Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Αυτοαποδοχή, Αυτοσυμπόνια, Ενσυνειδητότητα…..!!!!!!
Αυτοαποδοχή, Αυτοσυμπόνια, Ενσυνειδητότητα…..!!!!!!

Αυτοαποδοχή, Αυτοσυμπόνια, Ενσυνειδητότητα…..!!!!!!

Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ

Σε μια προσπάθεια να σε αποδεχτούν και να σε αγαπήσουν οι σημαντικοί άλλοι…. καταλήγεις να είσαι ο χειρότερος επικριτής του δικού εαυτού σου για όσα λάθη, παραλείψεις ή και για όσα δεν κατάφερες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η επικριτική φωνή σε έναν άνθρωπο σχετίζεται με τη φωνή των βασικών φροντιστών του στην παιδική ηλικία.

Σε μια ζωή που κοιμάσαι και ξυπνάς μόνο με τον εαυτό σου χρειάζεται να τον έχεις όσο μπορείς καλά. Τι μπορείς να κάνεις;

1. Αυτοσυγχώρεση: Ξέρεις; Είσαι άνθρωπος θα κάνεις λάθη και παραλείψεις. Συγχώρεσε τον εαυτό σου και δεν πως να μην επαναλάβεις ό,τι δεν σε βοηθησε.
2. Αυτοσυμπόνια: Γνωρίζεις τον τρόπο πως να φέρεσαι στους σημαντικούς για εσένα όταν σε έχουν ανάγκη και να στέκεσαι στο πλευρό τους. Πράξε το ίδιο με εσένα. Ξεκίνησε από το να σε ακούς λίγο περισσότερο.
3. Ενσυνειδητότητα: Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να είναι στο παρόν κάθε στιγμή. Από το παρόν όλα είναι ευκολότερα.
4. Αναγνώρισε τις ικανοτήτες και τους περιορισμούς σου.
5. Υποστηρικτικό πλαίσιο: Φρόντισε να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε αποδέχονται, σε ακούν και περνάς ευχάριστα μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργείς πάντα μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου.
6. Εσωτερικός συνήγορος: Υπάρχει μια φωνή μέσα σου που σε υπερασπιζεται κάθε φορά. Φρόντισε να της δίνεις λίγο χώρο και την ακούς λίγο περισσότερο. Ένα καλό υποστηρικτικό πλαίσιο θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τον εσωτερικο σου συνήγορο.
7. Πένθος: Δώσε άδεια στον εαυτό σου να πενθησει για όσα τον πληγωσαν, για όσα δεν του δόθηκαν και όμως τα περίμενε.

♥ Να σε προσέχεις!

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Οικογενειακή Σύμβουλος
Θεραπεύτρια Ζευγαριών
Σύμβουλος Γονέων

Send this to a friend