Home ΠΡΟΣΩΠΑ Κατερίνα Μιχαήλ: Η Κύπρια αθλήτρια των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων (Special Olympics ) που τιμά την Αραδίππου
Κατερίνα Μιχαήλ: Η Κύπρια αθλήτρια των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων (Special Olympics ) που τιμά την Αραδίππου

Κατερίνα Μιχαήλ: Η Κύπρια αθλήτρια των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων (Special Olympics ) που τιμά την Αραδίππου

Γράφει η Ρέα Κουμπαρή, λειτουργός δημοτικής βιβλιοθήκης

Καλεσμένη σήμερα στη βιβλιοθήκη έχουμε την Κατερίνα Μιχαήλ. Ένα υπέροχο πλάσμα, που σε κερδίζει με το χαμόγελο, την ευγένεια και την αυτοπεποίθηση της.

Μας μιλάει για την αφοσίωση που χρειάζεται ο πρωταθλητισμός, τον δικό της τρόπο να ξεπερνάει τα εμπόδια, τα όνειρά της για το μέλλον αλλά και την αξία της καθημερινής προσπάθειας.

Κατερίνα μου σε καλωσορίζω στη βιβλιοθήκη μας. Μίλησε μας για σένα, πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αραδίππου. Είμαι το έκτο στη σειρά και το μικρότερο παιδί της οικογένειας Κώστα και Χρυστάλλα Τοχνίτη. Έχω ακόμη πέντε αδέλφια.

Αυτή τη στιγμή δουλεύω τέσσερις ημέρες της εβδομάδας στο ΣΚΕ Τσακκιλερού “Ουράνιο Τόξο” βοηθός νηπιαγωγός.

Πάντα είχα αδυναμία στα μικρά παιδιά. Μου αρέσει να τα φροντίζω και ξετρελαίνομαι κάθε φορά που μου φωνάζουν “κυρία Κατερίνα!”

Κάθε Τρίτη πηγαίνω στο Κέντρο για άτομα με ειδικές ικανότητες-ΑΜΕΑ Άγιος Λάζαρος.

Εκεί συναντώ τους φίλους μου και περνούμε ευχάριστα τις ώρες μας. Μας μαθαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα όπως, κηπουρική, θέατρο, γυμναστική, μουσική, χορό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανακύκλωση, ειδική εκπαίδευση. Το αγαπημένο μου είναι οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζουμε κάθε χρόνο.

Μου αρέσει και η λογοτεχνία, έτσι τον ελεύθερο μου χρόνο τον περνάω άλλοτε διαβάζοντας και άλλοτε συζητώντας με συγγενείς, φίλους και γνωστούς.

Ποιο ήταν το αρχικό σου κίνητρο να ασχοληθείς από μικρή ηλικία με τον πρωταθλητισμό;

Λόγω του ότι γεννήθηκα με το “Σύνδρομο Down” μέρος της θεραπείας μου από τα πρώτα ηλικιακά μου χρόνια, ήταν το κολύμπι και η γυμναστική. Μεγαλώνοντας και μετά από προτροπή του Ειδικού γυμναστή, κ. Σπύρου Ττοφή, ξεκίνησα πιο εντατικά τις προπονήσεις με στόχο να συμμετέχω στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους.

Στους Ευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στο Βέλγιο έλαβα μέρος στην κολύμβηση και διακρίθηκα.

Πόσο δύσκολο ήταν για σένα στην αρχή;

Ο αθλητισμός είναι κομμάτι της ζωής μου πια, μου έγινε μια ωραία συνήθεια.

Η τεχνική της “πεταλούδα” στο κολύμπι ήταν μία άπο τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσω, αλλά με την συνεχή προσπάθεια και καθοδήγηση από τους προπονητές μου τα κατάφερα!

Έπρεπε να ταξιδεύουμε συχνά με την αποστολή στο εξωτερικό και χρειάστηκα λίγο χρόνο να προσαρμοστώ σ’ αυτή την αλλαγή, το να μην έχω κοντά μου την οικογένεια μου. Οι συνοδοί ήταν πάντα δίπλα μας και μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε τις όποιες ανασφάλειες μας.

Τώρα μου αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια. Να γνωρίζω καινούργια πράγματα, γεύσεις, μέρη, ανθρώπους.

Η οικογένεια σου πόσο σε στήριξε;

Η οικογένεια μου πάντα με στήριζε και με στηρίζει, σεβόταν τα θέλω μου και τις όποιες αποφάσεις μου.

Όλα αυτά τα χρόνια με έπαιρναν στις προπονήσεις, με συνόδευαν στα κοντινά ταξίδια και ποτέ δεν έδειξαν να κουράζονται.

Είναι περήφανοι για μένα.

Απ όσο ξέρω πήρες αρκετά μετάλλια και άπειρες Παγκόσμιες διακρίσεις και ρεκόρ. Μίλησε μας γι’ αυτές.

Το 2006 στην Ρώμη στο άθλημα της Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής και το 2007 στην Σαγκάη της Κίνας, πήρα πρώτα και δεύτερα βραβεία. Το 2011 στους Παγκόσμιους Αγώνες στην Αθήνα, πήρα χρυσά στη δοκό, στο άλμα στην ενόργανη και 6η θέση στις ασκήσεις εδάφους.

 

Ποία θεωρείς μία από τις πιο ωραίες στιγμές της καριέρα σου;

Ένα πολύ μακρινό ταξίδι που είχαμε κάνει το 2015 στο Λος Άντζελες της Αμερικής. Εκεί έλαβα μέρος στο άθλημα της κολύμβησης, όπου πήρα 2η και 3η θέση στο ύπτιο και ελεύθερο.

Μου άρεσε πολύ γιατί την προσφώνηση στη τελετή  Έναρξης έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά τη λήξη των αγώνων μας ξενάγησαν στα Universal Studios στο Hollywood. Δεν το πιστεύαμε ότι βλέπαμε μπροστά μας ηθοποιούς που μόνο σε ταινίες θα μπορούσαμε να δούμε.

Μια άλλη φορά στη Σαγκάη γνώρισα τον Τσάκι Τσαν και χόρεψα μαζί του! Το πιστεύετε;

Θα συνεχίσεις να ασχολείσαι με τον Πρωταθλητισμό ή θεωρείς ότι έκλεισε αυτό το κομμάτι;

Τώρα που έχω μεγαλώσει τη σκυτάλη παίρνουν οι πιο νεαροί αθλητές. Έτσι δίνεται η ευκαιρία και σε άλλα παιδιά να συμμετέχουν σε αγώνες στο εξωτερικό και να βιώσουν όλες τις υπέροχες εμπειρίες που έζησα εγώ.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ό,τι τα παράτησα. Συνεχίζω να λαμβάνω μέρος στους Παγκύπριους Ειδικούς Αγώνες και αν κερδίσω την πρώτη θέση τότε ίσως έχω ακόμη μια ευκαιρία να λάβω μέρος σε αγώνες στο εξωτερικό.

Είμαι πολύ περήφανη που κατάφερα να τιμήσω την Κύπρο μας στο εξωτερικό. Θα συνεχίσω την προσπάθεια!

Πώς έχεις σκεφτεί το μέλλον σου μετά από την αποχώρησή σου από τις πισίνες;

Εννοείται ό,τι δεν θα σταματήσω να γυμνάζομαι ούτε να κολυμπάω.

Και θα συνεχίζω τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα με τους γονείς μου και θα τους κόβεται η χολή κάθε φορά που βουτάω και χάνομαι στο νερό (γέλια).

Κατερίνα μου σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Από εμένα την ευχή, να παραμείνεις τόσο γλυκιά, δοτική και δυναμική..!

Πηγή: Η Αραδίππου

Send this to a friend