Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Μια ιστορία η αφορμή….
Μια ιστορία η αφορμή….

Μια ιστορία η αφορμή….

Tης Κατερίνας Μιχαήλ

“Όταν ήμουν παιδί μου άρεσε πολύ να πηγαίνω στο τσίρκο. Μετά την παράσταση ο ελέφαντας βρισκόταν αλυσοδεμένος συνεχώς σ’ένα μικρό ξύλο μπηγμένο στο έδαφος. Μια αλυσίδα κρατούσε φυλακισμένα τα πόδια του. Το ξύλο ήταν μικροσκοπικό και ήταν σε ελάχιστο βάθος μέσα στο έδαφος, Μολονότι η αλυσίδα ήταν χοντρή και σκληρή μου φαινόταν ολοφάνερο ότι ένα ζώο που μπορεί να ξεριζώσει δέντρα με τη δύναμη του θα μπορούσε εύκολα να ελευθερωθεί και να φύγει. Αλλά γιατί δεν το σκάει;

Η αληθινή απάντηση βρίσκεται σε αυτό: Ο ελέφαντας του τσίρκου δεν το σκάει γιατί τον έδεναν σε ένα παρόμοιο ξύλο από ότι ήταν πολύ πολύ μικρός. Όσο ήταν μικρός δοκίμασε να φύγει, πάλεψε αλλά παρόλες τις προσπάθειες του δεν τα κατάφερε.

΄Ώσπου μια φρικτή μέρα για την ιστορία του το ζώο εγκατέλειψε και παραδέχτηκε την αδυναμία του. Η ανάδειξη της αδυναμίας που ένιωσε λίγο μετά τη γέννηση του είναι χαραγμένη στη μνήμη του και το χειρότερο είναι πως ποτέ δεν αμφισβήτησε αυτή την ανάδειξη” (Μπουκάι).

Μέσα από κάθε ιστορία που αφηγούνται οι άνθρωποι που συναντώ τον πόνο , την εγκατάλειψη, την αδυναμία, την κούραση, την απογοήτευση, την ντροπή και την κριτική (η οποία πολλές φορές μπορεί να είναι και σκληρή αυτοκριτική).

Εγώ από την δική του οπτική γωνία λέγω αυτό: Αφουγκράζομαι την κατάσταση, με τα συναισθήματα και τις δύσκολες σκέψεις αλλά πάντα χαρίζω εμπιστοσύνη στον ίδιο τον άνθρωπο που έχω απέναντι μου. Μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, το οποίο είναι ο τόπος συνάντησης μου με τον θεραπευόμενο και την θεραπευόμενη μου στόχος είναι να αναγνωριστούν οι δυσκολίες και να αναδυθούν τα αποθέματα και οι δυνατότητες και οι ικανότητες. Ο άνθρωπος δηλαδή να καταφέρει να ακουμπήσει τον εαυτό του και να τον αντιμετωπίσει σαν ένα άτομο, το οποίο αναγνωρίζει την εσωτερική του δύναμη.

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος Ζευγαριών – Σχέσεων
Κοινωνιολόγος
ECP – EFTA accredited member
τηλ.96409488

Send this to a friend