Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ “Η Ψυχική μας Υγεία και τα Χριστούγεννα: Στρατηγικές για Μια Φωτεινή Εορταστική Σεζόν”
“Η Ψυχική μας Υγεία και τα Χριστούγεννα: Στρατηγικές για Μια Φωτεινή Εορταστική Σεζόν”

“Η Ψυχική μας Υγεία και τα Χριστούγεννα: Στρατηγικές για Μια Φωτεινή Εορταστική Σεζόν”

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Μικελλίδης

Τα Χριστούγεννα, αυτή η περίοδος γεμάτη φως, χαρά, και ευγνωμοσύνη, μπορεί να αποτελέσει μια υπέροχη ευκαιρία για να ενδυναμώσουμε την ψυχική μας υγεία. Ενώ η εορταστική περίοδος φέρνει συχνά μια αίσθηση κοινωνικής σύνδεσης και αγάπης, είναι επίσης γεμάτη προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία μας.

Η πίεση για τέλεια εορταστικά δώρα, οι κοινωνικές υποχρεώσεις και οι πολλές εκδηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν στρες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη εορταστική σεζόν.

Πρώτον, είναι σημαντικό να θέσουμε ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι πίεσεις για τέλειες γιορτές μπορεί να οδηγήσουν σε απότομες αλλαγές στη διάθεση μας. Αντί να επικεντρωθούμε στην τελειότητα, ας εστιάσουμε στην ευχαρίστηση της στιγμής και τη συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα.

Δεύτερον, η διατήρηση της ρουτίνας μας είναι θεμελιώδους σημασίας. Με τις πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις, μπορεί να είναι εύκολο να παραμελήσουμε τον εαυτό μας. Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας, περιλαμβάνοντας αρκετό ύπνο και άσκηση, βοηθά στη διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας.

Τρίτον, είναι σημαντικό να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Οι εορτές μπορεί να είναι δύσκολες για όσους αντιμετωπίζουν απώλειες ή αντιμετωπίζουν προσωπικά ζητήματα. Είναι σημαντικό να ανοίξουμε την καρδιά μας σε αγαπημένα πρόσωπα ή ακόμα και να ζητήσουμε επαγγελματική υποστήριξη όταν χρειαζόμαστε.

Επιπλέον, η ενεργός ανάληψη της συμμετοχής σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες μπορεί να μας φέρει αίσθημα ευτυχίας και ευημερίας. Η βοήθεια σε άλλους και η αφιέρωση χρόνου για την κοινότητα μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της ευλογίας και της ευτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, η σημασία της ευαισθητοποίησης για την ψυχική μας υγεία είναι ουσιώδης. Σε μια εποχή που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει πολλές πιέσεις, η φροντίδα για τον εαυτό μας γίνεται περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

Έτσι, ας υποδεχτούμε αυτήν την εορταστική περίοδο με ανοιχτό μυαλό, αγάπη για τους γύρω μας, και τονίζοντας τη σημασία της ψυχικής μας ευημερίας. Με αυτήν την προσέγγιση, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εορταστική σεζόν πλούσια σε συναισθηματική σύνδεση και ευτυχία.

Πέρα από τις στρατηγικές που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούμε να προστατεύσουμε τη ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Ένας ακόμα τρόπος είναι η πρακτική της αποδοχής. Οι εορτές μπορούν να φέρουν μια σειρά συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μελαγχολίας ή της ανησυχίας. Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε αυτά τα συναισθήματα, αντί να τα αγνοούμε ή να τα καταπνίγουμε. Η αποδοχή μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να αισθανόμαστε ελεύθεροι να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας με άλλους.

Επίσης, η δημιουργικότητα μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο έκφρασης και απελευθέρωσης. Είτε πρόκειται για τη δημιουργία χειροτεχνιών, τον πολιτισμό και την εορταστική διακόσμηση, είτε ακόμα και το γράψιμο ημερολογίου, η έκφραση μέσω της τέχνης επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία για τη ψυχή μας.

 Επιπλέον, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής παίζει καίριο ρόλο. Είναι εύκολο να χάσουμε την ισορροπία μας μεταξύ των γιορτινών γευμάτων και των γλυκών. Ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν στη διατήρηση της ενέργειας και της καλής ψυχικής υγείας.

Τέλος, η εκτίμηση του πνεύματος της εορταστικής περιόδου μπορεί να ενισχύσει τη θετική μας διάθεση. Οι στιγμές της ευγνωμοσύνης, η αναγνώριση των μικρών χαρών, και η επαφή με άλλους μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ευημερίας.

Συνολικά, η ψυχική μας υγεία είναι πολύτιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Με την προσεκτική μας προσοχή στον εαυτό μας και τους γύρω μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εορταστική περίοδο γεμάτη χαρά, αγάπη και εσωτερική ευημερία.

 

Δρ. Γιώργος Μικελλίδης MD, PhD,FRCPsych,

CCT (UK) Ψυχίατρος

Send this to a friend