Home ΠΡΟΣΩΠΑ Πανίκος Παναγή Χατζηδάκης: Ένας μεγάλος καλλιτέχνης που μεγάλωσε, ζει και διαπρέπει στη Λάρνακα (φώτο)
Πανίκος Παναγή Χατζηδάκης: Ένας μεγάλος καλλιτέχνης που μεγάλωσε, ζει και διαπρέπει στη Λάρνακα (φώτο)

Πανίκος Παναγή Χατζηδάκης: Ένας μεγάλος καλλιτέχνης που μεγάλωσε, ζει και διαπρέπει στη Λάρνακα (φώτο)

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

Ο ζωγράφος Πανίκος Παναγή Χατζηδάκης που κάνει περήφανη τη Λάρνακα με τα έργα του γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, έχει ρίζες στην Κρήτη αλλά μεγάλωσε και ζει στη Λάρνακα. Ζωγραφίζει από μικρό παιδί ενώ σε ηλικία 18 χρονών πήρε υποτροφία για το Παρίσι ως μαθητής του Αmerican Academy της Λάρνακας.

Φοίτησε στη σχολή ζωγραφικής του διεθνούς φήμης δάσκαλου και ζωγράφου Πέτρου Πτωχόπουλλου.

Συμμετείχε σε 60 διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής. Έργα του κοσμούν 30 μουσεία και εθνικές πινακοθήκες χωρών.

Συμμετείχε σε 10 διεθνείς Μπιενάλε. Επίσης έλαβε το Merit Award στη Μπιενάλε του Μιλάνου καθώς και στην Μπιενάλε της Πεσκάρας. Εκεί έλαβε το 1ο βραβείο. Τιμήθηκε επίσης στην Ιταλία με το Golden Lion of San Marco of Venice Premio Award.

Έργα του κοσμούν και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με το Φρεγάτα Ύδρα και το Υποβρύχιο Παπανικολής.

Σημαντικές στιγμές της κυπριακής ιστορίας, όπως η άφιξη της Αγίας Ελένης στο ακρωτήρι Κάβο Γάτα τον 4ο αιώνα μ. Χ, ο λιθοβολισμός του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα στην Σαλαμίνα το 61 μ.χ. και το πέρασμα από το χωριό Λεύκαρα του μεγάλου ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι το 1481, είναι αποτυπωμένες σε διακόσια πενήντα έργα ζωγραφικής του Πανίκκου Παναγή Χατζηδάκη, που εκτίθενται στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα».

Σε συνέντευξή στο LarnakaOnline , ο ιστορικός μελετητής και εικαστικός, Πανίκκος Παναγή Χατζηδάκης δήλωσε ότι στα 250 έργα της ατομικής έκθεσης «χώρεσε» ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου και ως εκ τούτου η έκθεση έχει υψηλή επισκεψιμότητα από ξένους παραθεριστές και μη ενώ οργανώνονται και αποστολές από πανεπιστήμια του εξωτερικού που φθάνουν στο νησί με σκοπό να δουν και να μελετήσουν τα έργα της έκθεσης.

Πρόσθεσε ότι τα έργα δεν είναι προς πώληση και έχουν μουσειακό χαρακτήρα, συναντάς σε όλα με λεπτομέρεια καταγραμμένα σημαντικά ιστορικά γεγονότα και ακριβώς επειδή δίδεται σημασία στην λεπτομερή αποτύπωση της ιστορίας ένας πίνακας μέχρι να ολοκληρωθεί μπορεί να πάρει και πάνω από ένα χρόνο.

«Όμως το μεγάλο κενό που υπήρχε στην καταγραφή κάποιων σημαντικών γεγονότων και η αγάπη μου για την ιστορία και την τέχνη με οδήγησαν στο να δημιουργήσω αυτή τη μεγάλη σειρά από έργα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης

Μας ανέφερε ότι μελετά την ιστορία ξανά και ξανά διότι είναι ένα παζλ το οποίο πρέπει να διαμορφώσει. Όταν ολοκληρωθεί και έχω καθαρή εικόνα τότε το αποτυπώνω στον καμβά ενώ μεταβαίνω και επί τόπου όπου είναι δυνατόν για να κατανοήσω πλήρως αυτό το οποίο πρόκειται να μεταφέρω μέσω της ζωγραφικής».

Όπως μας είπε ο κ. Χατζηδάκης για τρία έργα που έχει φτιάξει για τον Βασιλιά, Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, έδειξε ενδιαφέρον να τα παρουσιάσει μουσείο στην Αγγλία. Πρόκειται για έργα τα οποία συνδέονται με το παραδοσιακό κρασί της Κύπρου, την κουμανταρία, που ήταν και το επίσημο κρασί του Ριχάρδου και των ιπποτών του το οποίο έρεε άφθονο όταν ο Βασιλιάς παντρεύτηκε στην Κύπρο την Πριγκίπισσα Βερεγγάρια της Ναβάρρας το 1191 και το καθιέρωσε ως τον επίσημο οίνο του νησιού.

Η  δική μου ατομική έκθεση που είναι η ιστορία της Κύπρου αρχαία, μεσαιωνική, σύγχρονη ιστορία αλλά και θρησκευτική ιστορία αποτελείται από έργα που περιγράφουν εικαστικά στιγμές της ιστορίας της Κύπρου όπως την άφιξη της Αγίας Ελένης στο ακρωτήρι Κάβο Γάτα».

Ο Πανίκκος Χατζηδάκης αφιέρωσε έργα του και στον κορυφαίο Βασιλιά της Κύπρου Πέτρο και ειδικά στη μάχη της Τρεμεντουσιάς περί το 1426 ενώ ζωγράφισε και τον Ίλαρχο που είναι ο Ιωάννης Τσαγγαρίδης από την Λάπηθο ο οποίος ήταν εξέχον στρατιωτικός και πολέμησε στη μάχη του Εσκί Σεκίρ στην Τουρκία την οποία κέρδισε ο ελληνικός στρατός καθηλώνοντας τον στρατό των Τουρκοοθωμανών.

Καταγράφει επίσης σε έργα του το γεγονός ότι ο βασιλιάς Νέαρχος και ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφθασε στην Κύπρο όπου και κατασκεύασε πλοία διότι τότε το νησί είχε πολλή ξυλεία και μάλιστα δόθηκε ένα ξύλινο σπαθί ως δώρο στον Μέγα Αλέξανδρο το οποίο λέγεται ότι χρησιμοποιούσε στις μάχες του.

Οντας και μελετητής της ιστορίας και όχι μόνο ζωγράφος, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι: «όλοι οι πόλεμοι τους οποίους έχω μελετήσει έχουν ως κίνητρο την εκδίκηση και οικονομικά οφέλη όπως η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου με πολλούς ιστορικούς και μελετητές να υποστηρίζουν ότι την είχε κάνει για να εκδικηθεί τους Πέρσες που έκαψαν την Αθήνα».

 

κ. Χατζηδάκη  καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

«Καλλιτέχνης γεννιέσαι αλλά και μεγάλος καλλιτέχνης γεννιέσαι αυτό πιστεύω».

 

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

«Η λέξη που με εκφράζει ως καλλιτέχνη είναι αληθινός. Ο ζωγράφος πρέπει να ζωγραφίζει όπως νοιώθει και με την δική του ταυτότητα».

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

«Ιστορικός ζωγράφος».

Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου τελέστηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης του  «202 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» του στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα τελέστηκαν.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου 1821. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Χρίστο Ζαννέττου και την επίτιμη Πρόξενο των Φιλιππίνων στην Κύπρο, κυρία  Charmagne Garcia-Laconico».

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης με έργα τους οι Έλληνες καλλιτέχνες Κατερίνα Βασιλείου,  Αγγελική Τριανταφύλλου, Ιορδάνης Γιαβουρίδης, Ελένη Ψάλη και οι Κύπριοι καλλιτέχνες Γιώργος Μακαρίου και Έλενα Ευγενείου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 8 Απριλίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

 

Send this to a friend