Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021 Οι γυναίκες της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων
Οι γυναίκες της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων

Οι γυναίκες της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων

Οκτώ είναι η γυναίκες βουλεύτριες που θα βρεθούν στα έδρανα της Βουλής των αντιπροσώπων από τους συνολικά 56 βουλευτές που εκλέχθηκαν στις Βουλευτικές Εκλογές.

Για το ΔΗΣΥ εκλέχθηκαν η Δημητρίου Αννίτα, η Σάββια Ορφανίδου, η Τσιρίδου Φωτεινή και η Σούπερμαν Θεοδώρου Ρίτα. Για το ΑΚΕΛ η Χαραλαμπίδου Ειρήνη και η Νικολάου Μαρίνα, για το ΔΗΚΟ η Ερωτοκρίτου Χριστιάνα και για του Οικολόγους η Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Δημητρίου Αννίτα(ΔΗΣΥ)
Η Αννίτα Δημητρίου είναι Αντιπρόεδρος της παράταξης μας και Βουλευτής Λάρνακας. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Παν. Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του University of Kent. Είναι Γραμματέας της Βουλής και αναπληρώτρια Πρόεδρος των επιτροπών Παιδείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου. Εκπρόσωπος του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές του 2018 και Πρέσβειρα του Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (WPL) από το 2019.

Ορφανίδου Σάβια (ΔΗΣΥ)

Απόφοιτη Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα και της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας
Προπτυχιακό στα Οικονομικά – Πολιτικά (BSc Economics and Politics) στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας
Μεταπτυχιακό στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία (MA in International Political Economy), με ειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας

Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τα οικονομικά θέματα 2002 – 2006

Οικονομικός Λειτουργός Α’ στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου ασχολήθηκε εκτενώς με θέματα μεταρρύθμισης, μείωσης της γραφειοκρατίας, ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και ενεργειακά ζητήματα Δεκέμβριο 2006 – 4 Δεκεμβρίου 2019. Το 2017 είχε αποσπαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Λουξεμβούργο, όπου εργάστηκε εξολοκλήρου για τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Κύπρο. Από την 1η Μαρτίου 2018, επέστρεψε στα καθήκοντά της στο Υπουργείο Οικονομικών όπου εργάστηκε για θέματα προσέλκυσης επενδύσεων και στήριξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Κύπρου, μέσα από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Ανέλαβε καθήκοντα Βουλεύτριας ΔΗΣΥ Λευκωσίας από τις 6 Δεκεμβρίου 2019

Τσιρίδου Φωτεινή (ΔΗΣΥ)
Η Φωτεινή Τσιρίδου είναι δικηγόρος, Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής.
Σήμερα είναι Συντονίστρια της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής του ΔΗΣΥ για τους Δημόσιους Οργανισμούς, ενώ έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων.
Γεννήθηκε και ζει στη Λεμεσό. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Σούπερμαν Θεοδώρου Ρίτα (ΔΗΣΥ)

Κατάγεται από την πόλη της Κερύνειας από το γένος Μουστάκα. Κατέχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία.
Διετέλεσε υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας για 15 χρόνια και αφυπηρέτησε με το βαθμό της Ανώτερης Υπαστυνόμου.

Το 2016 βραβεύτηκε ως «ήρωας της χρονιάς» σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Εκλέγηκε ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε Πρόεδρος της Interpol.

Χαραλαμπίδου Ειρήνη(ΑΚΕΛ)

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου γεννήθηκε το 1964 στη Λεμεσό και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένη με τον Άντρο Παπαπαύλου και έχουν δύο παιδιά.

Σπούδασε Δημοσιογραφία στην Ελλάδα και είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας. Υπηρετεί από το 2011 ως Βουλεύτρια με το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

Είναι Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Δημοσίων Δαπανών και μέλος των Επιτροπών Θεσμών και Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, της Επιτροπής Υγείας και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Είναι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Από το 2019 είναι Ειδική Εκπρόσωπος κατά της διαφθοράς της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος στο συγκρότημα της εφημερίδας «Ο Αγών» και την «Ελευθεροτυπία» και έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα «Κήρυκας». Επίσης, εργάστηκε για το ΡΙΚ (1987-1994 & 2002-2011), την τηλεόραση «Λόγος» (1994-1996) και την τηλεόραση «Αντέννα» (1998-2001).

Νικολάου Μαρίνα (ΑΚΕΛ)

H Μαρίνα Νικολάου γεννήθηκε το 1986 στη Λεμεσό και κατάγεται από το Πελένδρι. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και παράλληλα παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα «Επικοινωνία και ΜΜΕ σε Περιόδους Κρίσης» στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Από το 2016 εργάζεται στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως Πολιτική Σύμβουλος. Παρακολουθεί και συντονίζει την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, την Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για την Παλαιστίνη και την Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Είναι μέλος του ΑΚΕΛ από το 2004. Εντάχθηκε στις γραμμές του Λαϊκού Κινήματος από νεαρή ηλικία με έντονη δράση στην ΠΕΟΜ, στην ΕΔΟΝ και στην Προοδευτική Κ.Φ. Διετέλεσε εκλελεγμένη εκπρόσωπος στο Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Διετέλεσε μέλος του Γραφείου Τύπου και του Πολιτιστικού Γραφείου του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ και εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) και στη συνέχεια στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ).

Ερωτοκρίτου Χριστιάνα(ΔΗΚΟ)

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου γεννήθηκε τον Μάιο του 1973 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία και στη συνέχεια σπούδασε στο University of Wolverhampton στην Αγγλία όπου απέκτησε πτυχίο Νομικής (LLB). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της βραβεύτηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές από τον Λόρδο Templeman, μέλος της Βουλής των Λόρδων σε νομικούς διαγωνισμούς. Στη συνέχεια απέκτησε τον τίτλο Barrister-at-Law από το Lincoln’s Inn στο Λονδίνο. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος τον Σεπτέμβριο του 1996 και εργάστηκε ως μάχιμη δικηγόρος στο γραφείο Ανδρέας Π. Ερωτοκρίτου & Σια ΔΕΠΕ στο οποίο σήμερα είναι συνέταιρος.Παράλληλα με την μάχιμη δικηγορία, η Χριστιάνα είχε έντονη ενασχόληση με τα κοινά: Εκλέγηκε μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕΔΗΚ), την περίοδο 2002-2004, Εκλέγηκε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, από το 2004 μέχρι σήμερα,

Διατελεί μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, από τον Δεκέμβριο του 2013 έως σήμερα Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Μάιο του 2016 Εκλέγηκε Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τον Ιούνιο του 2018 μέχρι και σήμερα Τον Ιούνιο του 2016 η Χριστιάνα εκλέχθηκε βουλευτής της Eκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ αναπτύσσοντας έντονη κοινοβουλευτική δράση: Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, από τον Αύγουστο του 2020 , Μέλος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Μέλος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Τήρηση του Κανονισμού της Βουλής , Μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2016, Μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών-μελών της ΕΕ (COSAC) από τον Αύγουστο του 2020.Η Χριστιάνα μιλά ελληνικά και αγγλικά. Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Μάριο Αβραάμ και έχει ένα γιο, τον Πάνο και μία κόρη, την Άντρεα.

Ατταλίδου Αλεξάνδρα (Οικολόγοι)

Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1958 στην Κακοπετριά. Διαμένει μόνιμα στην Λευκωσία. Σπούδασε Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις και κατέχει μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση (MBA) του Université Libre de Bruxelles. Έχει επίσης Δίπλωμα Τεχνικής Ανάλυσης των Χρηματαγορών, Δίπλωμα Τουριστικών Σπουδών και Δίπλωμα Ξεναγού. Είναι είναι διαπιστευμένο μέλος (Advanced) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και μέλος του Συμβουλίου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου.
Από το 2008-2020 υπηρέτησε ως Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, και μεταξύ 2013-2015 ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής.

Ακτιβίστρια από πολύ νεαρή ηλικία, έχει εργαστεί και υπηρετήσει ως μέλος πολλών οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης “Φίλοι του Ακάμα” αλλά σταθμό στη ζωή της αποτελεί η συμμετοχή της στο Κίνημα “Οι Γυναίκες Επιστρέφουν” ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής που οργάνωσε τις τρεις πορείες που έσπασαν την γραμμή διαχωρισμού της Κύπρου.
Είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών ως τη μόνη οδό προς τον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο και τη δημοκρατία.

Send this to a friend