Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ «Νικητές της ζωής» οι αθλητές που συμμετείχαν στους 11ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων
«Νικητές της ζωής» οι αθλητές που συμμετείχαν στους 11ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων

«Νικητές της ζωής» οι αθλητές που συμμετείχαν στους 11ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες ΜεταμοσχευμένωνΤο Υπουργείο Υγείας και ο ΚΟΑ τίμησαν την Παρασκευή τους αθλητές που συμμετείχαν στους 11ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων, με τον αρμόδιο Υπουργό, Μιχάλη Χατζηπαντέλα να αναφέρεται σε «νικητές της ζωής».

Με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη της δωρεάς οργάνων και τα πραγματικά της αποτελέσματα στην κοινωνία πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας στη Λευκωσία, με θέμα τους αγώνες και τις διακρίσεις που πέτυχαν οι Κύπριοι μεταμοσχευμένοι αθλητές που συμμετείχαν σε αυτούς, υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Βάσει δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας η συνέντευξη Τύπου στόχευε αφενός στην προβολή των αξιοσημείωτων επιτευγμάτων των αθλητών και του ΚΟΑ, και αφετέρου στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το σημαντικό έργο που επειτελείται μέσα από τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου και του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Κύπρου, με σκοπό την προσέλκυση και εγγραφή δοτών οργάνων για ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων.


Οι 11οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρόμενων Αθλητών (WTDSC) έλαβαν χώρα στην Οξφόρδη της Αγγλίας στις 21 -28 Αυγούστου, με 550 αθλητές συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών και παιδιών από 26 χώρες. Την Κυπριακή αποστολή αποτελούσαν οι Γιάννος Νεάρχου (αρχηγός αποστολής), Νίκος Καζίνος, Αντώνης Αντωνίου, Χαράλαμπος Σωτηρίου, Κωνσταντίνος Παπαδάμου και Daniel Howard, οι οποίοι αγωνίστηκαν στα αθλήματα του bowling και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, πετυχαίνοντας χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια, καθώς επίσης και διακρίσεις.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα δήλωσε πως μέσω της μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων, ένας δότης μπορεί να σώσει μέχρι και εννέα ασθενείς.

Περαιτέρω έστειλε το μήνυμα ότι η μεταθανάτια δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση είναι δώρο ζωής, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και του αλτρουισμού και ως εκ τούτου, πρέπει ως κοινωνία να δράσουμε συλλογικά και δυναμικά, ούτως ώστε να ενδυναμώσουμε αυτό τον θεσμό, ως μια ύστατη πράξη αγάπης και συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο μας.

Εξάλλου, ανακοίνωση του ΚΟΑ αναφέρει ότι ο κ. Χατζηπαντέλας τόνισε πως «οι αθλητές μας δεν διακρίθηκαν στους Αγώνες μόνο με μετάλλια, αλλά κυρίως απέδειξαν ότι είναι νικητές της ζωής». Συνεχάρη «τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΚΟΑ για την υποστήριξή τους στους Αγώνες και την προσφορά τους γενικότερα στη στήριξη της υγείας των αθλητών».

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «ο ΚΟΑ αναγνωρίζει τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών σε φυσικές δραστηριότητες και στον αθλητισμό και το δικαίωμα όλων των ατόμων να απολαμβάνουν τις βασικές θεμελιώδεις ελευθερίες που προσφέρονται μέσα από τον αθλητισμό, χωρίς καμία διάκριση. Ο Οργανισμός υλοποιεί Σχεδιασμούς στήριξης των Ομοσπονδιών εκείνων που καλλιεργούν αθλήματα για τα άτομα με αναπηρία».

Κάλεσε, δε, όλο τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται για να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών οργάνων στην Κύπρο, αφού ο αριθμός αυτός βρίσκεται σε χαμηλά πλαίσια.Send this to a friend