

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Μικελλίδης

Η παραπάνω φράση εκφράζει ένα βαθύ και σημαντικό μήνυμα από ψυχιατρικής πλευράς, που αξίζει να εξετάσουμε λίγο πιο λεπτομερώς.

Στην ψυχιατρική, η έννοια του “τώρα” είναι κρίσιμη. Οι ψυχικές διαταραχές συχνά προκαλούν στον ασθενή μια έντονη ανησυχία για το παρελθόν και το μέλλον, με αποτέλεσμα να αγνοεί το παρόν.

Ωστόσο, η θεραπευτική προσέγγιση επικεντρώνεται στην εδραίωση της πρακτικής της μεταφοράς της προσοχής στο “τώρα”.

Αυτή η προσέγγιση αναδεικνύει τη σημασία της παρουσίας και της επίκεντρωσης στο τώρα για την ψυχική ευημερία. Ουσιαστικά, η ιδέα είναι ότι αν αφιερώσουμε την προσοχή μας στο τώρα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις του παρελθόντος και να
ετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον.

Για παράδειγμα, άτομα με κατάθλιψη μπορεί να παλεύουν με αρνητικές σκέψεις για το παρελθόν ή ανησυχίες για το μέλλον. Η εστίαση στο τώρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης αυτών των σκέψεων και να βελτιώσει την αντίληψή τους για το περιβάλλον τους.
Επομένως, η φράση “Δεν υπάρχει χθες, δεν υπάρχει αύριο, υπάρχει μόνο το τώρα” είναι μια υπενθύμιση για να επικεντρωθούμε στην παρούσα στιγμή και να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για αυτοσυνειδησία, ανάπτυξη και θεραπεία.

Επιπλέον, η φράση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του να απελευθερωθούμε από τις δεσμεύσεις του παρελθόντος και τις ανησυχίες για το μέλλον. Συχνά, αυτές οι σκέψεις μας αποσπούν από το τώρα και από την πραγματική εμπειρία της ζωής μας εδώ και τώρα.

Η ικανότητα να ζούμε στο παρόν είναι σημαντική για την ψυχική μας ευημερία και ευτυχία. Όταν είμαστε παρόντες, μπορούμε να απολαμβάνουμε τις σχέσεις μας, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες μας και να αξιοποιούμε πλήρως τις ευκαιρίες που
προσφέρει η κάθε στιγμή.

Επιπλέον, η πρακτική της παρουσίας μας ενισχύει τη συναισθηματική μας ευεξία και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αντί να επικεντρωνόμαστε στο παρελθόν ή στο μέλλον, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις σκέψεις μας και τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις και να τις αντιμετωπίσουμε με συνειδητότητα και αποδοχή.
Βεβαίως, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρακτική της παρουσίας στο τώρα δεν σημαίνει απαραίτητα την απόρριψη του παρελθόντος ή την αγνόηση του μέλλοντος.

Αντίθετα, πρόκειται για μια ισορροπημένη και με επίγνωση της παρούσας στιγμής ενώ διατηρούμε επίγνωση και σεβασμό για το παρελθόν και το μέλλον.

Μερικές ακόμη σκέψεις περιλαμβάνουν:
Αναγνώριση της αλλαγής: Η παρούσα στιγμή είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την αλλαγή που συμβαίνει συνεχώς γύρω μας και μέσα μας. Ανάπτυξη αυτοσυνειδησίας: Συγκεντρωμένοι στο τώρα, μπορούμε να εξερευνήσουμε τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας και τις ανάγκες μας με μεγαλύτερη σαφήνεια. Δημιουργία συνειδητής δράσης: Όταν είμαστε παρόντες, μπορούμε να λαμβάνουμε
αποφάσεις και να δρούμε με σοφία και επίγνωση. Ανάπτυξη ευαισθησίας στις σχέσεις: Η παρουσία μας ενισχύει την επικοινωνία και την
ενσυναίσθηση στις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους. Συνολικά, η ιδέα ότι “δεν υπάρχει χθες, δεν υπάρχει αύριο, υπάρχει μόνο το τώρα” μας υπενθυμίζει να ζούμε με πληρότητα και συνειδητότητα κάθε στιγμή της ζωής μας.

 

Δρ. Γιώργος Μικελλίδης MD, PhD,FRCPsych,

CCT (UK) Ψυχίατρος

 

Send this to a friend