Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021 Σωτήρης Ιωάννου: Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας ΕΛΑΜ
Σωτήρης Ιωάννου: Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας ΕΛΑΜ

Σωτήρης Ιωάννου: Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας ΕΛΑΜ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

  1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : Σωτήρης Ιωάννου
  2. ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Λάρνακα
  3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 23/03/1995
  4. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟ/ΣΠΟΥΔΕΣ: Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κύπρου Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών
  5. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΜ
  6. ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΡΧΕΣΤΕ: ΕΛΑΜ
  7. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ: Νυν Δημοτικός Σύμβουλος ΕΛΑΜ Λάρνακας

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 

 

  1. Γιατί κατέρχεστε ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;

Γιατί θεωρώ ότι γενικότερα η πολιτική αφορά τα πάντα γύρω μας. Από την τιμή πώλησης του ψωμιού και των καυσίμων μέχρι τη στρατηγική που ακολουθεί το κράτος στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία και σε κάθε άλλο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Ως εκ τούτου θεωρώ πως ως νέοι άνθρωποι οφείλουμε να έχουμε ενεργή εμπλοκή στα κοινά του τόπου μας και να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Γενικά είμαι της άποψης πως αυτοί που μας κατέστρεψαν, δεν μπορούν σήμερα να μας σώσουν.

Η Κύπρος οδηγείται τα τελευταία χρόνια σε μία καταστροφική πορεία. Εκποιήσεις, Διαφθορά, Κυπριακό, Παράνομη Μετανάστευση, Οικονομία είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Μέσα από την Κοινοβουλευτική μου παρουσία, πρώτα ο Θεός, ευελπιστώ πως θα μπορέσω να είμαι μέρος της μεγάλης αλλαγής που όλοι θέλουμε να δούμε στην Πατρίδα μας.

  1. Για ποιους λόγους έχετε κατατάξει την υποψηφιότητα σας στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα;

Γιατί στα 13 χρόνια που πολιτεύεται απέδειξε ότι υπάρχει και μία διαφορετική μορφή πολιτικής: του ανθρωπισμού, του πατριωτισμού, του δυναμισμού, της αλήθειας και της κάθαρσης.

Γιατί ότι λέει το κάνει πράξη. Έχει κρατήσει σταθερές τις θέσεις του, ψηλά τα λάβαρα του Ελληνισμού και έχει παραμείνει καθαρό σε μία διεφθαρμένη και γεμάτη σκάνδαλα πολιτική σκηνή.

Για αυτό επιλέγω την Παράταξη που συνταιριάζει την αγάπη για την Πατρίδα με τον αγώνα για τους Ανθρώπους της.

  1. Ποιο είναι το όραμα σας

 α) για την πατρίδα

Μία ελεύθερη και ενιαία Κύπρο, σπίτι όλων των νόμιμων κατοίκων της.

 β) για την πόλη σας , και

Μία Λάρνακα μακριά από την κομματοκρατία που την κράτησε πίσω. Μία πόλη χωρίς τις εμμονές και νοοτροπίες του παρελθόντος.

 γ) για την κοινωνία

Μία ευημερούσα κοινωνία σε ένα κράτος δικαίου.

  1. Ποιοι θα είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε ως βουλευτής;

Είναι πολλοί οι στόχοι μου ως Βουλευτής. Συνοψίζονται κυρίως στην ανάγκη χάραξης νέας πορείας στο Κυπριακό, εφαρμογή αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής και προστασίας της κοινωνίας από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών.

Έχω στόχο ως Βουλευτής, το Κράτος να επενδύσει στους νέους ανθρώπους που δεν θέλουν να μεταναστεύσουν και στην ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής της Πατρίδας μας, τομέας σημαντικός για την ευημερία των πολιτών μας.

  1. Με ποιους τρόπους και μεθόδους θεωρείτε ότι θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντα σας ως βουλευτής;

Μέσω της καθημερινής επαφής με τους πολίτες ώστε να εντοπίσω τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό.

  1. Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο βουλευτής δεν πρέπει να ασχολείται με άλλο επάγγελμα/ενασχόληση για να είναι αφοσιωμένος στα βουλευτικά του καθήκοντα;

Συμφωνώ απόλυτα. Ο Βουλευτής έχει ως υποχρέωση και καθήκον να υπηρετεί τους πολίτες, και μονο.

 

Β. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ:

  1. Ποια είναι η άποψη και οι θέσεις σας για την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό;

Θεωρώ λανθασμένη την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρευρεθεί στην επικείμενη Πενταμερή διάσκεψη, όπως και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Χρίστου (Πρόεδρος ΕΛΑΜ) είναι ο μόνος που δεν θα τον συνοδεύσει. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Οι κυριότεροι εξ αυτών είναι:

– Ο κ. Αναστασιάδης δεν θα βρίσκεται εκεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά ως Ε/κ ηγέτης, κάτι που τον θέτει στην ίδια εξίσωση με τον κατοχικό ηγέτη.

– Η Πενταμερής θα λειτουργήσει ως ξέπλυμα της Άγκυρας από κυρώσεις που πιθανόν να είχε από την Ευρωπαϊκή Ένωση

  1. Θεωρείτε ότι η ΔΔΟ είναι η μοναδική προοπτική λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα;

Όχι! Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι λύση διχοτομική και ρατσιστική. Διαχωρίζει τους πολίτες στη βάση της εθνικής τους καταγωγής και της θρησκευτικής τους πεποίθησης. Εξισώνει το 82% με το 18% και δίνει την ευκαιρία στην μειονότητα να κυβερνά την πλειοψηφία. Ένα τέτοιο μοντέλο δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού στον κόσμο. Κατά τη δική μας εκτίμηση θα οδηγήσει σε νέες βίαιες διενέξεις στο νησί. Θυμίζω μόνο ότι η τουρκική ανταρσία το 1963 ήταν αποτέλεσμα ακριβώς των ομοσπονδιακών χαρακτηριστικών του νεοσύστατου κυπριακού κράτους.

Για το ΕΛΑΜ μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι το Ενιαίο Κράτος, δηλαδή η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.

  1. Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με το εθνικό θέμα; Σε ποια σημεία διαφωνείτε; Δώστε τις δικές σας εισηγήσεις.

Διαφωνώ! Θεωρώ ότι θα πρέπει να λειτουργήσει στην πορεία των κυρώσεων προς την Τουρκία (εμπάργκο όπλων, κλείσιμο οδοφραγμάτων, αποκοπή χρηματοδότησης κτλ) και να προχωρήσει στην άμεση αλλαγή του πλαισίου λύσης του προβλήματός μας.

  1. Ποιες θεωρείτε ως προτεραιότητες σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού;

Η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά. Μόνο όταν αντιληφθούμε το προβλημά μας θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε λύση του.

  1. Ποια η άποψη σας για την πολιτική ισότητα;

Διαφωνώ. Η μόνη ισότητα που αναγνωρίζω είναι η αριθμητική δηλαδή 1 άνθρωπος = 1 ψήφος. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει αιτία βίαιων διενέξεων στο νησί με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

  1. Επιλέξετε τη μορφή λύσης που προτιμάτε στο εθνικό μας πρόβλημα:

α) Ενιαίο Κράτος

β) ΔΔΟ

γ) Αποκεντρωμένη ομοσπονδία

δ) Συνομοσπονδία

ε) Διχοτόμηση

στ) Δύο κράτη

 

Γ. ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΔΙΑΠΛΟΚΗ/ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

  1. Ποιούς θεωρείτε ως κύριους λόγους για την επικρατούσα κατάσταση διαφθοράς στην χώρα μας;

Η ατιμωρησία.

  1. Μπορείτε να κατανέμετε ευθύνες σε άτομα-αξιωματούχους του κράτους ή θεσμούς για το σημερινό κατάντημα στη χώρα μας;

Ευθύνες σε άτομα και κόμματα έχουν κατανείμει αρκετά πορίσματα που έχουν βγει στην επιφάνεια με αποκορύφωμα το πόρισμα Αρέστη για το Συνεργατισμό που καταλογίζει ευθύνες σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ.

  1. Καταγράψετε συνοπτικά τα μέτρα που εισηγείστε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς/διαπλοκής;

Ως πιο σημαντικά θεωρώ τα πιο κάτω:

  1. Παραδειγματικές τιμωρίες και δημιουργία αποτρεπτικού πλαισίου, μέσω της αύξησης των ποινών, όπως είναι η δήμευση περιουσίας.
  2. Άμεση σύσταση ομάδων για εξέταση όλων των σκανδάλων που διαπράχθηκαν, όπως επίσης προώθηση για αξιοποίηση των υφιστάμενων πορισμάτων για σκάνδαλα, που δυστυχώς δεν είχαν ποτέ καμία τιμωρία.
  3. Εάν εκλεγείτε βουλευτής, πως σχεδιάζετε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς;

Μέσω της νομοθετικής προώθησης των πιο πάνω προτάσεων

  1. Ποια μέτρα εισηγείστε για την καταπολέμηση της αναξιοκρατίας;

Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού Συστήματος Εσωτερικού και Εξωτερικού Ελέγχου με βάση τα διεθνή πρότυπα.

  1. Θεωρείτε ότι η Βουλή (και βουλευτές) έχουν ευθύνες για την επικρατούσα διαφθορά;

Σαφώς και έχουν. Όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια τα σκάνδαλα και η διαφθορά πηγάζουν από τα ίδια τα κόμματα και τα στελέχη τους.

  1. Ποιες απόψεις έχετε για τα Μ.Ε.Δ των ΠΕΠ. Ποιες οι θέσεις σας για την λίστα Γιωρκάτζη;

Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει, προεκλογικά, ποιοι βουλευτές και κρατικοί αξιωματούχοι ενώ ψήφιζαν νομοθεσίες που αφορούν τις τράπεζες, έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Απαράδεκτο θεωρώ βουλευτές να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στο κόμμα, να μην εξυπηρετούσαν τις δόσεις τους.

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε πολύ συνοπτικά τις θέσεις και τις απόψεις σας για τα πιο κάτω θέματα κοινωνικού χαρακτήρα:

  1. Όραμα Παιδείας: Ελληνοκεντρική παιδεία. Θέλουμε Ελληνόπουλα όχι μόνο από καταγωγή, αλλά και αγωγή.
  2. Επέτειος ενωτικού δημοψηφίσματος: Μία από τις κορυφαίες δράσεις του Κυπριακού Ελληνισμού. Ντροπή στα κόμματα και τους βουλευτές που ψήφισαν την κατάργησή του βάση οδηγιών του κατοχικού ηγέτη.
  3. Ο ρόλος και η αποστολή της εκκλησίας στην πολιτεία: Η εκκλησία έχει και λόγο και ρόλο στην Κυπριακή κοινωνία και πολιτεία. 400 χρόνια τουρκοκρατίας δεν περιόρισε την επιρροή της εκκλησίας. Θα το επιτρέψουμε τώρα;
  4. Μεταναστευτικό και μέτρα αντιμετώπισης: Αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Ούτε ένα ευρώ σε παράνομους μετανάστες – Μαζικές απελάσεις.
  5. Δημογραφικόν: Βρισκόμαστε για δεκαετίες κάτω από το όριο αναπλήρωσης των γενιών. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Παροχή κινήτρων για νέα ζευγάρια.
  6. Απασχόληση αλλοδαπών: Μόνο όσους μπορεί να αντέξει η Κυπριακή οικονομία. Προτεραιότητα στους Ελληνοκύπριους εργάτες.
  7. Σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών: Εναντίον, όπως και στην υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Η Κύπρος είναι κράτος Ελληνορθόδοξο.
  8. Το επίπεδο δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ στην Κύπρο: Αρκετά καλό σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες.
  9. Ποιες είναι οι απόψεις σας για την σύγκρουση των θεσμικών οργάνων στη χώρα μας: Υπάρχει άμεση ανάγκη για διακριτό διαχωρισμό των εξουσιών στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

 

 

 

 

 

Send this to a friend