Home ΠΡΟΣΩΠΑ Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Brazilian Jiu Jitsu Ελευθερία Χριστοδούλου παραχώρησε στο LarnakaOnline μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης (φώτο)
Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Brazilian Jiu Jitsu Ελευθερία Χριστοδούλου παραχώρησε στο LarnakaOnline μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης   (φώτο)

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Brazilian Jiu Jitsu Ελευθερία Χριστοδούλου παραχώρησε στο LarnakaOnline μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης (φώτο)

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

Σε μια ιστορική και μεγάλη διάκριση έφθασε η Ελευθερία Χριστοδούλου από τη Λάρνακα, η οποία κατάκτησε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Jiu Jitsu, που πραγματοποιήθηκε στο Ουλάνπατορ της Μογγολίας τον περασμένο Ιούλιο, στο οποίο συμμετείχαν πέραν των 40 χωρών.

Έννοιες και αξίες όπως, Σεβασμός, Ιεραρχία, Πειθαρχεία, προσπάθεια, βγήκαν και πάλι στο προσκήνιο, καθώς και μια σειρά από επιτυχίες και τίτλοι που κουβαλά πίσω της η μεγάλη αθλήτρια και προπονήτρια Ελευθερία Χριστοδούλου.

Ας γνωρίσουμε ποια είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια και προπονήτρια του Ζίου Ζίτσου

«Σπούδασα αρχιτεκτονική και αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2018. Δούλευα για δύο χρόνια με τον πατέρα μου και μετά αποφάσισα ότι η ζωή μου έπρεπε να αφιερωθεί πλήρως στην εξάσκηση και την προπόνηση του Brazilian Jiu Jitsu. Ξεκίνησα προπονήσεις στο Trojans Gym & Fight club το 2016 στην Αραδίππου στη Λάρνακα. Τρία χρόνια αργότερα, λόγω των διακρίσεων μου στα πρωταθλήματα της ομοσπονδίας IBJJF, χορηγήθηκα από την ουκρανική ομάδα Borets, την καλύτερη ακαδημία στην Ουκρανία για να προπονούμαι μαζί τους, όπως επίσης να προπονώ παιδιά και εφήβους. Πήρα τη μαύρη ζώνη από τον Βραζιλιάνο προπονητή Max Carvalho το 2022 και αγωνίζομαι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έγινα μέλος της κοινότητας «BJJ Heroes» που περιλαμβάνει τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο, όταν κέρδισα τους προκριματικούς αγώνες ADCC Trials και προκρίθηκα στους Παγκόσμιους αγώνες ADCC Grappling στο Las Vegas στην Αμερική το 2022, όπου βρέθηκα μέσα στις 8 καλύτερες γυναίκες του κόσμου.

Το πιο πρόσφατο μου επίτευγμα είναι το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της JJIF Ζίου Ζίτσου NeWaza στην Μογγολία, στην κατηγορία των 70 κιλών, τον Ιούλιο του 2023.

Έχω κάνει τον πρωταθλητισμό και την προπονητική τον τρόπο ζωής μου. Προπονώ παιδιά από 3 ετών και ενήλικες όλων των ηλικιών».

Ελευθερία μου να σε πάρω λίγο πιο πίσω και να μου πεις την όλη πορεία σου στον αθλητισμό των πολεμικών τεχνών.

«Η πρώτη μου επαφή με τις πολεμικές τέχνες ήταν όταν ήμουν 9 χρονών και άρχισα καράτε Shotokan. Πήγαινα για 4 χρόνια και ήμουν ενεργή αθλήτρια σε εθνικό επίπεδο. Δεν είχα άλλη επαφή με άλλη πολεμική τέχνη μέχρι που άρχισα το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου. Όταν μπήκα στην εφηβεία ασχολήθηκα πιο σοβαρά με τον αθλητισμό, ήμουν αθλήτρια του βόλεϊ και της άρσης βαρών».

Βραζιλιάνικό Ζίου Ζίτσου δεν είναι και τόσο γνωστό στην Κύπρο. Εξήγησε μας τι είναι ακριβώς

«Βασικό στοιχείο του είναι οι τεχνικές εδάφους (κλειδώματα, ακινητοποιήσεις, εξαρθρώσεις, πνιγμοί). Αν και είναι εμφανής η καταγωγή του από το Τζούντο, οι τεχνικές ρίψεων σε αυτό έχουν μειωθεί και το πραγματικό ενδιαφέρον αρχίζει όταν και οι δύο αθλητές βρεθούν στο έδαφος, καθώς εκεί η ποικιλία των τεχνικών είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η φυσική δύναμη ενός ατόμου στο έδαφος μπορεί να αντισταθμιστεί από κάποιο άτομο πιο αδύναμο και μικρό και να χρησιμοποιήσει το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου σαν αυτοάμυνα. Έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καταλληλότερες πολεμικές τέχνες για την ασφαλή ακινητοποίηση του αντιπάλου».

Μια επιτυχία φαντάζομαι δεν είναι ποτέ αρκετή για έναν αθλητή;

«Μια επιτυχία συνήθως σημαίνει ότι οι κόποι σου ανταμείβονται, σημαίνει την επίτευξη ενός στόχου και το αίσθημα της ικανοποίησης και ότι έκανες υπερήφανη τη χώρα σου, την ομάδα σου, την οικογένεια σου. Για μένα όμως η επιτυχία δεν έρχεται μέσα από το αποτέλεσμα. Ούτε από την πρωτιά, ούτε ένα χρυσό μετάλλιο. Είναι η συνεχής προσπάθεια, η συνέπεια και να ακολουθείς ένα τρόπο ζωής που να υπηρετεί την ευγενή άμυλα. Αυτή είναι η πραγματική επιτυχία στη ζωή».

Ως μεγάλη αθλήτρια και προπονήτρια τι συμβουλεύεις τα νέα παιδιά;

«Τα νέα παιδιά απορροφούν τις συμπεριφορές και τις πράξεις των μεγαλύτερων τους, των γονιών τους, και έχουν μεγάλη ανάγκη από πρότυπα στη ζωή τους. Από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση, ακόμα και αργότερα. Η αλήθεια να λέγεται όταν είσαι μικρός το μόνο που θες είναι να μοιάσεις σε κάποιον. Γι’ αυτό μας αρέσουν οι σούπερ ήρωες, ή άτομα που είναι ικανά να κάνουν κάτι που εμείς ακόμα δεν μπορούμε να καταφέρουμε ή φαντάζουν απίστευτα. Η συμβουλή μου λοιπόν είναι να προσπαθείς να γίνεις αυτό που θαυμάζεις και να το κάνεις με αξιοπρέπεια. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε κάτι «άπιαστο» εάν ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα και δουλεύουμε καθημερινά για αυτό. Κι έπειτα μπορούν να γίνουν οι ίδιοι πρότυπα για τους επόμενους!»

Τώρα ερχόμαστε εδώ στην μεγάλη παγκόσμια νίκη σου. Κάτι που δεν έμαθε κανείς μπορώ να πω. Μια μεγάλη νίκη που κανονικά έπρεπε να πανηγυρίσει όλη Κύπρος να σε υποδεχθεί όλο το νησί με τιμές. Έφυγες μόνη ήρθες μόνη με ένα μεγάλο τίτλο. Το κράτος που βρίσκεται. Πως στηρίζει αυτούς τους μεγάλους αθλητές Υπάρχει στήριξη από την Ομοσπονδία σας από τον ΚΟΑ.

«Απευθύνθηκα στην Κυπριακή Ομοσπονδία του Ζίου Ζίτσου, η οποία έστειλε email στον ΚΟA και περιμένουμε απάντηση η οποία πιστεύω θα είναι θετική.

Το κύριο μέλημα όμως δεν είναι η επιβράβευση με χρήματα, αλλά η έλλειψη υποδομών, έτσι ώστε να βγαίνουν συνεχώς υγιείς και ταλαντούχοι αθλητές που μπορούν να συνεχίσουν επαγγελματικά τον αθλητισμό και μετά το σχολείο και το στρατό, όπως επίσης και η αποκατάσταση τους όταν τελειώσουν την αθλητική τους καριέρα. Προσωπικά εγώ που τα κάνω όλα μόνη μου, με τη βοήθεια των συμπαιχτών μου και μαθητών μου για προπόνηση είχα πολλά προβλήματα και τραυματισμούς, οι οποίοι με τραβούν πολύ συχνά πίσω, χάνοντας χρόνο και κίνητρο για να συνεχίσω. Ταξιδεύω σε αγώνες μόνη μου, χωρίς ομάδα και προπονητή, με δικά μου έξοδα, κάνοντας μεγάλα λάθη που κοστίζουν στην υγεία μου και την ψυχολογία μου».

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Ο Εθνικός Ύμνος της Κύπρου να παίζει στη Μογγολία και να κυματίζει η Κυπριακή σημαία, πως ένιωσες;

«Όταν προγραμματίσεις και βάλεις στόχο για έναν αγώνα σαν αθλητής οραματίζεσαι τον εαυτό σου να κερδίζει αγώνες, να του σηκώνει το χέρι ο διαιτητής, και να στέκεσαι στο πιο ψηλό βάθρο. Είχα στο μυαλό μου ότι θέλω να ακούσω τον εθνικό ύμνο. Και ότι αυτή η στιγμή θα έρθει σίγουρα. Όταν ήρθε εκείνη η στιγμή είπα από μέσα μου «τα κατάφερες!» Ήμουν συγκινημένη γιατί ήξερα πως κατάφερα να παλέψω καλύτερα από τις αντιπάλους μου και δε με κέρδισε το άγχος και οι αμφιβολίες που νιώθεις πριν τον αγώνα. Ήξερα ότι ξεπέρασα τον εαυτό μου».

Και κλείνοντας το μήνυμα σου, οι στόχοι σου τα όνειρα σου;

«Το όνειρα μου είναι να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα ζίου ζίτσου την οποία να μπορώ να προπονώ και να βοηθώ, που να προωθεί την ευημερία και την αγωνιστικότητα των κύπριων αθλητών, για να μπορούν να φτάσουν σε ψηλό επίπεδο και να παλεύουν στους μεγαλύτερους αγώνες παγκοσμίως.

Οι στόχοι μου πλέον είναι πολύ μεγαλύτεροι από εμένα! Επίσης μεγάλο μου όνειρο είναι τα μικρά παιδιά να μεγαλώσουν μέσα από τον αθλητισμό και τον υγιή ανταγωνισμό, ώστε να προσπαθούν να γίνονται καλύτεροι και να έχουν στο μυαλό τους τα σωστά πρότυπα!»

Ελευθερία μου εδώ να σε ευχαριστήσω και να σου ευχηθώ καλή συνέχεια στο δύσκολο αυτό έργο που επιτελείς και κάθε επιτυχία και πάντα με μεγάλους τίτλους για σένα και το νησί μας !!!!!!!

Send this to a friend