Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τα rapid test δεν είναι λύση, υποστηρίζει ο Δρ. Αρμεύτης
Τα rapid test δεν είναι λύση, υποστηρίζει ο Δρ. Αρμεύτης

Τα rapid test δεν είναι λύση, υποστηρίζει ο Δρ. Αρμεύτης

Η πανδημία μπορεί να τελειώσει μόνο με μαζικό εμβολιασμό. Τα rapid tests είναι χρήσιμα μόνο εφόσον γίνονται με τη σωστή διαδικασία και στοχευμένα, δήλωσε στο ραδιόφωνο «Active» και την εκπομπή «Ατζέντα» ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ. Είναι διαφορετική η διαδικασία, εξήγησε, αν απέναντι από τον γιατρό είναι ένα άτομο συμπτωματικό και διαφορετική η διαδικασία αν είναι ασυμπτωματικό που τυγχάνει να είναι στενή επαφή και αλλιώς να έχει ο γιατρός απέναντι του άτομο που είναι ασυμπτωματικό χωρίς καμία ένδειξη.

Το γενικευμένο rapid test σε ολόκληρο τον πληθυσμό και κάθε βδομάδα, δεν είναι μια τακτική που μπορεί να βοηθήσει, διότι καταγράφεται μόνο το πρόβλημα χωρίς να επιλύεται, συμπλήρωσε ο γιατρός, σημειώνοντας ότι όσο περνούν οι μέρες το πρόβλημα διέρχεται δύσκολη φάση.

Είναι παγίδα το «μέχρι να έρθει η σειρά μας να εμβολιαστούμε», αναφέρει ο κύριος Αρμεύτης, παρατηρώντας ότι υπάρχουν άτομα 50-60 ετών με σοβαρά προβλήματα Υγείας που βρίσκονται σε σειρά αναμονής λόγω ηλικίας. Κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό, εξηγεί, διότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται το εμβόλιο περισσότερο από κάποιους ενδεχομένως μεγαλύτερους, που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Έπρεπε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να βρούμε εμβόλια υποδεικνύει ο Χάρης Αρμεύτης, διότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η απουσία σοβαρού εμβολιαστικού προγράμματος, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεπάγεται αποτυχία.

«Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Ο κόσμος που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά, κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη ζωή του από κορωνοϊό. Επίσης, όσο καθυστερούμε δίνουμε ευκαιρία σε μεταλλάξεις που μπορεί να προκύψουν και τα εμβόλια που έχουμε σήμερα δυνατόν να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά».

Όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, τόσο μεγαλύτερο πλήγμα επέρχεται στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, που χάνουν την ευκαιρία στο να επαναδραστηριοποιηθούν.

Επίσης δημιουργείται ένα μειονέκτημα σε αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Διότι ουδείς γνωρίζει μέχρι πόσο θα διαρκέσει η ανοσία του εμβολίου. Αυτοί που εμβολιάστηκαν πρώτη του χρόνου, πιθανόν μέχρι τον Σεπτέμβριο να πρέπει να εμβολιαστούν ξανά, διότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα.

Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και μπορεί να λύσει το πρόβλημα της με μεγαλύτερη ευκολία, εισηγείται ο γιατρός, λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε συμφωνίες με μεγαλύτερες χώρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έξαρση της πανδημίας και οφείλουμε να τρέξουμε να εφοδιαστούμε. Υπάρχουν χώρες που έχουν αγοράσει πολλαπλάσιες ποσότητες εμβολίων από τις πραγματικές τους ανάγκες. Υπάρχουν εμβόλια προς έγκριση και χώρες που έχουν προαγοράσει».

Συνοψίζοντας ο κύριος Αρμεύτης κατηγοριοποίησε την κατάσταση εξηγώντας: «Έχουμε ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, έχουμε έναν εξαγριωμένο κόσμο που δεν αντέχει άλλα μέτρα, και διενεργούμε αστόχευτα rapid tests, τα οποία θα βοηθήσουν μόνο αν γίνουν εκεί που χρειάζεται, χωρίς να σημαίνει ότι μας βγάζουν από τα αδιέξοδα. Χρειάζεται καταλήγει, καλύτερη επιτήρηση των μέτρων και στοχευμένη διενέργεια των τεστ.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend