Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ “Ο έρωτας δεν στέκεται έτσι απλά, σαν την πέτρα”
“Ο έρωτας δεν στέκεται έτσι απλά, σαν την πέτρα”

“Ο έρωτας δεν στέκεται έτσι απλά, σαν την πέτρα”

Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ

“Ο έρωτας δεν στέκεται έτσι απλά, σαν την πέτρα, Πρέπει να τον φτιάχνουμε, σαν το ψωμί, Να τον ξαναφτιαχνουμε όλη την ώρα, Να τον κάνουμε καινούργιο.” (U. K. Le Guin).

 

 

Ενώ οι σχέσεις ξεκινούν με τον έρωτα, την τρέλα και τον αυθορμητισμό καταλήγουν να αμφισβητούν οι σύντροφοι:

Είμαι σημαντικός για εσένα; Τι σημαίνω για εσένα; Θα είσαι εδώ στα δύσκολα μου; Οι σύντροφοι χαονονται συχνά στη ρουτίνα της

καθημερινότητας. Πολλές φορές προσηλωνονται στην προσπάθεια τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να πετύχουν στη δουλειά τους, να αφιερώσουν χρόνο στα χόμπι η σε φίλους τους.

Άλλες φορές απομακρυνονται από την έκφραση των πραγματικών τους συναισθημάτων γύρω από μια κατάσταση. Ως άνθρωποι τεινουμε να σκεφτόμαστε με συμπεριφορές. Δηλαδή στο θα κάνω αυτό, ή τι λείπει από εδώ ή κάνω τα πάντα αλλά. Όμως ο τρόπος που ο καθένας μεταφράζει όσα κάνει είναι διαφορετικός. Οι άνθρωποι ίσως το θεωρούμε και ευαλωτότητα να μιλήσουμε ακόμη και στον σύντροφο μας και να του εκφράσουμε όσα νιώθουμε.

Οι σχέσεις στεγνώνουν όταν οι σύντροφοι κλείνουν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους ή όταν αυτά τα κανάλια κρύβουν εντολές, κριτική ή σύγκριση. Δηλαδή ερωτήσεις του στυλ γιατί δεν κάνεις αυτό, εισαι πολύ απόμακρη, πριν έκανες αυτό και τώρα δεν, ο σύζυγος της τάδε κάνει αυτό ενώ εσύ δεν.

Να θυμάστε πως η σχέση αφορά και τους δυο συντρόφους, γιατί έτσι και αλλιώς η σχέση ειναι η μεταξύ τους σύνδεση.

♥ Να σας προσέχετε!

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Οικογενειακή Σύμβουλος
Θεραπεύτρια Ζευγαριών
Κοινωνιολόγος

Send this to a friend