Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η ανθρώπινη σύνδεση με ΑΓΑΠΗ είναι πιο ισχυρή από τον βασικό μηχανισμό επιβίωσης: ΤΟΝ ΦΟΒΟ
Η ανθρώπινη σύνδεση με ΑΓΑΠΗ είναι πιο ισχυρή από τον βασικό μηχανισμό επιβίωσης: ΤΟΝ ΦΟΒΟ

Η ανθρώπινη σύνδεση με ΑΓΑΠΗ είναι πιο ισχυρή από τον βασικό μηχανισμό επιβίωσης: ΤΟΝ ΦΟΒΟ

Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ,

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

 

“…Για να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε συναισθηματικούς δεσμούς. Η νευροεπιστήμη αναδεικνύει αυτό που ίσως πάντα γνωρίζαμε βαθιά μες την καρδιά μας – η ανθρώπινη σύνδεση με αγάπη είναι πιο ισχυρή από τον βασικό μηχανισμό επιβίωσης: τον φόβο.

Χρειαζόμαστε τη σύνδεση για να “ανθίσουμε”. Στην πραγματικότητα είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι όταν είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο. Ησταθερή συναισθηματική υποστήριξη μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το νοσοποιητικό σύστημα. Φαίνεται ότι μειώνει το ποσοστό θανάτου από καρκίνο καθώς και την εμφάνιση καρδιοπαθειών και λοιμωδών παθήσεων. Οι παντρεμένοι ασθενείς που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση (by pass) έχουν τρεις φορές περισσότρες πιθανότητες να βρίσκονται στη ζωή δεκαπέντε χρόνια μετά την εγχείρηση, σε σύγκριση με τους ανύπαντρους ομοιοπαθείς τους…..

….Από την άποψη της ψυχικής υγείας, ο στενός δεσμός είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την ευτυχία, πολύ περισσότερο από την απόκτηση πολλών χρημάτων ή από το να κερδίσει κανείς το λαχείο. Μειώνει επίσης σημαντικά την ευαισθησία στο άγχος και την κατάθλιψη και μας κάνει πιο ανθεκτικούς απέναντι στο στρες και τις τραυματικές εμπειρίες. Οι επιζήσαντες του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που είχαν ασφαλείς σχέσεις αγάπης βρέθηκε ότι είχαν ισχυρούς δεσμούς. Δεκαοχτώ μήνες μετά την τραγωδία, εμφάνιζαν λιγότερες ενδείξεις διαταραχής μετατραυματικούς στρες και λιγότερη κατάθλιψη.” S. Johnson

 

Send this to a friend