Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ «Νίκη Πύργου Νικολάου», μια γυναίκα με μια προσφορά πολλών χρόνων για τη Λάρνακα
«Νίκη Πύργου Νικολάου», μια γυναίκα με μια προσφορά πολλών χρόνων για τη Λάρνακα

«Νίκη Πύργου Νικολάου», μια γυναίκα με μια προσφορά πολλών χρόνων για τη Λάρνακα

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

Είναι ο άνθρωπος που προσφέρει στον πολιτισμό και στα κοινά. Η προσφορά της για τη Λάρνακα ανεκτίμητη. Από το 1989 παρούσα σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου της Λάρνακας και όχι μόνο.

Και φυσικά δεν είναι άλλη από την αγαπητή και πάντα χαμογελαστή Νίκη Πύργου Νικολάου, ιδιαιτέρα του Δημάρχου Λάρνακας.

Η Νίκη όπως συνηθίζω να την αποκαλώ, λόγω της οικειότητας και συνεργασίας μας εδώ και πολλά χρόνια, από το 1998 είναι παρουσιάστρια των όλων των εκδηλώσεων Λάρνακας και φυσικά και των εκδηλώσεων της γιορτής του Κατακλυσμού. Αυτές τις μέρες την βλέπουμε πάντα στη μικρή εξέδρα, την εξέδρα της πλατείας Ευρώπης, πάντα με ευγένεια και χαμόγελο, να παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Σήμερα την φιλοξενούμε στο LarnakaOnline και όπως ήταν φυσικό ένεκα και των ημερών του Κατακλυσμού, καταπιαστήκαμε και σε αυτό το κομμάτι.

Για αρχή θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για σας. Ποια είναι η Νίκη Πύργου Νικολάου;

«Αν και είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κάποιος  για τον εαυτό του, θα σας πώ. Γεννήθηκα  στις 27 Μαρτίου του 1967 στην Αραδίππου. Με πατέρα Εκπαιδευτικό,  από νεαρή ηλικία ήμουν άνθρωπος πειθαρχημένος και οργανωτικός, χαρακτηριστικά τα οποία με βοήθησαν μετέπειτα σημαντικά στην ζωή μου τόσο στον προσωπικό, επαγγελματικό αλλά και καλλιτεχνικό χώρο.

Διατέλεσα Αντιπρόεδρος του Κέντρου Νεότητας Αραδίππου, κατά την δημιουργία του το 1989, Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Αραδίππου, καθώς επίσης και Μέλος σε διάφορα Οργανωμένα Σύνολα, Φιλανθρωπικούς Συνδέσμους και  Συνδέσμους Γονέων, αφού έχω την ευλογία να είμαι και μητέρα 3 παιδιών. Επίσης ήμουν και Μέλος της Χορωδίας του Δήμου Λάρνακας το 1988.

Λατρεύω τα ταξίδια, το ωραίο φαγητό και  τους καλούς ανθρώπους».

Πότε αρχίσατε να δουλεύεται για το Δήμο Λάρνακας;

«Στο Δήμο Λάρνακας ξεκίνησα να εργάζομαι το 1989 στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού. Από το 2012  μετακινήθηκα στο Γραφείο Δημάρχου και από το 2019 μέχρι σήμερα είμαι η ιδιαιτέρα του Δημάρχου Λάρνακας κ. Α. Βύρα.

 

Νίκη Νικολάου, η  παρουσιάστρια του Δήμου στον Κατακλυσμό  και στις περισσότερες εκδηλώσεις τόσο του Δήμου Λάρνακας  όσο και άλλων Οργανισμών .Μιλήστε μας γι΄ αυτό.

“Ως Παρουσιάστρια  ξεκίνησα  το 1998 με πρώτη  μου Εκδήλωση την Βράβευση του Δήμου Λάρνακας,  με τη  «Γαλάζια Σημαία», για την καθαριότητα των Παραλιών, βράβευση πολύ τιμητική για τη Λάρνακα. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες εσωτερικές εκδηλώσεις  του Δήμου αλλά και εκτός Δήμου.

Η πρόκληση αυτή ήταν ενδιαφέρουσα και αυτή η νέα εμπειρία, μου άνοιξε το δρόμο στα καλλιτεχνικά και  πολιτιστικά δρώμενα.

Από τότε και μέχρι σήμερα, για περίπου 24 χρόνια ανελλιπώς βρίσκομαι πιστή στο ραντεβού μου στην Πλατεία Ευρώπης όπου και αναλαμβάνω τον γενικό συντονισμό και την παρουσίαση της Εξέδρας, για 6 μέρες με πλούσιο χορευτικό και  καλλιτεχνικό πρόγραμμα».

Tώρα περνάμε στην Γιορτή του Κατακλυσμού. Πόσο μεγάλη σημασία  έχει αυτή η Γιορτή;

Πόσα χρόνια παρουσιάζετε τις Εκδηλώσεις του Κατακλυσμού της πόλης μας εδώ στην Πλατεία Ευρώπης;

«Ο Κατακλυσμός  είναι η Μεγαλύτερη Λαϊκή Γιορτή της Κύπρου και ταυτόχρονα μια μεγάλη γέφυρα που  ενώνει το χθες με το σήμερα μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Μια πολιτιστική  κληρονομιά την οποία  κρατάμε αναλλοίωτη  μέσα στο χρόνο.

Δίνει την ευκαιρία στον κόσμο, που φέτος αναμένεται να αγγίξει πέραν του αριθμού των 100.000 επισκεπτών,  να απολαύσει  τα τόσο ωραία προγράμματα με Καλλιτέχνες τόσο  από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα.

Για να μπορέσει  να αντιληφθεί κανείς  το μέγεθος της Γιορτής  του Κατακλυσμού  στη Λάρνακα να αναφέρουμε ότι  λαμβάνουν μέρος πάνω από  4.000 άτομα  και  οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται όχι μόνο στην Κεντρική Εξέδρα και την Πλατεία Ευρώπης αλλά και στο Κηποθέατρο του Μεσαιωνικού  Κάστρου με το Φεστιβάλ του Θεάτρου Σκιών αλλά επεκτείνονται  και κατά μήκος της θαλάσσιας περιοχής με ναυταθλητικά αγωνίσματα, κολυμβητικούς  αγώνες  και άλλα.

Το Πρόγραμμα του Κατακλυσμού έχω την ευκαιρία και την τιμή θα έλεγα να το παρουσιάζω από το 1998 περίπου αν θυμάμαι  καλά, ούτε λίγο ούτε πολύ, εδώ και 24 ολόκληρα χρόνια».

Πότε δημιουργήθηκε η Εξέδρα της Πλατείας Ευρώπης, όπως την ονομάζουμε  οι  πιο πολλοί  η «Μικρή Εξέδρα»;«

Η Εξέδρα της Πλατείας Ευρώπης ή  όπως πολλοί την ονομάζουν  η «Μικρή  Εξέδρα» κάθε άλλο παρά  μικρή μπορεί  να ονομασθεί. Φιλοξενεί στην  μεγάλη αγκαλιά της  πάνω από 50 χορευτικά σχήματα, Παιδικές Σκηνές,  Πολιτιστικούς και Λαογραφικούς Ομίλους, Ορχήστρες Ερασιτέχνες και Επαγγελματίες Καλλιτέχνες, Χορωδίες  όχι μόνο της πόλης αλλά και της Επαρχίας Λάρνακας και για πρώτη φορά φέτος την Παιδική Φιλαρμονική του Δήμου.

Δημιουργήθηκε το 1998, ακριβώς για να δοθεί η ευκαιρία σε όλο και περισσότερους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν την  δουλειά τους στο κοινό, πράγμα το οποίο στέφθηκε με επιτυχία».

Σας βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να είστε καθημερινά εκεί από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

«Ναι, είναι αλήθεια  ότι για 6 μέρες ζούμε μια Μεγάλη Γιορτή. Από  το απόγευμα μέχρι το βράδυ  καθημερινά δίνουμε όλη μας την αγάπη  και δύναμη. Κάποιοι πρέπει να εργαστούν για να μπορέσουν να ψυχαγωγηθούν κάποιοι άλλοι. Προσπάθεια μας είναι να δώσουμε όλο μας το είναι για να το επιτύχουμε, το οποίο πιστεύω ότι γίνεται εφικτό. Και ο κόσμος το έχει ανάγκη ειδικά μετά την Πανδημία των τελευταίων χρόνων.

Να αναφέρω ότι ο κόσμος που εργάζεται  δεν είναι μόνο μπροστά αλλά και πίσω από τη Σκηνή, και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια. Όλο αυτό γίνεται  εφικτό χάριν στις πρωτοβουλίες  του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και των αρμόδιων υπηρεσιών ου Δήμου που εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες.

Θα ήταν παράλειψη  μου να μην ευχαριστήσω και ξεχωριστά την οικογένεια μου που με στηρίζει και με στερείται αυτές τις μέρες, τους συνεργάτες μου στα ηχητικά, φωτισμό, τους  φρουρούς ασφαλείας, τα καταστήματα/κομμωτήρια/Μακιγιέρ  που επιμελούνται την εμφάνιση μου, και όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται δίπλα μου».

Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτές τις μέρες εκεί στην εξέδρα;

«Αυτές τις μέρες ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πολύ όμορφα με γουστόζικα πειράγματα και με χιουμοριστικές ατάκες.  Έρχονται νωρίς  για να παρακολουθήσουν  τα προγράμματα, να απολαύσουν  τα χορευτικά, να καμαρώσουν τους μικρούς μας φίλους και τους διάφορους καλλιτέχνες του προγράμματος και να επισκεφθούν επίσης τα παραδοσιακά επαγγέλματα που φιλοξενούμε εδώ στην Πλατεία Ευρώπης.

Για μας που εργαζόμαστε στην μεγάλη αυτή Γιορτή της Λάρνακας  είναι 6 μέρες χαράς και πολιτισμού.

Χρόνο με το χρόνο η αγάπη του κόσμου είναι ακόμα πιο έκδηλη. Έχει δημιουργηθεί  μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας με τον κόσμο  που μεγαλώνει και ταυτόχρονα γίνεται πιο  δυνατή.

Εισπράττουμε έμπρακτα τον θαυμασμό και την αγάπη του κόσμου καθημερινά».

Είναι κάτι  που σας ευχαριστεί στο να είστε με μικρούς και μεγάλους, να συνεργάζεστε και να προσφέρετε;

«Το να βρίσκεσαι ανάμεσα σε μικρούς σε κάνει να νιώθεις πάντα  νέος. Τα να βρίσκεσαι   ανάμεσα  σε μεγάλους σε κάνει να γίνεσαι πιο σοφός. Να συνεργάζεσαι και να προσφέρεις σε κάνει να νιώθεις  πιο ζωντανός. Όλα όμως αποκτούν αξία όταν στηρίζονται στην ομαδικότητα και γίνονται πάντα  με αγάπη».

Θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι μαζί μας μέσα από τις εμπειρία σας από τον Κατακλυσμό τα 24 τελευταία χρόνια;

«Oι εμπειρίες αμέτρητες και τα βιώματα πολλά. Αυτό όμως που θυμάμαι έντονα είναι κάποιες χρονιές αλλά ιδιαίτερα το 2012 που τα καιρικά φαινόμενα ήταν δύσκολα σε σημείο που διακόψαμε για λίγο τα προγράμματα στις Εξέδρες. Εντούτοις τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι θεατές παρέμειναν μέσα στις βροχές για να παρακολουθήσουν. Εκείνη την χρονιά που θα μου μείνει αξέχαστη, κανένας δεν έφευγε ούτε από τους συμμετέχοντες που επέμεναν να χορέψουν, ούτε από τους θεατές. Έτσι για να μπορέσουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο,  μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε  στο χώρο  κάτω από την εξέδρα».

 

Αγαπητή μας Νίκη, σε ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιέρωσες και την όμορφη κουβέντα που κάναμε.

«Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να  σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω σήμερα και να σας συγχαρώ για τον σημαντικό ρόλο που επιτελείτε στην σωστή ενημέρωση του κόσμου αλλά και για την όμορφη προβολή που κάνετε για τη Λάρνακα.

Εύχομαι επίσης σε όλους Καλό Καλοκαίρι».

 

 

Send this to a friend