Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μια παλέτα χρώματα για την Πιαλέ Πασά – Πως θα αλλάξει η εικόνα της πόλης μας
Μια παλέτα χρώματα για την Πιαλέ Πασά – Πως θα αλλάξει η εικόνα της πόλης μας

Μια παλέτα χρώματα για την Πιαλέ Πασά – Πως θα αλλάξει η εικόνα της πόλης μας

Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου 

Ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ θα λάβει χώρα στη Λάρνακα που στόχο έχει να αναδείξει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πόλης μας. Συγκεκριμένα, με χρώματα θα ομορφύνουν οι προσόψεις των σπιτιών στην τουρκοκυπριακή συνοικία, στην οδό Πιαλέ Πασά.

Το όλο έργο αναμένεται να αποτελέσει μια εντυπωσιακή βιτρίνα της πόλης μας γι’ αυτό και το Larnakaonline μετά από δημοσιεύματα που προβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα και θεωρώντας ότι η προσπάθεια αυτή χρήζει περαιτέρω προβολής προχώρησε σε συνέντευξη με τον κύριο Μιχάλη Ευσταθίου της εταιρείας Studio Bagno που ανάλαβε το κόστος των χρωμάτων για το βάψιμο των σπιτιών.

  1. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας στην όλη προσπάθεια που γίνεται στην Πιαλέ Πασά;

Πως μπορώ να συμβάλλω στην ανάπτυξη της πόλης μας; Αυτό ρωτούσα συχνά τον εαυτό μου. Όχι μόνο επειδή γεννήθηκα εδώ και αγαπώ την πόλη αλλά βλέπω και την προοπτική που έχει η Λάρνακα. Τον Αύγουστο του 2019 ήρθε η απάντηση στην ερώτηση. Αμέσως και γεμάτος από ενθουσιασμό πήρα τηλέφωνο τον πατέρα μου. Του ανέφερα την ιδέα και πήρα την έγκριση του για το αν μπορούμε να αναλάβουμε σαν εταιρία (Bautech Systems του Studio Bagno Group) το κόστος των χρωμάτων για το βάψιμο των σπιτιών. Μου είπε αμέσως ‘προχώρα το’.

Το σημείωσα στους μακροπρόθεσμους μου στόχους.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ξεκίνησα την προεργασία βάζοντας κάτω πράγματα που έπρεπε να κάνω για να ξεκινήσει το πρότζεκτ να παίρνει σάρκα και οστά.

Καταρχάς, αποτάθηκα σε ελαιοχρωματιστή για να κοστολογήσουμε το πρότζεκτ για υλικά και εργατικά. Ταυτόχρονα ενημερώθηκα σε ποιους έπρεπε να αποταθούμε σαν εταιρία για να υποβάλουμε την πρόταση μας. Ακολούθως, βρήκαμε μια αεροφωτογραφία της οδού Πιαλέ Πασά η οποία χρησιμοποιήθηκε για επεξεργασία σε photoshop για να ‘βάψουμε΄ τα σπίτια και να συμπεριλάβουμε την φωτογραφία στην πρόταση μας για το πως είναι σήμερα και πως εισηγούμασταν να γίνει.

Όταν έγιναν τα παραπάνω, προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση της πρότασης και την στείλαμε στις 2/10/19.

  1. Πως εμπνευστήκατε το όλο έργο;

Όπως είχαμε αναφέρει και στο Δήμαρχο μας σε παρουσίαση μας που έγινε στον ίδιο, από την μια υπήρχε η διάθεση να συμβάλουμε όπως προανέφερα και από την άλλη η συνεχής και σταθερή ανάπτυξη που παρατηρούσα να γίνεται στην πόλη μας π.χ. ανέγερση νέας Δημοτικής Αγοράς, η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και Μαρίνας, οι ασφαλτοστρώσεις, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, δενδροφυτεύσεις, αντιπλημμυρικά έργα κ.α. με είχαν πραγματικά εμπνεύσει και ωθήσει ακόμη περισσότερο στο να εκφράσω αυτή την ιδέα. Εξάλλου, δεν είναι κάτι καινοτόμο, είναι κάτι που υπάρχει σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου.

  1. Πως θα αλλάξει η εικόνα της περιοχής;

Αναμφίβολα, η πρώτη εικόνα που αποκομίζει κάποιος επισκέπτης όταν προσγειώνεται στην χώρα μας, είναι την οδό Πιαλέ Πασά η οποία την δεδομένη στιγμή δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα που θα θέλαμε να έχει η πόλη μας. Πιστεύω πως αυτή η αναβάθμιση θα βοηθήσει πολύ την βιτρίνα της πόλης μας.

Τα οφέλη είναι πολλά:

  • Πόλος έλξης για ντόπιους και τουρίστες. Είναι δωρεάν διαφήμιση από το αεροπλάνο.
  • Τουρίστες που δεν επέλεξαν τη Λάρνακα, κατά τη προσγείωση ίσως αλλάξουν γνώμη. Αν όχι, τότε είναι πολύ πιο πιθανόν να την επισκεφθούν.
  • Αναβάθμιση της περιοχής.
  • Εκμετάλλευση του χώρου για φωτογραφίσεις, διαφημίσεις, μάρκετινγκ. Προβολή. Ζούμε στην εποχή της φωτογραφίας.
  • Πιστεύουμε ότι θα εμπνευστεί είτε σε προσωπικό είτε σε εταιρικό επίπεδο και άλλους να δώσουν προοδευτικές ιδέες για τη πόλη μας και με συνέπεια να τις διεκδικήσουν μέχρι τέλους.

  1. Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με το Δημαρχείο μας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης να βάλουμε τις βάσεις έτσι ώστε η υλοποίηση της ιδέας να είναι μακροπρόθεσμη. Αλλιώς δεν θα έχει καμία σημασία να κάνουμε κάτι και μετά από λίγα χρόνια να τα βλέπουμε να φθείρονται χωρίς να υπάρχει πλάνο και προϋπολογισμός για την συντήρηση τους. Μετά από κάποια χρόνια τα σπίτια θα χρειαστούν ξανά συντήρηση και βάψιμο και είναι κάτι που θα πρέπει να είναι πλέον στα πλάνα του Δήμου κρατώντας με αυτό τον τρόπο την ταυτότητα που θέλαμε να δημιουργήσουμε.

Είναι σημαντικό για μένα να αναφέρω και το εξής που είπε ο Ναπολέων Χιλ.

Οι ιδέες είναι άυλες δυνάμεις οι οποίες είναι πιο ισχυρές από αυτόν που είχε την ιδέα. Έχουν τη δυνατότητα να ζουν, ακόμη και αν αυτός που την είχε, έχει εκλείψει.

Ευχή μου θα ήταν με βάση αυτή την ενέργεια, άτομα που έχουν ιδέες να τις εκφράσουν και να τις κυνηγήσουν. Δεν είναι αρκετό να έχει κανείς ιδέες. Σημασία έχει το κατά πόσο γίνονται πράξεις.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους έχουν συμβάλει στην μέχρι τώρα πορεία για την υλοποίηση του έργου.

 

Send this to a friend