Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Είμαι καλά; Ένα ερώτημα που το κάνουμε όλοι συχνά στον εαυτό μας
Είμαι καλά; Ένα ερώτημα που το κάνουμε όλοι συχνά στον εαυτό μας

Είμαι καλά; Ένα ερώτημα που το κάνουμε όλοι συχνά στον εαυτό μας

  • Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ

Όντως ναι, υπάρχουν οι στιγμές, οι ημέρες, που δεν είσαι οκ. Η υπερβολική θετικότητα ίσως κάποιες φορές να γίνεται τοξική αφού δεν αναγνωρίζει τα δύσκολα συναισθήματα , τις ευάλωτες σκέψεις, τις κρίσεις. Χρειάζεται πάντοτε να είμαστε οκ;; Η απάντηση για εμένα είναι πως όχι. Ακόμη και όταν κάποιος κάνει λάθος, αυτό δεν ταυτίζεται με το “Είσαι λάθος.”

Οι άνθρωποι όταν ανοίγουν το θέμα “δεν είμαι οκ”, το έχουν κάνει με πολλή προσωπική προσπάθεια γιατί ως πριν λίγο το έκρυβαν και προσπαθούσαν να μην καταλάβει κανείς τίποτα. Το “δεν είμαι καλά” φανερώνει όλο το άγχος, τη θλίψη, την κατάθλιψη, όλο τον αγώνα που έχει κάνει ένας άνθρωπος.

Προσοχή όταν οι άνθρωποι μοιράζονται μαζί σου αυτά τα κομμάτια τους δεν είναι για ταμπέλωμα του τύπου “είσαι μίζερος”, “είσαι κλαμένη” ή “έλα να σου πω εγώ τι έχω”. Αν κάποιος δώσει την αίσθηση ή το μήνυμα ότι αυτό που μοιράζεστε δεν είναι σημαντικό ή σας ταμπελώσει το θέμα αφορά μόνο τον ίδιο και όχι εσάς.

Η ζωή μας είναι φτιαγμένη όχι για να είναι τέλεια αλλά για να μας βοηθά να αναπτυσσόμαστε. Μέσα από τα δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος τις σημαντικές για εκείνον σχέσεις καθώς και τα αποθέματα τα οποία κουβαλεί. Μέσα από τα δύσκολα μαθαίνει κάποιος να έρχεται σε περισσότερη επαφή με τον εαυτό του και σε ποιες σχέσεις μπορεί να βρει αγάπη και αποδοχή.

Να σε προσέχεις και να σε προσέχεις περισσότερο όταν νιώθεις φόβο, μοναξιά, άγχος και θλίψη.

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Οικογενειακή Σύμβουλος
Θεραπεία Ζευγαριών
Κοινωνιολόγος

Send this to a friend